Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμια'Η μουσική απογειώνει!', έκθεση για τα 30 χρόνια του Μεγάρου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Αεροδρόμια

'Η μουσική απογειώνει!', έκθεση για τα 30 χρόνια του Μεγάρου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Η έκθεση συμπληρώνεται από στιγμιότυπα από επιτυχημένες διαλέξεις στο πλαίσιο του Megaron Plus και από συναυλίες των συνόλων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και από φωτογραφίες από εμφανίσεις των Μουσικών της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής,

O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεχίζει τη μακρόχρονη συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνοντας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του Μεγάρου, την έκθεση “Η μουσική απογειώνει!” που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο “Τέχνη & Περιβάλλον” στο επίπεδο Αναχωρήσεων του αεροδρομίου, και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2021.

Σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτεχνικούς φορείς του τόπου μας, γίνεται μια φωτογραφική αναδρομή σε κορυφαίες στιγμές της τριαντάχρονης πολιτιστικής πορείας του Μεγάρου, η οποία χωρίζεται στις εξής ενότητες: 1927 – Η Αρχή – Οι μαέστροι Μεγάλοι ερμηνευτές – Κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα – Η μαγεία της παράστασης-  Τα παρασκήνια – Το κοινό – Το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό. Το φωτογραφικό υλικό συμπληρώνεται ενδεικτικά από δύο προθήκες με ένα κοστούμι και ορισμένα σκηνικά αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Μεγάρου και προέρχονται από το αρχείο του, το οποίο αριθμεί 10.000 θεατρικά ενδύματα, αξεσουάρ και δημιουργίες με την υπογραφή διακεκριμένων σκηνογράφων και ενδυματολόγων, Ελλήνων και ξένων.

Megaron Plus
Oρχήστρες in residence
Η έκθεση συμπληρώνεται από στιγμιότυπα από επιτυχημένες διαλέξεις στο πλαίσιο του Megaron Plus και από συναυλίες των συνόλων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και από φωτογραφίες από εμφανίσεις των Μουσικών της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, γνωστής ως Αrmonia Atenea στις “διεθνείς” πτήσεις της.

Εκτός από το φωτογραφικό υλικό και τα εκθέματα, ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να δει ένα σύντομο βίντεο διάρκειας τριών λεπτών με αποσπάσματα από παραγωγές του Μεγάρου που άφησαν εποχή. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Κιάου, και η εκτέλεση παραγωγής της Αvion Films. Το βίντεο έχει επενδυθεί μουσικά από την Εισαγωγή από την όπερα “Η δύναμη του πεπρωμένου” του Giuseppe Verdi [Τζουζέππε Βέρντι] που ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ευγενική παραχώρηση ΚΟΑ).

Tην επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κ. Γιώργος Βαφιάς. Τα κείμενα έγραψε η κα Μάιρα Μηλολιδάκη, ενώ την ειδική φωτογράφιση των κοστουμιών και των σκηνικών αντικειμένων έκανε ο κ. Γιάννης Μπουρνιάς. Τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε το Post–Spectacular Office. Την επιμέλεια και τον συντονισμό εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είχε η τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού κα Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη.

“Στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει υποδεχθεί πάνω από 15 εκατομμύρια θεατές και επισκέπτες, ενώ έχει καθιερωθεί ως φορέας πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία. Η δημιουργία του άλλαξε το αστικό τοπίο και διαμόρφωσε μια νέα συνθήκη πρόσληψης της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής. Το Μέγαρο, μια πραγματική πολιτεία των τεχνών, υπηρετεί τις κλασικές αξίες και ενθαρρύνει την πρωτοποριακή σκέψη. Η κλασική μουσική σε όλο το φάσμα της, οι συμφωνικές ορχήστρες, η όπερα και το ρεσιτάλ τραγουδιού, η λόγια δημιουργία και η δημοτική παράδοση, η ελληνική μουσική και οι ήχοι του κόσμου, οι ιστορικοί και οι σύγχρονοι συνθέτες, οι νέοι σολίστ και οι διεθνώς καταξιωμένοι ερμηνευτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του Μεγάρου, το οποίο διαρκώς διευρύνει τη σχέση του με το σύνολο των παραστατικών και εικαστικών τεχνών: το μπαλέτο, ο σύγχρονος χορός, οι θεατρικές παραστάσεις, οι προβολές και οι εκθέσεις αναδεικνύονται μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα που στοχεύει να ψυχαγωγήσει αλλά και να εκπαιδεύσει. Η έρευνα, οι διαλέξεις και οι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους κρατούν ανοιχτό προς όλους το διάλογο, μέσα στο πλαίσιο μιας πλουραλιστικής κοινωνίας των ιδεών. Πίσω από όλα αυτά, το όραμα που σχεδόν εκατό χρόνια πριν ενέπνευσε τη δημιουργία του και η ενέργεια των ανθρώπων που πιστεύουν και στηρίζουν τους σκοπούς του. Τριάντα χρόνια μετά, το Μέγαρο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις μιας νέας πραγματικότητας, με πυξίδα τον άνθρωπο και ορίζοντα τον κόσμο”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024