Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕκδήλωση Κύπρου – Πορτογαλίας για τον τουρισμό, τις παραδοσιακές τέχνες και τη γαστρονομία
Κύπρος

Εκδήλωση Κύπρου – Πορτογαλίας για τον τουρισμό, τις παραδοσιακές τέχνες και τη γαστρονομία

Κοινή εκδήλωση του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου και της Πρεσβείας Πορτογαλίας στα Λεύκαρα.

Κοινή εκδήλωση με θέμα τον τουρισμό, τις παραδοσιακές τέχνες και τη γαστρονομία διοργανώθηκε στα Λεύκαρα από το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου και την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Κύπρο, στις 10 Ιουνίου 2021, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εξαμήνου Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Πορτογαλία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια διμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας António Costa, το 2019, κατά την οποία αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα βιωσιμότητας του τουρισμού. Ακολούθησε το “Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για Έναν Αειφόρο Τουρισμό” στις 14 Μαΐου 2021, στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ.

Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, η οποία εστιάζει ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, τα ορεινά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, παραγωγών και τεχνιτών.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στο νέο Σχέδιο του υφυπουργείου για την προώθηση εργαστήριων παραδοσιακής και μοντέρνας χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας στην ύπαιθρο και στη διαδρομή αυθεντικών εμπειριών, η οποία διέρχεται αποκλειστικά από αγροτικές περιοχές και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο. Η διαδρομή θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν καλλιτέχνες, παραδοσιακούς τεχνίτες, τοπικούς παραγωγούς, τοπικά προϊόντα, αυθεντικό φαγητό, φιλόξενους ανθρώπους και γενικότερα μια ποικιλία βιωματικών εμπειριών.

Η πρέσβης της Πορτογαλίας, Maria Manuela Freitas Bairos, στον χαιρετισμό της, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινωνικής ταυτότητας της Ευρώπης μέσα από τη ενίσχυση των παραδοσιακών τεχνών.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης στα Λεύκαρα, εγκαινιάστηκε επίσης η έκθεση Ευρωπαϊκού Κεντήματος, “European Lace”, στο Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας. Τα εκθέματα της έκθεσης είναι συνεισφορά των πρεσβειών 28 ευρωπαϊκών χωρών. Η έκθεση έχει στόχο να τονίσει τον κοινό πολιτισμό που συνδέει τους ευρωπαϊκούς λαούς, ο οποίος διαφαίνεται μέσα από τις παραδοσιακές τέχνες. Άλλος σημαντικός στόχος της έκθεσης είναι να τονίσει τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών τεχνών ως μέσο βιωσιμότητας των τοπικών οικονομιών. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30/6/2021.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο χωριό και με Κυπρο-Πορτογαλικό γεύμα. Σημειώνεται ότι η συνολική διοργάνωση έτυχε της έμπρακτης υποστήριξης του δημάρχου κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους και του προσωπικού του Δήμου Λευκάρων, του Συνδέσμου Κεντητριών Λευκάρων και της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024