Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Προχωρούν οι συμπληρωματικές εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Τατιάνα Ρόκου - 13 Απρίλιος 2021, 16:12

Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ελισσαίου έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους, το Τζαμί Τζισταράκη, τα κτίρια Γ (1+2) και το κτίριο Ε. Οι εργασίες για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής των 25.000 αντικειμένων που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης.


Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών για κάθε ένα από τα 18 κτίρια του συγκροτήματος. Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι τα κτήρια να αποδίδονται σταδιακά στους επισκέπτες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι 2021 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Στις 17 Ιουνίου ορίστηκε η απόδοση του κτηρίου Κ, (στην οδό Κλάδου 9) με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Αντίδωρα του ‘21: Ήρωες και σύμβολα», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21.

“Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Είναι ένα σύγχρονο, ξεχωριστό και πρωτότυπο μουσείο, το οποίο υπό μία έννοια αναβιώνει την ‘αυλή των θαυμάτων’ και αναδεικνύει εκτός από τη νεώτερη πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον. Με τα πολύτιμα εκθέματά του, τις διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, το ποικίλο εποπτικό υλικό φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, άριστα διατηρημένη και συνδεδεμένη με μορφές όπως του Νικόλαου Πλανά, με κτίρια όπως το εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου στο οποίο έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη, αλλά και το Τζαμί Τζισταράκη, περιμένει τους επισκέπτες να την ανακαλύψουν. Εδώ, η περιήγηση είναι από μόνη της μια γοητευτική εμπειρία που συνειρμικά σε μεταφέρει σε άλλες εποχές”.Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ελισσαίου που περιλαμβάνεται στο κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους, το Τζαμί Τζισταράκη, τα κτίρια Γ (1+2) και το κτίριο Ε. Οι εργασίες για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής των 25.000 αντικειμένων που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης.

Η υπουργός ζήτησε από τους υπευθύνους του Μουσείου να ανοίξουν το χώρο στο κοινό, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών εργασιών στα κτήρια, με τη διοργάνωση -ήδη από τον Ιούνιο- εκδηλώσεων και δράσεων, δίνοντας έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο χώρο θα λειτουργήσει αναψυκτήριο  και πωλητήριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Η αποκατάσταση των 18 κτιρίων της περίφημης “Αυλής των Θαυμάτων” υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (Α΄ Φάση). Η Β’ Φάση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.000.000 ευρώ.Στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης υλοποιείται το συμπληρωματικό έργο “Προμήθειας και εγκατάστασης αναβατορίων ΑμΕΑ”, που θα τοποθετηθούν εντός του Μαΐου σε έξι κτίρια. Μαζί με τα ήδη υφιστάμενα αναβατόρια θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμΕΑ στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Επιπλέον, στις συμπληρωματικές επιλέξιμες εργασίες για την ασφαλή λειτουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται, η τοποθέτηση στεγάστρων στις εισόδους των κτιρίων, στηθαίων ασφαλείας ή υαλοπετασμάτων στις cours anglaises του περιβάλλοντος χώρου, κιγκλιδώματα στα παράθυρα, καθώς και η ολοκλήρωση των υπαίθριων καθιστικών.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 138.550 ευρώ, υλοποιούνται μια σειρά συμπληρωματικών εργασιών αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής, όπως η αποκατάσταση των πεζοδρομίων περιμετρικά του συγκροτήματος αλλά και η επάλειψη των εξωτερικών τοιχοποιιών με αντι-γκράφιτι βερνίκι, προκειμένου να προστατευτούν όταν θα απομακρυνθούν τα εργοταξιακά πετάσματα. Απαιτείται ακόμη  αντιμετώπιση των υγρασιών που εμφανίστηκαν στα αποκατεστημένα κτήρια, η συντήρηση των ξύλινων επιφανειών, η τοποθέτηση οριζόντιων συλλεκτήρων ομβρίων και υδρορροών.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ένα από τα παλιότερα μουσεία της χώρας, ιδρύθηκε το 1918. Στη νέα μόνιμη έκθεση το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον.

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτηριακό συγκρότημα του ΜΝΕΠ την Τετάρτη 7 Απριλίου, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, η διευθύντρια του ΜΝΕΠ κα Έλενα Μελίδη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων κα Ιωάννα Καράνη, η τμηματάρχης Έργων κα Καλλιόπη Δήμου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top