Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑπάντηση της ΑΝΕΚ σε 13 ναυτεργατικά σωματεία, για τη θερινή σύνθεση στα πληρώματα
Ακτοπλοΐα

Απάντηση της ΑΝΕΚ σε 13 ναυτεργατικά σωματεία, για τη θερινή σύνθεση στα πληρώματα

Σε επιστολή τους τα σωματεία ζητούν την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Σύνδεσμο των ακτοοπλόων, σημειώνοντας ότι η ΑΝΕΚ Lines παραβίασε την ισχύουσα νομοθεσία στο θέμα των επανδρώσεων.

Με αφορμή την επιστολή* που απέστειλαν 13 ναυτεργατικά σωματεία (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών), η εταιρεία ΑΝΕΚ απαντά:

“Είναι τουλάχιστον λυπηρό, συνδικαλιστικές οργανώσεις που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζομένους και γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο, να ψεύδονται καταφανώς και να παραποιούν την πραγματικότητα, θέτοντας μάλιστα και θέμα ασφάλειας των ελαχίστων επιβατών, όταν τις περισσότερες μέρες τα Πλοία μας εκτελούν δρομολόγια έχοντας περισσότερα μέλη πληρώματος από επιβάτες.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν οτι δεν υπάρχει καμία ‘αυθαιρεσία’ από την ΑΝΕΚ σε ό,τι αφορά τη θερινή σύνθεση. Το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες προβήκαμε για την μείωση των διαθέσιμων καμπινών των πλοίων, συντελέστηκαν σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και έγινε εν προκειμένω, κατόπιν ελέγχου των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΕΝ.

Παράλληλα, επί του δήθεν ‘πακτωλού δημοσίου χρήματος’ που έχει λάβει η ΑΝΕΚ από το Δημόσιο η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Η ΑΝΕΚ από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, έχει λάβει κρατική ενίσχυση 1.590.000 ευρώ, εκτελώντας το σύνολο των προγραμματισμένων δρομολογίων με κατακόρυφα μειωμένο αριθμό επιβατών.

Δεν έγινε καμία απαλλαγή στο ΦΠΑ, αλλά μείωση στο 13% μόνο για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν χωρίς κανένα όφελος για την εταιρεία.
Δεν έγινε κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ, αλλά επιδότηση εισφορών  για τους μήνες Ιούλιο 2020 έως Σεπτέμβριο 2020, η οποία ανήλθε στο ποσόν των 604.000 ευρώ.

Καμία αύξηση της επιδότησης των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας δεν πραγματοποιήθηκε.

Επιτρέψτε μας τα ανωτέρω ποσά να μην τα θεωρούμε ως ‘κίνητρα – προνόμια’, όταν μόνο το κόστος μισθοδοσίας των πληρωμάτων της ΑΝΕΚ για το 2020 ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, η μείωση του μεταφορικού έργου είναι κατακόρυφη και ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Η ΑΝΕΚ στην 50ετή και πλέον πορεία της, έχει καλλιεργήσει ως αξία τον σεβασμό στον Έλληνα Ναυτικό. Απόδειξη αυτού η σταθερότητα των ναυτικών που απασχολούνται σε αυτήν. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σπιλώσει τη φήμη και την ιστορία μας με ανακρίβειες που υπηρετούν άγνωστους σκοπούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τα ψεύδη και τις συκοφαντίες προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και να σταθούν ως οφείλουν υποστηρικτικά στο αίτημα που κατέθεσε ο ΣΕΕΝ στο ΥΕΝ για την επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο των ναυτικών. Είναι ώρα επιτέλους να επιτελέσουν εποικοδομητικά τον ρόλο τους και να προστατεύσουν τους Έλληνες ναυτικούς“.

*Στην επιστολή τους τα σωματεία ζητούν την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Σύνδεσμο των ακτοοπλόων, σημειώνοντας ότι “η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines παραβίασε την ισχύουσα νομοθεσία στο θέμα των επανδρώσεων. Η μεθόδευση αυτή έγινε παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας ότι η σύνθεση θα εφαρμοστεί σε όλη την έκταση των πλοίων που αυτή έχει εφαρμογή από 1η Απρίλη 2021”,  προσθέτοντας ότι η ΑΝΕΚ “προχώρησε στο σφράγισμα καμπινών με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να εφαρμόζει παράτυπα τη χειμερινή σύνθεση”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024