Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΈνα υποθαλάσσιο δάσος και μουσείο στην Αγία Νάπα της Κύπρου
Κύπρος

Ένα υποθαλάσσιο δάσος και μουσείο στην Αγία Νάπα της Κύπρου

Στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN), κολυμβητές με μάσκες ή δύτες δύνανται να περιηγηθούν σε ένα υποθαλάσσιο δάσος, το πρώτο στο είδος του στον κόσμο. Εκεί θα βρουν 93 έργα του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο.

Η τέχνη εμπνέεται από τη φύση, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τέχνη εμπνέει τη φύση; Στα έργα του Jason deCaires Taylor, ενός από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art, αυτή η συμβιωτική σχέση μεταξύ φύσης και τέχνης είναι ακριβώς αυτό το οποίο δηλώνεται. 
 
Στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN), κολυμβητές με μάσκες ή δύτες δύνανται να περιηγηθούν σε ένα υποθαλάσσιο δάσος, το πρώτο στο είδος του στον κόσμο. Εκεί θα βρουν 93 έργα του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor,  εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Tην ίδια στιγμή, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο η φύση παίζει το ρόλο ενός καλλιτέχνη που προβαίνει σε μετατροπές με το πέρασμα του χρόνου. Τα αγάλματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και με τέτοια υλικά, έτσι ώστε να ελκύουν τη θαλάσσια ζωή. Θα εκτεθούν σε διαφορετικά βάθη, έτσι ώστε να δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. 
 
Τα αγάλματα κατασκευάζονται από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν δυσμενώς τον εκθεσιακό χώρο. Το σημείο στο οποίο θα βρίσκονται, είναι μια αμμώδης περιοχή, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με το πέρασμα του χρόνου, η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί χάρη στο μουσείο. 
 
 
Οι επισκέπτες του μουσείου μπορεί να είναι δύτες αλλά και κολυμβητές με μία απλή μάσκα θαλάσσης. Το όλο εγχείρημα είναι ένα ταξίδι στην σχέση του ανθρώπου και της φύσης, όπως την εμπνεύστηκε ο Jason deCaires Taylor, ο αναγνωρισμένος Βρετανός γλύπτης, ο οποίος σχεδίασε επίσης, το πρώτο υποθαλάσσιο πάρκο γλυπτικής (Molinere Underwater Sculpture Park) στη Γρανάδα. Το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των 25 θαυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με το National Geographic. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την γνώση και τις δεξιότητες του ως γλύπτης, θαλάσσιος συντηρητής, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής scuba diving για να δημιουργήσει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία συμπληρώνουν τον εκθεσιακό χώρο, ενώ βελτιώνουν τη θαλάσσια ζωή.
 
Ο κριτικός τέχνης Dr. David De Russo έγραψε ότι τα έργα του Taylor είναι μία ζωντανή, εξελισσόμενη έκθεση, η οποία αλλάζει, αναπτύσσει και δημιουργεί νέα ζωή. Εκπέμπουν ελπίδα και προκαλούν αφύπνιση για το περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο, είναι τεράστια τιμή και χαρά για την θάλασσα της Κύπρου να φιλοξενεί – από αυτόν το μήνα – ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης μεταφέροντας τόσο σημαντικά και ουσιώδη μηνύματα.
 
Το σπουδαίο εγχείρημα θα εγκαινιαστεί την 31η Ιουλίου 2021, παρουσία του καλλιτέχνη. Την τελετή εγκαινίων θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των κύριων διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι θα γνωρίσουν το μουσείο, την Αγία Νάπα  αλλά και την Κύπρο ευρύτερα. Το μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας μεταξύ του Δήμου της Αγίας Νάπας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024