Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςUNWTO: Η επανεκκίνηση του τουρισμού παγκόσμια είναι η μεγάλη πρόκληση του 2021
Τουριστική πολιτική

UNWTO: Η επανεκκίνηση του τουρισμού παγκόσμια είναι η μεγάλη πρόκληση του 2021

Στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity APEX της Celebrity Cruises έγινε και το συνέδριο 'Βιώσιμος Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες μετά την Πανδημία COVID-19', όπου ανακοινώθηκε η σύσταση του πρώτου Παρατηρητηρίου Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία 16 υπουργών και υφυπουργών Τουρισμού, καθώς και εκπροσώπων της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Μέσα από τη Συνάντηση αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της χάραξης κοινής πολιτικής μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τη διασφάλιση του τουρισμού και την ασφάλεια των ταξιδιών.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας του τουρισμού, με ασφάλεια και προσαρμόζοντας τα δεδομένα ανάλογα με τις εξελίξεις. Η επανεκκίνηση του τουρισμού παγκόσμια είναι η μεγάλη πρόκληση του 2021. Ειδικά για την Ελλάδα, ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός συνιστά προτεραιότητα αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του ελληνικού Yπουργείου Tουρισμού για την ασφαλή και γρήγορη επανενεργοποίηση της κρουαζιέρας στα ελληνικά νερά. Η CLIA πρωτοστατεί στην υλοποίηση ολοκληρωμένων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, εξασφαλίζοντας την εμπειρία που επιζητούν οι επιβάτες των πλοίων κρουαζιέρας, τόσο εν πλω, όσο και στους προορισμούς που επισκέπτονται.

Παράλληλα, με στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity APEX της Celebrity Cruises, το Συνέδριο “Βιώσιμος Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες μετά την Πανδημία COVID-19”, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση του πρώτου Παρατηρητηρίου Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία και υπογράφηκε από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Zurab Pololikashvili.

Το Παρατηρητήριο θα αποτελέσει μία μόνιμη δομή, η οποία θα παρέχει δεδομένα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, θα διαμορφώσει το κατάλληλο μεθοδολογικό πρότυπο για τη μέτρηση και παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, θα μεριμνήσει για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και, τέλος, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, μέσα από στοχευμένες δράσεις κατάρτισης.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον κ. Θεοχάρη και τον γενικό γραμματέα του ΠΟΤ, κατά την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη. Παράλληλα, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ανάπτυξη του αναγκαίου μεθοδολογικού προτύπου.

Η δημιουργία του Κέντρου θα διαμορφώσει έναν κόμβο συνεργασίας, ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο “Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και Θαλάσσιος Τουρισμός» (“Environmental Sustainability and Maritime Tourism”), η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου επισήμανε ότι “ο αειφόρος τουρισμός δεν είναι μια ακόμη μορφή τουρισμού, είναι μια ταυτότητα  που  μπορεί να χαρακτηρίζει οποιοδήποτε είδος τουρισμού και αποτελεί βασικό και σταθερό σημείο ανταγωνιστικότητας”. Αναφερόμενη στο ζητούμενο της αειφορίας, η κα Γκερέκου υπογράμμισε πως “είναι σύμμαχος μας και βαδίζει χέρι-χέρι με το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ως προς τη διαχείριση των πόρων, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πιέζει ασφυκτικά και εντεινόμενα το περιβάλλον, τη φύση και την τοπική κουλτούρα, είναι προφανές πως η παγκόσμια εξέλιξή του δε θα μπορούσε πλέον να συνεχιστεί χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για έναν “φιλικό” προς το περιβάλλον τουρισμό αποτελεί σημείο τομής, ειδικά τώρα που η πανδημική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής προς μια στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα”. “Ο μαζικός τουρισμός δε θα καταργηθεί, αλλά οφείλει να αλλάξει και να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες στην φαρέτρα του” παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Οι πυλώνες του “«έξυπνου” τουρισμού
Η πρόεδρος του ΕΟΤ υπενθύμισε πως το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του UNWTO για τη Μεσόγειο θα συσταθεί στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως “μερικά από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υποστήριξη και την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνουν την προώθηση πολιτικών προσβασιμότητας για ακτές και λιμάνια, την αναβάθμιση της θαλάσσιας υποδομής για τουριστικά σκάφη και αθλητικές δραστηριότητες και την παροχή υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου”. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του “έξυπνου” τουρισμού, που στηρίζεται στους πυλώνες της περιβαλλοντικής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της ψηφιακής δραστηριότητας με σκοπό την εξασφάλιση, αξιοποίηση, αλλά και προστασία των φυσικών πόρων, ώστε να μην προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον, υπονομεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών. “Ας μην ξεχνάμε ότι οι σημερινές ανάγκες πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς να μειώνουν την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ανάγκες, καθώς τα πάντα ξεκινούν από την ατομική περιβαλλοντική και υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας” τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της.

Δ. Φραγκάκης: “Κρίσιμη πρόκληση και εφικτός στόχος ο βιώσιμος τουρισμός”
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους εκ μέρους του Οργανισμού, εκτίμησε ότι “ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι” και εξήγησε: “Το 2020 καταφέραμε, με συλλογική προσπάθεια, να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία, ενώ το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι να ξεκινήσει με ασφάλεια η ανάκαμψη του τουρισμού μας. Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, όμως, θα γίνει σταδιακά, θα χρειαστεί χρόνο και θα εξαρτηθεί, ανάμεσα σε άλλα, από την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Η πανδημία, πέραν της ζημιάς που έχει προξενήσει στον κλάδο, λειτουργεί άλλωστε και ως επιταχυντής των εξελίξεων στον τουρισμό”.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ παρουσίασε τους βασικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, στους οποίους συγκαταλέγονται η βιωσιμότητα και η αειφορία, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες. “Η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται τυχαία μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών διεθνώς” υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης, τονίζοντας παράλληλα: “Διαθέτει και το προϊόν και τους ανθρώπους και τις υποδομές, αλλά και όλες τις προϋποθέσεις, όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και στο μέλλον. Ο βιώσιμος τουρισμός, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι μία κρίσιμη πρόσκληση και ένας εφικτός στόχος. Η κρίση του COVID αποτελεί ξεκάθαρα και μία ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι να μην την αφήσουμε αναξιοποίητη“.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην υπογραφή Δήλωσης Προθέσεως Συνεργασίας ως συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του προγράμματος συνεργασίας σε θέματα τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα τουρισμού αλλά και σχετικά με τη δημιουργία του  Παρατηρητηρίου. Εκπρόσωποι από την κάθε πλευρά ήταν ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας και ο υπουργός Τουρισμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η ΑΕ Ahmed Al Khateeb.

Ο τουρισμός δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί την αρχή της επανεκκίνησης του τουρισμού τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα, ως ένας προορισμός όλων των εποχών, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική που θα ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα. Στην προσπάθεια αυτή θα συντελέσει και η επανεκλογή της χώρας μας ως Προεδρεύουσας της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη.

“Τις δύο αυτές ημέρες πρωταγωνιστής των συζητήσεων ήταν ο τουρισμός. Για κάθε χώρα, ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομικής προόδου. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της συνάντησης αυτής ήταν πως μόνο όταν δουλεύουμε όλοι μαζί καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε το καλύτερο προς όφελος όλων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όσο και με τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτόν”, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024