Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19: Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 19 Μάιος 2021, 11:13

Οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίο επιθυμούν τη χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε προσιτά και δωρεάν διαγνωστικά τεστ για το νέο πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ.


Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων χθες Τρίτη 18 Μαΐου σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλαν συμβιβαστικό πακέτο που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των διαγνωστικών τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ευρωπαϊκή λύση για τη διευκόλυνση των δωρεάν τεστ ως μέσο για την αποκατάσταση του θεμελιώδους δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση, την αποφυγή διακρίσεων και την παροχή εναλλακτικής λύσης για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικού ποσού για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης στο πλαίσιο της πανδημίας: 3,5 δισ. ευρώ (από τα οποία τα κράτη μέλη συνεισέφεραν 750 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά εμβολίων (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το πιστοποιητικό COVID-19.

Δεδομένου ότι επείγει η έκδοση του Πιστοποιητικού COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει επίσης την εφαρμογή της διαδικασίας κατεπείγοντος προκειμένου να επικυρωθεί η χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης σε συνδυασμό με τους κανονισμούς για το Πιστοποιητικό Covid-19 κατά τη διάρκεια των συνόδων ολομέλειας του Ιουνίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συννομοθετών θα συνεχιστούν την Πέμπτη 20 Μαΐου με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας εγκαίρως για την θερινή περίοδο.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top