Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΟ ποδηλατικός τουρισμός ενισχύει την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα
Ποδηλατικός τουρισμός

Ο ποδηλατικός τουρισμός ενισχύει την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιχειρείται ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με δραστηριότητες που άπτονται των ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικά του ποδηλατικού τουρισμού.

Εξωστρέφεια και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τον ποδηλατικό τουρισμό. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Φωκίωνας Ζαΐμης, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.

Όπως τονίστηκε, συνεχίζεται η προσπάθεια ανάπτυξης ενός δικτύου Δήμων-τουριστικών προορισμών και ξενοδοχείων φιλικών προς τους τουρίστες-ποδηλάτες. Παράλληλα, ξεκίνησε και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι θα ήθελαν, είτε να περιηγηθούν περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιώντας ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο, είτε απλά, στη διάρκεια των διακοπών τους, να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για κοντινές εκδρομές από το ξενοδοχείο που διαμένουν.

“Η NatΤour και το σήμα πιστοποίησης Bike Friendly προχώρησε σε μια νέα πρακτική προώθησης και προβολής του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα: μετά τη λειτουργία των σημάτων πιστοποίησης ‘Bike Friendly Hotel’ και ‘Bike Friendly Partner’, εφαρμόζεται πλέον η πιστοποίηση Greek Bike Specialist για τουριστικά γραφεία, πράκτορες και Tour Operators“, ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος, εκπρόσωπος και γενική διευθύντρια της αστικής μη κερδοσκοπικής ΝatΤour, κα Βίκυ Καραντζαβέλου.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιχειρείται ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με δραστηριότητες που άπτονται των ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικά του ποδηλατικού τουρισμού. “Οι πιστοποιημένοι ‘bikefriendly’ Δήμοι μπορούν διοργανώνοντας εκδρομές με ποδήλατα σε γκρουπ ή και μεμονωμένους τουρίστες, να ενισχύσουν τις την επισκεψιμότητα με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο που ίσως δε θα επέλεγε αυτή την περιοχή για τις διακοπές του ή την εκδρομή του. Επίσης, ας αναλογιστούμε ότι σε κάθε πόλη το ποδήλατο απελευθερώνει χώρο, αφού ένα αυτοκίνητο ισούται με οκτώ ποδήλατα”, σχολίασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στα πολλαπλά οφέλη της χρήσης ποδηλάτου αναφέρθηκε ο κ. Ζαΐμης: “Αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, είναι μία ήπια μορφή μετακίνησης φιλική προς το περιβάλλον. Επιπλέον, αποτελεί είναι μία ήπια μορφή τουρισμού που βοηθάει στη βιώσιμη κινητικότητα και στην αναψυχή όλων των πολιτών», παρατήρησε.

Ο οικονομολόγος – σύμβουλος Τουριστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ειδικός σύμβουλος Υπουργού Τουρισμού – εμπειρογνώμονας θεματικών μορφών τουρισμού κ. Χρήστος Πετρέας επισήμανε ότι στο σύνολό της Ευρώπης η χρήση του ποδηλάτου είναι πολύ διαδεδομένη – στην Ελλάδα είμαστε αρκετά χαμηλά στην κατάταξη. Ανέφερε πως ο ποδηλατικός τουρισμός είναι μια δραστηριότητα δεκάδων εκατομμυρίων πελατών.

Ο τοπογράφος μηχανικός κ. Στέφανος Κατσώλης είπε ότι πρέπει να φτιαχτούν υποδομές για να μπορέσουμε να κάνουμε τη χρήση ποδηλάτου πιο διαδεδομένη τονίζοντας ότι οσυντονισμός από την Περιφέρεια για τη σύνδεση των δήμων μεταξύ τους είναι πολύ σημαντικός.

Από την πλευρά του ο πολιτικός μηχανικός κ. Σπύρος Μαντάς μίλησε για την πρωτοβουλία που στόχο έχει τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου στην παραλιακή ζώνη και το χώρο του κάστρου και σε άλλες περιοχές με ήπιες παρεμβάσεις, προκειμένου να δοθεί καλύτερη πρόσβαση στους ποδηλάτες αλλά και στους πεζούς.

“Οι Δήμοι θα πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη για προσέλκυση στη χρήση ποδηλάτου. Η Περιφέρεια έχει εντάξει φιλοποδηλατική νοοτροπία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Γεώργιος Ρόμπολας.

Για τη διαδεδομένη χρήση του ποδηλάτου στο Μεσολόγγι μίλησε ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Σωκράτης Στέλλιος.

Να αναφερθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Ναυπάκτου κ. Ιωάννης Παπαϊωαννίδης, από το Επιμελητήριο Αχαΐας ο κ. Θεόδωρος Τσουμπέλης, από το Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας ο κ. Γεώργιος Τελώνης, από το Τμήμα Σχεδιασμού
Τουριστικής Στρατηγικής ΠΔΕ κ. Γεώργιος Τελώνης, από το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής ΠΔΕ ο κ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης, ο γεωλόγος AQUATERRA κ. Χριστόφορος Καπόπουλος, καθώς επίσης εκπρόσωποι ξενοδοχείων και camping από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Αχαΐα, εκπρόσωποι Δήμων και άλλοι συλλογικοί φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου MEDCYCLETOUR, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Ζαΐμης προχώρησαν στην υπογραφή της Χάρτας για έναν Βιώσιμο και Υπεύθυνο Ποδηλατικό Τουρισμό.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024