Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήH HAWCT τίμησε τις γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης και έκανε επίτιμο μέλος της την κα Μαρίνα Θεοχαράκη
Εκδηλώσεις

H HAWCT τίμησε τις γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης και έκανε επίτιμο μέλος της την κα Μαρίνα Θεοχαράκη

Στην εκδήλωση αυτή η κυρία Μαρίνα Θεοχαράκη ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT, ως ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

H Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT και η πρόεδρος του ξενοδοχείου, Saint George Lycabettus, κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου, πραγματοποίησαν εκδήλωση εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η εκδήλωση έγινε και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων του θεσμού «Τουρισμός Πολιτισμός Δεξαμενή  Ιδεών» του  Saint George Lycabettus με θέμα: «Ο ρόλος της Ελληνίδας γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πώς η χάρτα του Ρήγα προώθησε τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία των γυναικών και ταυτόχρονα γέννησε την ιδέα της πολιτιστικής ένωσης των Βαλκανίων».
 
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και εκπροσωπήθηκε από τον γγ Dr Γιάννη Χρυσουλάκη, τίμησαν με τις ομιλίες τους εξέχουσες προσωπικότητες, όπως, ο απόγονος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και γενικός διευθυντής του Μουσείου Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες κύριος Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, ο κύριος Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, η Α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΕ και πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, Dr. Ντένα Λογιάδου και πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών μέλος της HAWCT, κυρία Τόνια Αράχωβα, η πρώην γενική διευθύντρια του διαβαλκανικού πολιτιστικού φορέα «Χάρτα του Ρήγα», κυρία Γεωργία Δαλδάκη, καθώς και η διεθνής καλλιτέχνης, σοπράνο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου, κυρία Αναστασία Ζαννή
 
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, εκτός από τα μέλη της Ένωσης, ήταν η πρέσβης της Αλβανικής Πρεσβείας και εκπρόσωποι από τη Βουλγαρική Πρεσβεία  και την Πρεσβεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η προέδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητήριου, κυρία Άννα Καλλιάνη, η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce-Deree), κυρία Ζέτα Τζιώτη, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και άλλες γυναικείες οργανώσεις με τις οποίες η ένωση έχει στενή συνεργασία.
 
Στην εκδήλωση αυτή η κυρία Μαρίνα Θεοχαράκη ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT, ως ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην έκθεση που φιλοξενεί το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη από τη συλλογή του Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη για τη «Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821». Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια βραδιά με πολιτιστική χροιά, καθώς παρουσιαστήκαν σπάνιες αναφορές και υλικό από τους ομιλητές μέσω του οποίου ο καθένας ανέδειξε τη δική του ιστορία. 
 
Την εκδήλωση άνοιξε η γενική γραμματέας της Ένωσης, κυρία Χρύσα Βουλγαρίδου και ανέφερε χαρακτηριστικά, “Σήμερα τα ονόματα και η ιστορία μιλάνε από μόνα τους“.
 
Στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια του St. George Lycabettus και ιδρυτικό μέλος της HAWCT, κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον εορτασμό των 30 χρονών του θεσμού «Τουρισμός- Πολιτισμός- Δεξαμενή Ιδεων». Αναφέρθηκε στην Ευανθία Καΐρη, αδελφή του φιλοσόφου Θεοφίλου Καΐρη, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση αλληλογραφώντας με τον Αδαμάντιο Κοραή και γράφοντας επιστολές στις γυναίκες του εξωτερικού για να βοηθήσουν τον αγώνα.
 
Ακολούθησε η αντιπρόεδρος της Ένωσης, κυρία Ιωάννα Λαγουμίδου, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της με την διαχρονική  ρήση του Ρήγα Φερραίου “όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά”. Προσέγγισε επίσης το θέμα της εκδήλωσης αναφερόμενη στο άρθρο 109 του τότε Συντάγματος. Και τελος αναφέρθηκε στην ισότιμη εκπαίδευση αρσενικών και θηλυκών παιδιών που εισήγαγε ο Ρήγας, βάζοντας το δικό του θεμέλιο λίθο στην ισότητα των φύλων.
 
 
Ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριος Γιάννης Χρυσουλάκης, ήταν επίσης ανάμεσα στους ομιλητές. Αναφέρθηκε στο πώς η Χάρτα του Ρήγα προώθησε τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία των γυναικών και ταυτόχρονα γέννησε την ιδέα της πολιτιστικής ένωσης των Βαλκανίων. Τόνισε παράλληλα τον ρόλο της Ελληνίδας μητέρας, η οποία ανέθρεψε και κράτησε ζωντανά τα εθνικά ιδανικά στη συνείδηση των ηρώων που πρωταγωνίστησαν τελικά στον Αγώνα του 1821. Υπενθύμισε ότι ο μεγάλος οραματιστής της Επανάστασης, Ρήγας Φεραίος, στήριξε μέσα από τα έργα του την ισότητα ανδρών και γυναικών γράφοντας χαρακτηριστικά περί της ανάγκης για ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλλων στην εκπαίδευση. 
 
Τον χαιρετισμό της πρόεδρου του ΕΟΤ, κυρίας Άντζελας Γκερέκου, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραβρεθεί, ανέγνωσε η κυρία Άντζελα Καμπουράκη, μέλος του Προεδρείου της Ένωσης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας δεν είναι απλές μορφές θεματικού τουρισμού, είναι η ουσία και η καρδιά του brand, Ελλάδα. Όμως αν ο απελευθερωτικός αγώνας μοιάζει να είναι γένους αρσενικού, η Ελλάδα είναι γυναίκα, και ως τέτοια απεικονίζεται στον περίφημο πίνακα του Ντελακρουά, ‘η Ελλάδα βαδίζει πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου’. Αναφέρθηκε στις Ελληνίδες αστές, όπως στην Ελισάβετ Υψηλάντη, τη μητέρα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και μέλος της Φιλικής Εταιρίας, στην κόμισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα-Έντλινγκ, τη γυναίκα που στεκόταν διακριτικά στο πλάι του μεγάλου Ιωάννη Καποδίστρια, την Ρωξάνδρα, ως πρώτη κυρία επί των τιμών του Τσάρου της Ρωσίας Αλεξάνδρου Α‘, που με την επιρροή που ασκούσε υπηρέτησε και εκείνη το μεγάλο σκοπό της ελευθερίας.
 
Ο Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στη συμβολή της άγνωστης Ελληνίδας, στην Εθνική Παλιγγενεσία παραθέτοντας γνωστά ζωγραφικά έργα με αυτή τη θεματολογία.
 
Η κυρία Γεωργία Δαλδάκη, πρώην γενική διευθύντρια του διαβαλκανικού πολιτιστικού φορέα «Χάρτα του Ρήγα» αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα και στο έργο του Ρήγα Φερραίου.
 
Η Δρ. Ντένα Λογιάδου, οικονομολόγος-στατιστικός, αντιπρόεδρος ΣΕΕ μίλησε για τον ρόλο των γυναικών στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες (1821-2021) σχολιάζοντας ότι, “Η έρευνα την οποία πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ)  σε συνεργασία με τα 35 Παραρτήματα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ), ανά την Ελλάδα, φιλοδοξεί να φέρει στο φως της δημοσιότητας τις γυναίκες που αν και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε διάφορα ιστορικά γεγονότα, αποσιωπήθηκαν από την ιστορία. Στοχεύει να αναδείξει, κυρίως, τις αφανείς, άγνωστες γυναίκες που στήριξαν το έθνος κατά την διάρκεια της μακρόχρονης τουρκοκρατίας, των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, των Βαλκανικών Πολέμων, των Δικτατοριών ,των αιματηρών Εμφυλίων, και των κατά καιρούς προσφυγικών κυμάτων, που  χάραξαν την κοινωνικοοικονομική ιστορία της Ελλάδας“.
 
Στη συνέχεια ο κύριος Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, απόγονος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας αναφέρθηκε στην σπάνια προσωπικότητα της προγόνου του παρουσιάζοντας και σπάνιο υλικό από το Μουσείο Μπουμπουλίνας και τόνισε, “Η  Μπουμπουλίνα ήταν μια γυναίκα που έσπασε πολλά στερεότυπα της εποχής της“.
 
H Τόνια Αράχωβα, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών και μέλος της HAWCT, ανέλυσε τον ρόλο της γυναίκας στην ‘Χάρτα του Ρήγα’ και την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζοντας σπάνιο υλικό. 
 
Η Χάρτα σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ελληνική χαρτογραφική αναγέννηση, στην οποία η γεωγραφία εμπλουτίζεται με μια επικοινωνιακή και πολιτική διάσταση’ ενώ για τον ρόλο της γυναίκας στην χάρτα του Ρήγα ανέφερε: “Γνώριζε ο Ρήγας τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας – μητέρας στην διάπλαση των παιδιών, των πολιτών της δημοκρατικής του πολιτείας, που οραματίζονταν να δημιουργήσει στον βαλκανικό χώρο και τη σημασία της μόρφωσής της για να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες της ανατροφής τους“.
 
 
Παραδίδοντας την αναμνηστική πλακέτα η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Ιωάννα Λαγουμίδου στην κυρία Μαρίνα Θεοχαράκη τόνισε τη πολυσχιδή προσωπικότητα της βραβευμένης και το στίγμα της στον πολιτισμό.
 
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε με την ομιλία της η γνωστή σοπράνο και διεθνής καλλιτέχνης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου για τα θέματα πολιτισμού και την προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό, κυρία Αναστασία Ζαννή, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για ένα ελπιδοφόρο μέλλον με επίκεντρο τη νεολαία. Η βραδιά έκλεισε με τη σοπράνο να παρουσιάζει τον βραβευθέντα για τα ποίημα του ‘Σκέψεις Ζωής’, Δημοσθένη Δημήτρη Δεσποτίδη και τον Ευάγγελο-Οδυσσέα με την απαγγελία του Θούριου όπου ξεσήκωσε τους Έλληνες και ξεκίνησαν την Ελληνική Επανάσταση.
 
Η γενική γραμματέας, κυρία Χρύσα Βουλγαρίδου κλείνοντας την βραδιά, ανέφερε το μότο της Ένωσης «η ισχύς εν την ενώσει», όχι μόνο γιατί ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι αλληλένδετα, αλλά γιατί εμείς οι γυναίκες ενωμένες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά. 
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024