Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΝέο νομοσχέδιο για αδειοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων στον τουρισμό
Νομοθεσία

Νέο νομοσχέδιο για αδειοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων στον τουρισμό

Με το νομοσχέδιο αυτό απλοποιείται περαιτέρω και θα ψηφιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαλείφοντας μια σειρά επιβαρυντικών πρακτικών και διοικητικών εμποδίων.

To νομοσχέδιο που αφορά στη δεύτερη φάση της απλοποίησης δανειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς του Τουρισμού, της Υγείας και των Μεταφορών και αφορά στη συνέχεια του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Απρίλιο παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, με το νομοσχέδιο αυτό απλοποιείται περαιτέρω και θα ψηφιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαλείφοντας μια σειρά επιβαρυντικών πρακτικών και διοικητικών εμποδίων. “Δημιουργείται ένα απλό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Μειώνεται η γραφειοκρατία που κατατάσσει τη χώρα σε χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα απέναντι στις επενδύσεις, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση και συντηρεί ένα καθεστώς πολυνομίας και κακοδιοίκησης, από το οποίο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις και έμμεσα η δημόσια διοίκηση”, ανέφερε ο υπουργός.

Στόχος είναι, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ,να επιτευχθεί η στήριξη της ανάπτυξης με προστασία του δημοσίου συμφέροντος χωρίς συμβιβασμούς ως προς την ασφάλεια εγκαταστάσεων και προϊόντων, καθώς και ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. Επιπλέον, μεγαλύτερη διαφάνεια με απομόνωση των μεμονωμένων και κατά περίπτωση ερμηνειών του θεσμικού πλαισίου ή και πλήρη απουσία τους όσον αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες ώστε να αποκλειστούν αμφιλεγόμενες και αναποτελεσματικές πρακτικές της διοίκησης.

Επίσης, εισάγεται ενιαία αντιμετώπιση των αδειοδοτικών διαδικασιών, καθώς ομογενοποιούνται πολλές διαδικασίες αδειοδότησης, που σήμερα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην αδειοδότηση για παρεμφερείς δραστηριότητες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η φερεγγυότητα του δημοσίου και η εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Τέλος, αποφεύγεται η κατάχρηση εξουσίας και αναγνωρίζεται η ουσιαστική συμβολή των διοικητικών πρακτικών στην εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ενώ επιτυγχάνεται η διαλειτουργικότητα των διαδικασιών που απλοποιούνται με υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες όπως είναι το ΓΕΜΗ και οι e-Αdeies.

Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9, για το νομοσχέδιο, “είναι η συνέχεια του νόμου που ψηφίσαμε πριν από δέκα μέρες. Αφορά στα υπόλοιπα θέματα που έχουν μείνει, θέματα του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Δηλαδή μια ολόκληρη διαδικασία απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων”.

Για το αν θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό ο υπουργός υπογράμμισε: “Είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα και για τον τουρισμό. Μας ενδιαφέρει πολύ ο τουρισμός και σίγουρα θα κάνουμε κάτι”.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο ο υπουργός είπε: “Θα υπάρξει νέος Αναπτυξιακός Νόμος στο επόμενο νομοσχέδιο. Θα μπει σε δημόσια διαβούλευση ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου”.

Για την αύξηση των κρατικών ενισχύσεων ο ίδιος σημείωσε: “Ο νέος χάρτης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 δίνει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυξημένα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων. Κάναμε διαπραγμάτευση πάνω από 6 μήνες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί θα βοηθήσουμε σημαντικές περιοχές της Ελλάδας. Στη Δυτική Μακεδονία, στον νομό Αρκαδίας, στην Κρήτη, στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο έχουμε αύξηση 25 μονάδων”.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα: “Έχουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων είναι εξαιρετικά καλές για την Ελλάδα. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα logistics και στον τουρισμό το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μεγάλο. Και όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κάθε γύρος έχει 6 με 8 συμμετέχοντες”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024