Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕπαναλειτουργία, με νέες χρήσεις, του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης
Πολιτισμός

Επαναλειτουργία, με νέες χρήσεις, του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης

Χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής (το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής με την 3632/11-05-2018 Απόφαση Ένταξης).

Το κτίριο του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως, η αποκατάσταση του οποίου πραγματοποιείται με χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, επισκέφθηκαν πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του ανάδοχου για το έργο, το οποίο ξεκινά και αφορά στην επαναλειτουργία του χώρου με νέες χρήσεις.

Την υπουργό και τον περιφερειάρχη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών κα Ε. Κουντούρη και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων κ. Κ. Φρισήρας.

Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής με την 3632/11-05-2018 Απόφαση Ένταξης, με συνολική και επιλέξιμη δαπάνη 3.560.079,78 ευρώ. Το κυρίως κτίριο του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως αναμένεται να παραδοθεί, σε δύο χρόνια, επισκευασμένο, αναβαθμισμένο και άρτια εξοπλισμένο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, καθώς ως εργαστήριο συντήρησης ανοικτής θέασης. Το δεύτερο κτήριο του συγκροτήματος του παλαιού Μουσείου αποκαθίσταται για να λειτουργήσει ως μουσειακή αποθήκη.

Με αφορμή την επίσκεψη στο Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης η κα Μενδώνη δήλωσε: “Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα και για το Υπουργείο Πολιτισμού και για την Περιφέρεια Αττικής, και νομίζω ότι μεταφέρω και τα αισθήματα του περιφερειάρχη, καθώς ένα εξαιρετικά εμβληματικό έργο, η αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης ξεκινά. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, την εγκατάσταση του αναδόχου. Το έργο ξεκινά και το Παλαιό Μουσείο αρχίζει πάλι να ζωντανεύει. Ένα κτίριο που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα ήταν δυνατόν να χτιστεί. Είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως και σχεδόν σε επαφή με τον Παρθενώνα. Αυτό λοιπόν το κτίριο, ακριβώς εξαιτίας της θέσεως του συγκεντρώνει πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και φέρει πολύ σημαντική υπεραξία. Στις νέες χρήσεις του κτηρίου εντάσσονται εκθεσιακοί χώροι ψηφιακών και συμβατικών εκθέσεων έργων τέχνης, που σε μία διαρκή συνομιλία με τον Παρθενώνα. Η φιλοδοξία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι όχι απλώς να δημιουργήσει έναν ακόμα χώρο εκθέσεων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσομε έναν μουσειακό χώρο, το περιεχόμενο του οποίου να προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών αξιοποιώντας απολύτως τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη Σύγχρονη Τέχνη. Μαζί με την Περιφέρεια, όπως και στα άλλα έργα στην Αττική, και με το έργο αυτό δίνουμε νέα πνοή στον Πολιτισμό. Ενας μουσειακός χώρος αποκαθίσταται και θα επαναλειτουργήσει μετά από 13 χρόνια. Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, ιδιαίτερα σήμερα, που ο Ιερός Βράχος και τα μνημεία του είναι πλέον προσιτά και προσβάσιμα σε όλους, μπορεί να παράσχει πολυσύνθετες δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησής του.  Παράλληλα, αποτελεί και έναν ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για την Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, την Διεύθυνση Μελετών και Εργων Μουσείων, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική και γόνιμη πάντα συνεργασία“.

“Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον πολιτισμό ο οποίος συμβάλλει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής στη μετά COVID εποχή. Η έμπρακτη στήριξή μας αποτυπώνεται και σε επίπεδο εγκεκριμένων έργων. Συνολικά στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 χρηματοδοτούνται έργα πολιτισμού που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων σύγχρονου πολιτισμού. Είμαστε εδώ με την υπουργό την κα Μενδώνη για την εγκατάσταση του αναδόχου σε ένα από τα  σημαντικότερα της Αττικής, της Αθήνας και της χώρας μας, την Ακρόπολη και το παλαιό μουσείο. Η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής είναι να βρίσκεται κοντά στον πολιτισμό και κοντά σε όλες τις ενέργειες εκείνες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που συμβάλλουν μέσα από υποδομές πολιτισμού στην ανάπτυξη της Αττικής. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς η εγκατάσταση του αναδόχου γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Με την Υπουργό συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να προετοιμάσουμε τα έργα πολιτισμού που θα ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ 2021-2027. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό στην Αττική μας και στο πλαίσιο αυτό εργάζεται το άρτια καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας μας. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, θα ήθελα εκτός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και τις Διαχειριστικής μας Αρχής να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη δραστήρια Υπουργό κ. Μενδώνη. Η στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει αποτελεί άλλωστε και την εγγύηση για την επιτυχή υλοποίηση σημαντικών εμβληματικών έργων Πολιτισμού”, είπε ο κ. Πατούλης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024