Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΜέΡΑ25: 'Μια δέσμευση δεν είναι αρκετή για το κουφάρι του Sea Diamond'
Κρουαζιέρα

ΜέΡΑ25: 'Μια δέσμευση δεν είναι αρκετή για το κουφάρι του Sea Diamond'

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του Sea Diamond, σημειώνει σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25, κ. Γιώργος Λογιάδης.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25, κ. Γιώργος Λογιάδης, και συζητήθηκε εξ αναβολής, έγινε διεξοδική συζήτηση επί του θέματος της ανέλκυσης του “Sea Diamond”. Ο κ. Λογιάδης κατέθεσε επίσημα στοιχεία για τη ρύπανση και τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την αγωνία του για την έκβαση αυτή της σοβαρής υπόθεσης που έχει και διεθνές αντίκτυπο.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι το “Sea Diamond” “συνεχίζει να ρυπαίνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα με τα πετρελαιοειδή και τις υδατοδιαλυτές τοξικές ουσίες που προέρχονται από το ναυάγιο και τη διάβρωση των επικίνδυνων υλικών του. Το πλοίο περιείχε 65 τόνους ντίζελ, 437 τόνους μαζούτ, 236 τόνους απόβλητα κάθε είδους και 32 τόνους λιπαντικά βάσει του πράσινου βιβλίου του. Έχουν αντληθεί περίπου οι εκατόν πενήντα τόνοι, αλλά από αναλύσεις που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους αυτά ήταν κατά 99% θαλασσινό νερό και μόνο 1% πετρελαιοειδή”.

Και συνεχίζει: “Η Σαντορίνη είναι ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και παγκοσμίως διαφημισμένος. Είναι σχεδόν όλα ακόμη μέσα στο ναυάγιο και συνεχίζουν να αναβλύζουν, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εισπράξει 6 εκατ. δολ. για την απάντληση των πετρελαιοειδών. Στην έρευνα που έκανε το Πολυτεχνείο Κρήτης σε ψάρια που συλλέχθηκαν στην περιοχή, ανιχνεύτηκαν πολύ υψηλές τιμές σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1820/2019, κατόπιν προσφυγής της διεθνούς δράσης για το περιβάλλον και του πολιτισμού της Σαντορίνης, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας στο Αρχιπέλαγος και της Κοινότητας Οίας έχει αποφανθεί ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του Sea Diamond.

Παρ’όλο που μεγάλες διεθνείς εταιρείες ανέλκυσης κατέθεσαν σχετικές προσφορές το 2019 σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό και μάλιστα δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανελκύσεων τις έκαναν με κόστος κάτω από το όριο που είχε τεθεί, η διαδικασία αυτή δεν προχώρησε, καθώς ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν το άνοιγμα των προσφορών.

Σε αντίστοιχη περίπτωση σε ναυάγιο στην Τοσκάνη της Ιταλίας, στο πλοίο ‘Costa Concordia’ έγινε ανέλκυση και πήγε σε διάλυση και ανακύκλωση σε λιγότερο από δυο χρόνια”.

Ο κ. Λογιάδης σημείωσε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος δεσμεύθηκε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου του 2021 θα έχει στα χέρια του το πόρισμα της Επιτροπής, ούτως ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες χρειάζονται για την ανέλκυση.

Πρόκειται για την επιτροπή που συνέστησε τον Φλεβάρη του 2021 ο υπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες και από στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, για να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο γι’αυτό το θέμα, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει η απαιτούμενη τεχνοοικονομική μελέτη και να προχωρήσουμε μετά στη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Όπως είπε ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κατσαφάδος “οι ναυπηγοί οριοθετούν το κόστος ανέλκυσης του συγκεκριμένου ναυαγίου από 550 εκατ. ευρώ μέχρι ένα ποσό πάνω από 1 δισεκατομμύριο. Οφείλουμε λοιπόν και πρέπει με σύνεση, με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα, με ρεαλισμό να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Και θα το κάνουμε”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024