Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεργασία Υπουργείου Τουρισμού – Δήμου Αθηναίων για την προσέλκυση κινηματογραφικού τουρισμού
Κινηματογραφικός τουρισμός

Συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού – Δήμου Αθηναίων για την προσέλκυση κινηματογραφικού τουρισμού

Υπογράφηκε μνημόνιο με το οποίο εγκαινιάζονται κοινές δράσεις μέσω του Athens Film Office.

Με στόχο την ανάπτυξη του κινηματογραφικού τουρισμού στην Αθήνα, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας, εγκαινιάζοντας μια σειρά από κοινές δράσεις, στο πλαίσιο λειτουργίας του Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων.

Τον τελευταίο χρόνο, η Αθήνα έχει ενταχθεί δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω του Γραφείου Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών (Athens Film Office). Από τη λειτουργία του (Μάρτιος 2020) έχει προσελκύσει περισσότερες από 40 οπτικοακουστικές παραγωγές, διευκολύνοντας τα γυρίσματά τους στο κέντρο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για παραγωγές μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους, σε πολλές από τις οποίες έχουν πρωταγωνιστήσει μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, με το ενδιαφέρον για την Αθήνα να αυξάνεται συνεχώς. Ήδη, για τη χρονιά που διανύουμε, στην πόλη έχουν επενδυθεί περίπου 60 εκατ. ευρώ από κινηματογραφικές παραγωγές, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος αναμένεται να ενδυναμώσει την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Η υπογραφή του μνημονίου έχει ως στόχο την προβολή της πρωτεύουσας στο εξωτερικό και την προσέλκυση τουρισμού μέσω των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών.

Οι κοινές δράσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων εστιάζουν κυρίως σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου και “καλλιεργούν” την Αθήνα ως κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και σε σειρά ταξιδιών εξοικείωσης με φιλοξενούμενους ξένους παραγωγούς και εκπροσώπους διεθνών κινηματογραφικών studios, με σκοπό να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα του προορισμού.

Ο κ. Θεοχάρης, σε δήλωσή του, τονίζει: “Με το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Δήμο Αθηναίων ενισχύουμε και εδραιώνουμε, σε στέρεα θεσμικά θεμέλια, το πλαίσιο δράσης του Athens Film Office. Μαζί με το Δήμο Αθηναίων προχωρούμε στην υλοποίηση του μεγάλου οράματος για την ανάδειξη της Αθήνας και, μέσω αυτής, ολόκληρης της Ελλάδας, με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο. Η παρουσία της πόλης σε μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές παύει να είναι μια δυνατότητα που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και ένας αιώνιος ευσεβής πόθος. Η Αθήνα και η Ελλάδα παίρνουν πλέον το ρόλο του πρωταγωνιστή στην κινηματογραφική βιομηχανία, το ρόλο που πραγματικά τους αξίζει”.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης επισημαίνει: “To Athens Film Office, μέσα σε ένα χρόνο, απέδειξε ότι μπορεί να μεγαλώσει το πολιτιστικό και το τουριστικό κεφάλαιο, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και της χώρας. Έγινε ο δίαυλος επικοινωνίας της πόλης με διεθνείς παραγωγές και άνοιξε ακόμη ένα δρόμο προβολής αλλά και οικονομικής τόνωσης της αγοράς, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. H λειτουργία του ανήκει στη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων που θέλει την ανάπτυξη να έρχεται από πρωτοβουλίες που ξεκινούν μέσα από την πόλη, για την πόλη. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέργειες όπως αυτή την οποίαν επισημοποιήσαμε σήμερα, δυναμώνει τις προσπάθειες κάθε πλευράς αλλά μας φέρνει και πιο κοντά στον κοινό στόχο”.

Το μνημόνιο συνυπογράφηκε από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), ως φορέα υλοποίησης του Athens Film Office. Η πρόεδρος της ΕΑΤΑ κα Μελίνα Δασκαλάκη υπογράμμισε: “Το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ‘εργαλεία’ που διαθέτουμε για την τουριστική προβολή και προώθηση της πόλης στο εξωτερικό. Μετά την προσέλκυση μεγάλων διεθνών παραγωγών, που με τα γυρίσματά τους έχουν τονώσει την αθηναϊκή οικονομία με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η ανάπτυξη του κινηματογραφικού τουρισμού -που αποτελεί το επόμενο στάδιο- περιμένουμε να ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά τη θέση της Αθήνας στους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ευρώπης”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024