Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΟλοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport
Αερομεταφορές

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport

Το μεγαλύτερο νέο terminal δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' της Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι έως το 2026 ο αναβαθμισμένος αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 10 εκατ. επιβάτες ετησίως, αύξηση 48% σε σχέση με το προ πανδημίας 2019.

Τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, η Fraport Greece παρέδωσε τον Φεβρουάριο του 2021 14 καινούργια, αναβαθμισμένα και ασφαλήαεροδρόμια με νέες υπηρεσίες και περισσότερες ανέσεις. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης αφορά σε:

  • 5 νέους σύγχρονους αεροσταθμούς
  • 5 επεκτάσεις αεροσταθμών
  • 4 αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών
  • 12 ανακαινισμένους διάδρομους αποπροσγείωσης
  • Κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η Θεσσαλονίκη αποκτά, επιτέλους, το αεροδρόμιο που της αξίζει”, είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια “εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι”.

Kαι τόνισε: “Βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο ‘Μακεδονί'” και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά μας αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα τους πια, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα αεροδρόμιά μας, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Και βέβαια, το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο υγείας, στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε, γίνεται πια πράξη. Και πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας. Και καθώς η επιχείρηση εμβολιασμού ‘Ελευθερία’ προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πιστεύω ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, τηρώντας πάντα τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού μας. Αλλά για μία πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους μας, ώστε όπως νικηφόρα μπήκε η πατρίδα μας σε αυτή τη δοκιμασία, παρά τις βαριές απώλειες, έτσι νικηφόρα να βγει και από αυτήν”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη η επίδραση της συμφωνίας με την Fraport στο ΑΕΠ της χώρας μόνο σε ένα χρόνο ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ. “Διπλασίασε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και θα αυξήσει πολύ σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών σε πάρα πολύ σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι καιρός πια ο καθένας στη χώρα μας να βρει το ρόλο του. Οι επενδυτές να προσφέρουν τα κεφάλαια, το κράτος τις υποδομές προς αξιοποίηση, ώστε οι πρώτοι να αναλαμβάνουν και να ωφελούνται από το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ αυτό να κατανέμεται δίκαια με κοινό κέρδος προς όλους τους πολίτες”.

Το μεγαλύτερο νέο terminal δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, με το επιπρόσθετο εμβαδόν να αγγίζει πλέον τα 34.100 τ.μ. Εκτιμάται ότι έως το 2026 ο αναβαθμισμένος αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 10 εκατ. επιβάτες ετησίως, που θα συνιστά αύξηση της τάξης του 48% σε σχέση με το προ πανδημίας 2019.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν ακόμη, εκτός από τον πρόεδρο της Fraport, Stefan Schulte, τον CEO της Fraport Greece, Alexander Zinell και τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο του Ομίλου Κοπελούζου, οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, κ. Γιάννης Ξιφαράς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, κ. Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτριος Βαρτζόπουλος και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024