Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠΟΞ: 'Η διαδικασία διαχείρισης των (ελάχιστων) κρουσμάτων σε ξενοδοχεία είναι εξόχως δυσχερής'
Ξενοδοχεία

ΠΟΞ: 'Η διαδικασία διαχείρισης των (ελάχιστων) κρουσμάτων σε ξενοδοχεία είναι εξόχως δυσχερής'

Η ΠΟΞ έχει ζητήσει τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.λπ., ώστε η διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε “καταγγελία ότι ξενοδόχος εγκατέλειψε σε Κέντρο Υγείας ενοίκους του με κορωνοϊό” (το περιστατικό έλαβε χώρα στην Αλόννησο), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων μετά από ενημέρωση που είχε από τις Ξενοδοχειακές Ενώσεις – Μέλη της σε όλη τη χώρα, επισημαίνει τα εξής:
 
Ο αριθμός των πελατών των ξενοδοχείων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον COVIDovid-19 είναι εξαιρετικά μικρός και αυτό οφείλεται στην πιστή εφαρμογή των ιδιαίτερα αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς όμως η διαδικασία διαχείρισης των ελάχιστων αυτών περιπτώσεων είναι εξόχως δυσχερής και μάλιστα ανεξάρτητα αν το ξενοδοχείο διαθέτει
βάσει νόμου (δυναμικότητας άνω των 50 δωματίων) γιατρό COVID ή όχι. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αναγκαίες για την ορθή διαχείριση του κάθε
περιστατικού, οδηγίες των αρμοδίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ είναι ασαφείς, ενώ ούτε η επικοινωνία είναι όσο άμεση και εύκολη θα έπρεπε – ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Σημειώνεται πως η μεταφορά ενός πελάτη που διαγιγνώσκεται θετικός στον COVID-19 σε ξενοδοχείο καραντίνας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση του θετικού αποτελέσματος του τεστ (rapid ή PCR) στην ειδική πλατφόρμα και στη συνέχεια να δοθεί σχετική εντολή – παραπεμπτικό από την αρμόδια αρχή, διαδικασία που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, μέσα στον πανικό και την απόγνωση, να έχουμε και το περιγραφόμενο στα παραπάνω δημοσιεύματα περιστατικό, να
μην εφαρμόζεται δηλαδή το σχετικό πρωτόκολλο και ο πελάτης – ασθενής να οδηγείται στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς η ΠΟΞ έχει ζητήσει τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και στο οποίο θα
μπορούν να απευθύνονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.λπ., ώστε η διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.

Η ΠΟΞ είχε αποστείλει σχετική επιστολή (28 Ιουλίου 2021) προς τους κ.κ. υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

“Μόνο ντροπή προκαλούν τα όσα εκτυλίσσονται από χθες στην Αλόννησο με οικογένεια πολιτών από το Βόλο με μικρό παιδί να περιφέρεται στην Αλόννησο χωρίς να έχει που να μείνει, έπειτα από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση από το νησί.

Μετά τα περιστατικά ντροπής στη Μύκονο που έκαναν το γύρο του κόσμου, η ανασφάλεια σε τουρίστες και κατοίκους στην Αλόννησο κυριαρχεί.  Δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στην Αλόννησο, καθώς μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε. Ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού αυτοθαυμαζόταν γιατί έκανε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για ξενοδοχεία καραντίνας ενώ  το μόνο που εξασφάλισε ήταν η επανάληψη της περυσινής αποτυχίας. Η δε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας άφησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ορισμό ξενοδοχείων καραντίνας στη μέση.

Η Πολιτική Προστασία ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τα μικρά νησιά, γιατί ο στόχος είναι τα κρούσματα να μεταφέρονται στα μεγάλα, δηλαδή στην προκείμενη περίπτωση στη Σκιάθο.

Από τον ‘άριστο’ σχεδιασμό τους, όμως, φαίνεται ότι διέφυγε το πώς θα διακομίζονται τα κρούσματα και οι κοντινές επαφές στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος.

Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια, μάλιστα, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους, αφού κανένα ξενοδοχείο δε δέχεται να τους φιλοξενήσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να τους επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ σφύρας και άκμονος παραμένουν ‘παρατημένοι’ και παγιδευμένοι σε ένα ατελείωτο πινγκ – πονγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών που δεν αναλαμβάνει μέχρι στιγμής ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε η Πολιτική Προστασία.

Η Κυβέρνηση είναι άφαντη και επιδεικνύει για άλλη μια φορά πρωτοφανή αδιαφορία τόσο για την ασφάλεια της οικογένειας όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αλόννησο.

Ανεπανόρθωτη η ζημία για την κοινωνία και την οικονομία της Αλοννήσου και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα.

Αυτή είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία; Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για ασφαλή και καθαρό τουρισμό; Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού;”

Επιστολή της ΠΟΞ προς τον κ. Υπουργό Υγείας και τον κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Στη φωτογραφία, η παλιά Χώρα στην Αλόνησσο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024