Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί‘Σκληρές’ ερωτήσεις του BBC σε συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη
Τουριστική πολιτική

‘Σκληρές’ ερωτήσεις του BBC σε συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη

Ο δημοσιογράφος του BBC αναρωτήθηκε για την αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, για το πόσο ασφαλής θα είναι η χώρα για τους επισκέπτες του φετινού καλοκαιριού και ιδιαίτερα τα νησιά, αναφερόμενος μάλιστα και στο πρόσφατο τοπικό 'σκληρό' lockdown τηα Καλύμνου.

Στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC “Hard Talk και τον Stephen Sackur ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά ‘δύσκολων” ερωτήσεων. Ο δημοσιογράφος διερωτήθηκε κατ’αρχάς μήπως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στη χώρα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται στους ουραγούς των εμβολιασμών.

  • “Δεν είμαστε…”, είπε ο υπουργός Τουρισμού
  • “Είστε στις 5 χειρότερες χώρες”, του απάντησε ο δημοσιογράφος.
  • “Όχι δεν είμαστε”, επέμεινε ο κ. Θεοχάρης
  • “Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νουμερα”.

Ο υπουργός υποστήριξε πως η χώρα έχει ένα περίπλοκο σύστημα που προβλέπει ότι δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν έχουν διασφαλιστεί οι δεύτερες δόσεις. “Κάνατε πολλές εξαγγελίες για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους”, σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Sackur επεσήμανε πως οι Έλληνες πολίτες συνδέουν την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στη χώρα με το άνοιγμα του τουρισμού πέρυσι και ρώτησε: “Δε φοβάστε μήπως συμβεί το ίδιο;”, με τον κ. Θεοχάρη να απαντά ότι ο τουρισμός δεν είχε καμία σχέση με το δεύτερο κύμα.

Ο δημοσιογράφος διερωτήθηκε αν η 14η Μαΐου είναι τελικά μια σωστή ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού (τη χαρακτήρισε μάλιστα “ατυχή”), αφού και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στο “Επίπεδο 4” (“μην ταξιδεύετε”), ενώ η χώρα έχει βρεθεί και εκτός της “Πράσινης Λίστας” της βρετανικής κυβέρνησης. Σε ερώτηση αν κατά τη γνώμη του κ. Θεοχάρη η απόφαση της Βρετανίας είναι λάθος και ποιο το μήνυμά του προς την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε το διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, σημειώνοντας πως τα νησιά είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην “Πράσινη Λίστα”.

“Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;”, ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον υπουργό να απαντάει κατηγορηματικά “όχι” και ότι “πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας”. “Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία, όταν εξαρτάστε οικονομικά τόσο πολύ από τον τουρισμό”, σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Θεοχάρης ρωτήθηκε ακόμη και για την ενιαία πολιτική της ΕΕ στο θέμα του τουρισμού, τα πρωτόκολλα και για το ζήτημα του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, δηλώνοντας με έμφαση ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να ταξιδέψουν.

Κατερίνα Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): “Πλήρης αποδόμηση του αφηγήματος της κυβέρνησης για success story στον τουρισμό”
“Προ των ευθυνών του – με φόντο τη ‘ρεαλιστική’ κατάσταση αναφορικά με τη φετινή βρετανική τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα- έφερε δημοσιογράφος του BBC τον “απροετοίμαστο” υπουργό Τουρισμού, κ.Θεοχάρη σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, αποδομώντας πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης για success story, στον τομέα του τουρισμού καθώς δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ουσιαστικά -και ακόμη ανοιχτά- ζητήματα” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κα Κατερίνα Νοτοπούλου.

“Είναι λυπηρή και προσβλητική για τους ανθρώπους του κλάδου που δίνουν αγώνα καθημερινά για την υπεράσπιση του ελληνικού τουρισμού, η εικόνα αυτή του κ. Θεοχάρη. Κυρίως όμως, είναι εξόχως προβληματική για την εθνική οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Ειδικά σε μια περίοδο που θα έπρεπε η Ελλάδα να μπορεί να πείθει για την ετοιμότητα της για το καλό του τουρισμού μας.

Με το ‘άνοιγμα’ να είναι προ των πυλών, έστω και τώρα ας σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τον τουρισμό με προκλητική προχειρότητα και να εργαστούν εντατικά για να σωθεί ο ελληνικός τουρισμός! Η ευθύνη στο εξής είναι αποκλειστικά δική τους”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024