Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΤο ελληνικό διαβατήριο 8ο σε ισχύ μεταξύ 199 παγκοσμίως
Τάσεις

Το ελληνικό διαβατήριο 8ο σε ισχύ μεταξύ 199 παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Δείκτη Henley Passport Index (την κατάταξη των διαβατηρίων του κόσμου ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς βίζα), η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, με 186 προορισμούς, μαζί με την Τσεχία, τη Μάλτα και τη Νορβηγία.

Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορισμένες χώρες, η επανεκκίνηση των τακτικών διεθνών ταξιδιών δεν αποτελεί πλέον μια αφηρημένη ελπίδα. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από τον δείκτη Henley Passport Index -την κατάταξη όλων των διαβατηρίων του κόσμου ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς προηγούμενη βίζα- παρέχουν μια αποκαλυπτική εικόνα για το πως θα είναι τα ελεύθερα ταξίδια διεθνώς μετά την πανδημια, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν, επιλεκτικά, να ανοίγουν τα σύνορά τους σε διεθνείς επισκέπτες.

Ο Henley Passport Index περιλαμβάνει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους προσωρινούς και συνεχώς εξελισσόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω COVID-19, η Ιαπωνία διατηρείται σταθερά στο Νο1 του Δείκτη, ο οποίος βασίζεται σε αποκλειστικά δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), με τους κατόχους των ιαπωνικών διαβατηρίων (θεωρητικά) να έχουν πρόσβαση σε ένα ρεκόρ 193 προορισμών σε όλο τον κόσμο χωρίς βίζα. Η Σιγκαπούρη παραμένει στη 2η θέση, με βαθμολογία για αφίξεις χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς, ενώ η Γερμανία και η Νότια Κορέα μοιράζονται και πάλι την 3η θέση, η καθεμία με πρόσβαση σε 191 προορισμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, με 186 προορισμούς, μαζί με την Τσεχία, τη Μάλτα και τη Νορβηγία.

Όπως συνέβη για το μεγαλύτερο μέρος της 16ετούς ιστορίας του δείκτη, η πλειονότητα των υπόλοιπων 10 κορυφαίων θέσεων κατέχονται από χώρες της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σταθερά μια πτωτική τάση της ισχύος του διαβατηρίου τους, από τότε που κατείχαν την πρώτη θέση το 2014. Σήμερα μοιράζονται την 7η θέση, με βαθμολογία 187 προορισμούς.

Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι το χάσμα στην ελευθερία των ταξιδιών είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ, από τότε που ξεκίνησε ο Δείκτης το 2006, με τους Ιάπωνες κατόχους διαβατηρίων να έχουν πρόσβαση σε 167 περισσότερους προορισμούς από τους πολίτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν μόνο 26 προορισμούς παγκοσμίως χωρίς να αποκτήσουν βίζα εκ των προτέρων.

Παρ’όλο που υπήρξαν πολύ μικρές αλλαγές στον Δείκτη Henley Passport Index τα τελευταία πέντε τρίμηνα από το ξέσπασμα του COVID-19, αποκαλύπτεται κάποια ενδιαφέρουσα δυναμική κατά την τελευταία δεκαετία. Το β’ τρίμηνο του 2021, η Κίνα εισήλθε για πρώτη φορά στους χώρες με τα μεγαλύτερα άλαμτα στην κατάταξη την τελευταία δεκαετία. Η χώρα “ανέβηκε” κατά 22 θέσεις στην κατάταξη από το 2011, από την 90ή θέση με βαθμολογία 40 προορισμούς, στην 68η θέση, με βαθμολογία 77 προορισμούς. Η πιο αξιοσημείωτη χώρα πάντως σε ανέλιξη στην κατάταξη είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία συνεχίζουν την άνοδο. Το 2011, τα ΗΑΕ κατατάχθηκαν 65α με βαθμολογία 67 προορισμούς, ενώ σήμερα, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες της Emirates για ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών με χώρες σε όλο τον κόσμο, κατατάσσονται στην 15η θέση, με σκορ 174 προορισμούς.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024