Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΥποψηφιότητα του Ολύμπου για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Περιβάλλον και πολιτισμός

Υποψηφιότητα του Ολύμπου για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα.

Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα.
 
Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της τριμερούς Επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των δύο Υπουργείων και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβρη του 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023  θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ. 
 
Η Επιτροπή προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά – υλική και άυλη – του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα Ομηρικά έπη και τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς. Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα. Για παράδειγμα, μέσα σε ασβεστολιθικές ρωγμές αναπτύσσεται το ενδημικό είδος Jankaea holdingreichii, ένα φυτικό λείψανο της Εποχής των Παγετώνων.
 
Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.
 
Μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: “Ως χιονοσκεπές με πολλές χαράδρες και φαράγγια περιγράφει ο Όμηρος το ψηλότερο βουνό της πατρίδας μας. Οι κορυφές του, που χάνονταν στα σύννεφα και στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου πάνω στο χιόνι, απόμακρες, αλλά και κοντινές συνάμα, ήταν ο κατάλληλος τόπος για να τοποθετήσουν οι αρχαίοι Έλληνες την κατοικία των θεών τους. Αυτό το βουνό, που αποθησαυρίζεται έντονα στους αρχαίους ελληνικούς μύθους, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names της χώρας μας. Τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτιστική φυσιογνωμία –υλική και άυλη- του Ολύμπου σε  συνδυασμό με τα μοναδικά φυσικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του εξασφαλίζουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υποβολή της υποψηφιότητας για την ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO“.
 
O υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος  Αμυράς, από την πλευρά του ανέφερε: “Ο Όλυμπος εκτός από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, έχει εξίσου υψηλή συμβολική αξία παγκοσμίως. Ήρθε η ώρα της διεθνούς αναγνώρισής του, με την ένταξη του στον σημαντικότερο διεθνή κατάλογο, προσδίδοντας υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Με τα περιβαλλοντικά  και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το εμβληματικό αυτό βουνό, θα αποτελέσει το ισχυρότερο σύμβολο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης της χώρας“.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024