Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓ. Καββαθάς: 'O κλάδος βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης μετά το πολύμηνο lockdown'
Εστίαση

Γ. Καββαθάς: 'O κλάδος βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης μετά το πολύμηνο lockdown'

Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στο Coffee Business Forum 2021.

Την ανάγκη ενός ξεκάθαρου και σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου με δεκαετή ορίζοντα, χωρίς αιφνιδιασμούς για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίκων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς στη διάρκεια του Coffee Business Forum 2021, με κεντρικό θέμα “Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς”, θέτοντας παράλληλα το θέμα της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο καφέ και τα αλκοολούχα ποτά αλλά και του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι ο κλάδος της εστίασης εκπροσωπεί το 2ο μεγαλύτερο της ελληνικής οικονομίας με 80.000 επιχειρήσεις και 432.000 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματιών που εργάζονται και παραμένει ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με περίπου 354.000 εργαζομένους.

Όπως είπε, ο κλάδος βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης μετά το πολύμηνο lockdown που επέβαλε η πανδημική κρίση, έχοντας σήμερα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των προηγουμένων μηνών. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κοινωνία περνά μέσα από την πρόοδο των εμβολιασμών σημειώνοντάς ότι “το μήνυμα προς όλους τους επαγγελματίες, τους εργαζομένους του κλάδου, τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και τους πελάτες είναι ότι χρειάζεται να εμβολιαστούμε γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τόσο στην γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα όσο και στην ανάκαμψη της οικονομίας”.

Συμμετέχοντας στη συνέχεια σε πάνελ με θέμα “Κίνητρα και πρωτοβουλίες της πολιτείας για την ενίσχυση της βιομηχανίας του καφέ και των επιχειρήσεων της καφεστίασης” με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ) κ. Γιάννο Μπενόπουλο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (Σ.Ε.Ε.Κ.) κ. Στέφανο Σακάρο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε μια σειρά προβλημάτων που καλείται αν αντιμετωπίσει η εστίαση και στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις από την πολιτεία ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δρουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο καθεστώς υψηλών συντελεστών ΦΠΑ για την εστίαση την προηγούμενη δεκαετία και τις αρνητικές επιπτώσεις τους, αλλά και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καφέ και αλκοόλ και επηρεάζουν σημαντικά τον κλάδο και στο αυξημένο διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι οι αυξήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα δεν είχαν τα αναμενόμενα για τα δημόσια ταμεία αποτελέσματα, αντίθετα επιβάρυναν τις επιχειρήσεις μειώνοντας παράλληλα και την κατανάλωση.

“Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι να εμπεδωθεί μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων η εμπιστοσύνη. Ο στόχος πρέπει να είναι η κυβέρνηση να εξετάσει κάθε δυνατότητα να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τόσο του καφέ όσο  αι των αλκοολούχων ποτών και ταυτόχρονα να κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο στο ΦΠΑ στην εστίαση. Η εστίαση είναι ένας Κλάδος εντάσεως εργασίας. Έχει ένα τεράστιο πολλαπλασιαστή σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Άρα ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι να συνεχίσει αυτή την πολιτική που έχει ξεκινήσει, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών είτε του φόρου εισοδήματος, αλλά και να προχωρήσει σε κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και βεβαίως του ΦΠΑ και των ΕΦΚ σε καφέ και αλκοολούχα”.

Επιπλέον ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καββαθάς και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εστίαση. “Πρέπει να εξετάσουμε συνολικά το πλαίσιο που διέπει τον Κλάδο της εστίασης. Είμαστε ένας κλάδος, ο οποίος δέχεται καθημερινά πάνω από είκοσι υπηρεσίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις επιχειρήσεις μας και αυτό δημιουργεί ένα αυξημένο διοικητικό βάρος και διοικητικό κόστος. Η ψηφιοποίηση σε όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης βοήθησε τον κλάδο, όμως παραμένουν σημαντικά βάρη για τις επιχειρήσεις όπως τα δημοτικά τέλη, τα πνευματικά δικαιώματα για τη μουσική, και άλλες επιβαρύνσεις. Δεν πρέπει να βλέπουμε την εστίαση σαν ένα ‘σαμάρι’ που το φορτώνουμε συνεχώς”.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς “πρέπει να διδαχθούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών συντελεστών π.χ. ΦΠΑ και τα αποτελέσματα τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα δημόσια οικονομικά. Καταστροφή του κλάδου αφ’ενός και μη επίτευξη του προσδοκώμενου οικονομικού οφέλους αφετέρου για την πολιτεία. Πρέπει να εξορθολογισθούν οι φόροι και τα κόστη που έχουν οι επιχειρήσεις και με τους Δήμους, να ενισχυθούν στη διαδικασία για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό-ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις- αλλά και να στηριχθούν στη διατήρηση του προσωπικού τους, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Αυτό θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την οικονομία συνολικά“, ανέφερε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024