Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΈργο 'Σαμιακές γεύσεις', για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου
Γαστρονομία

Έργο 'Σαμιακές γεύσεις', για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου

Το έργο έχει ενταχθεί στο 'Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου' και αποδέκτης είναι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση καταγραφής της οινογαστρονομικής ταυτότητας της Σάμου και ανάδειξης των τοπικών της προϊόντων στα πλαίσια του έργου “Σαμιακές γεύσεις: Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου – Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού”. Το έργο έχει ενταχθεί στο “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου” και αποδέκτης είναι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Ο σεφ Ανδρέας Λαγός.

Από την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 έως και την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 οι σεφ Ανδρέας Λαγός, Βαγγέλης Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλης Σκουρφούντας δημιούργησαν πιάτα που βασίζονται στις γαστρονομικές παραδόσεις του νησιού μας, με εκλεκτά προιόντα της Σάμου. Η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε σε διάφορες περιοχές του νησιού μας και οι συνταγές καταγράφηκαν. Τόποι, μνήμες και γεύσεις “έδεσαν” και προσκαλούν το θεατή στη μοναδική εμπειρία της Σάμου. Με τη συμμετοχή τους οι chefs κατέδειξαν ότι η σύγχρονη οινογαστρονομική ταυτότητα της Σάμου, μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη και εδραίωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί.

Την υλοποίηση του προγράμματος “Σαμιακές Γεύσεις” έχει αναλάβει η εταιρεία Omega Technology σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” και την εταιρεία DOTSOFT. Στο πρόγραμμα συμμετέχει υποστηρικτικά και ο ΕΟΣ Σάμου.

Αρνίσιο κότσι με πετιμέζι, από τον σεφ Βασίλη Σκουρφούντα.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις συνταγές που οπτικοποιήθηκαν: Κατσικίσια πλάτη γεμιστή με συκωτάκια, μυρωδικά και σαμιώτικο κρασί ψημένη στον ξυλόφουρνο και τυλιγμένη στα αμπελόφυλλα. Σαμιώτικη κακαβιά του ψαρά, με θαλασσινό νερό, πετρόψαρα και καβουράκια. Κολιοί με γλυκάδι, μοσχάτο κρασί και δεντρολίβανο. Κότσι αρνίσιο βρασμένο στο πετιμέζι. Σαμιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες με διάφορα αρωματικά του κήπου. Μπουρέκια από κίτρινη κολοκύθα (λύρα) με μυρωδικά και λευκό σαμιώτικο τυρί. Τραχανάς με λαχανικά από το μποστάνι και αρμόγαλο. Αρνάκι τυλιχτό με αμπελόφυλλα, γεμισμένο με σαμιώτικο τυρί και ψημένο σε λευκό μοσχάτο κρασί. Χταπόδι βρασμένο σε γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί. Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και δυόσμου. Σαρδέλα “παντρεμένη”. Κολοκυθόπιτα της άνοιξης και κολοκυθοκορφάδες. Χοιρινό με σέλινο και άγρια σαμιώτικα χόρτα. Σαμιώτικος μπακλαβάς “παστέλι” με σουσάμι, αμύγδαλα και υπέροχο σαμιώτικο μέλι βρασμένο με γλυκό κρασί.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 διαφορετικές, από κάθε περιοχή της Σάμου, που θα παρουσιαστούν όχι μόνο από chef, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και bartenders, αλλά και από καλονοικοκυρές του νησιού μας ή γνώστες της σαμιακής κουζίνας. Το υλικό, μετά την ολοκλήρωσή του, θα είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν σε επαγγελματίες που θα θελήσουν να εντάξουν στον κατάλογό τους τις συνταγές αυτές, πιστοποιώντας πως στη Σάμο η γαστρονομική παράδοση είναι υπαρκτή και ανατροφοδοτούμενη από τις σύγχρονες μαγειρικές μεθόδους και τις διατροφικές προσταγές της εποχής. Επίσης, θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας να προβάλλουν τρισδιάστατα την εκτέλεση των χαρακτηριστικών αυτών συνταγών στα κινητά των πελατών τους και μάλιστα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.

Θα καταγράφονται όλα τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης όχι μόνο να γνωρίζει 100% την ποιότητα της τροφής που γεύεται, αλλά και να δοκιμάσει να την μαγειρέψει στον τόπο του.

Στη φωτογραφία, γόπες με γλυκάδι και δενδρολίβανο από τον σεφ Ασλάνη Παντερλή.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024