Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςWTTC: Η Ελλάδα έχασε 23 δισ. ευρώ συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2020
Έρευνα

WTTC: Η Ελλάδα έχασε 23 δισ. ευρώ συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2020

Ο COVID-19 προκάλεσε κατάρρευση κατά 61,1% στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ. Πάνω από 65.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν, ενώ πολλές ακόμη παραμένουν με υποστήριξη. Ωστόσο, η επιστροφή των διεθνών ταξιδιών φέτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ και επιστροφή των θέσεων εργασίας.

Η ετήσια Έκθεση Οικονομικού Αντίκτυπου (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Τουρισμού (WTTC) αποκαλύπτει ότι η δραματική κατάρρευση του ελληνικού τουριστικού κλάδου έχει αφαιρέσει 23 δισ. ευρώ από την εθνική οικονομία. Το ετήσιο EIR δείχνει ότι η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 61,1%.

Μετά από τρία συνεχόμενα επιτυχημένα χρόνια στα οποία η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου ξεπέρασε εκείνη της συνολικής οικονομίας, το ΑΕΠ από τον τουρισμό μειώθηκε από 38,1 δισ. ευρώ (20,3%) το 2019 πριν την πανδημία του COVID-19, σε μόλις 14,8 δισ. ευρώ (8,7%), μόλις 12 μήνες αργότερα, το 2020.

Η χρονιά των καταστροφικών ταξιδιωτικών περιορισμών, η οποία “πάγωσε” μεγάλο μέρος των διεθνών ταξιδιών, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 65.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Το WTTC πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα θα μπορούσε να είναι σημαντικά χειρότερη, “αν όχι για το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα εργασίας της κυβέρνησης που προσέφερε σωτηρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ωστόσο, αυτό κρύβει την πραγματική έκταση των απωλειών και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν”.

Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας έγιναν αισθητές σε ολόκληρο το τουριστικό “οικοσύστημα” στη χώρα, με τις ΜΜΕ – οι οποίες αποτελούν οκτώ από τις 10 από όλες τις παγκόσμιες επιχειρήσεις του κλάδου – να επηρεάζονται ιδιαίτερα, σημειώνει το WTTC.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος στις γυναίκες, τη νεολαία και τις μειονότητες ήταν σημαντικός.

Ο αριθμός των απασχολούμενων στον ελληνικό τομέα ταξιδιών και τουρισμού μειώθηκε από 825.000 το 2019, σε 759.000 το 2020, μια μείωση 7,9%. Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 42,3%, ενώ οι διεθνείς δαπάνες, στις οποίες βασίζεται έντονα η Ελλάδα, τα πήγαν ακόμη χειρότερα λόγω των πιο αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, προκαλώντας δραστική πτώση κατά 76,9%.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara δήλωσε: “Η απώλεια πάνω από 65.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό στην Ελλάδα είχε τρομερό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, αφήνοντας μεγάλη μάζα ανθρώπων να ανησυχούν για το μέλλον τους. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε το κυβερνητικό καθεστώς στήριξης θέσεων εργασίας που θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας που απειλούνται και συνέβαλε στην αναχαίτιση της συνολικής κατάρρευσης του τομέα.

Πρέπει επίσης να επαινέσουμε την ελληνική κυβέρνηση για τις τεράστιες προσπάθειές της και τα στρατηγικά της βήματα για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Υπήρξε ένα παράδειγμα μέσα στην πανδημία, επιτυγχάνοντας την ισορροπία μεταξύ της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και της οικονομίας, επιτρέποντας τα διεθνή ταξίδια μέσω πολύ σαφών πρωτοκόλλων τεστ και κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, ο ξεκάθαρος χάρτης πορείας για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών από τις 14 Μαΐου, θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την πόρτα σε ένα καλοκαίρι με ταξίδια, για παραθεριστές που θέλουν να φύγουν για την Ελλάδα και να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Υπάρχουν πλέον λόγοι αισιοδοξίας και πιστεύουμε ότι εάν ο ρυθμός διάθεσης των εμβολίων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώσουν στις 14 Μαΐου, όπως είχε προγραμματιστεί -και με ένα ολοκληρωμένο καθεστώς τεστ κατά την αναχώρηση- προβλέπουμε ότι η πλειονότητα των 66.000 θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει φέτος.

Γνωρίζουμε ότι δεκάδες χιλιάδες ΜΜΕ, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προβληματικού τουριστικού τομέα, αγωνίζονται ακόμη για την επιβίωσή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να ανακάμψει από το συντριπτικό αντίκτυπο του COVID-19.

Το WTTC πιστεύει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας ακόμη χρόνος τρομερών απωλειών, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι εάν η κινητικότητα και τα διεθνή ταξίδια επαναληφθούν έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η συμβολή του τουριστικού κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα το 2021, κατά 48,5%, σε ετήσια βάση”.

WTTC – Greece 2021

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024