Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑπεβίωσε ο Ανδρέας Ποταμιάνος, εμβληματική μορφή στην επιβατηγό ναυτιλία και την κρουαζιέρα
Θαλάσσιος τουρισμός

Απεβίωσε ο Ανδρέας Ποταμιάνος, εμβληματική μορφή στην επιβατηγό ναυτιλία και την κρουαζιέρα

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΕΤΕ, του Διοικητικού Συμβουλίου και των στελεχών του οργανισμού, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, για τον θάνατο του Ανδρέα Ποταμιάνου.

Η “οικογένεια” του ΣΕΤΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη του οργανισμού, το ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece, εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Ποταμιάνου, στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνεργάτες του.

“Ο Ανδρέας Ποταμιάνος, υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας πρωτοστατώντας και γράφοντας ιστορία στην ελληνική κρουαζιέρα. Τα κρουαζιερόπλοιά του, υπό ελληνική σημαία, έφθασαν στα πιο μακρινά μέρη της γης, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετεξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου τις επόμενες δεκαετίες”, αναφέρει ο ΣΕΤΕ. “Ο Ανδρέας Ποταμιάνος, θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας για τη διορατικότητά του, την αποφασιστικότητα και την αγάπη στην πατρίδα μας”

Σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ανάφερε: “Ο Ποταμιάνος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα και ένας πρωτοπόρος εφοπλιστής της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας. Υπήρξε ένας άνθρωπος στον οποίο στράφηκα συχνά για συμβουλές τον τελευταίο καιρό. Η σοφία και το νεανικό του πνεύμα θα μας λειψουν. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του”.FedHATTA: ‘Η δυναμική παρουσία του Ανδρέα Ποταμιάνου θα είναι πάντα σημείο αναφοράς’

“Η Ομοσπονδία FedHATTA και οι Ενώσεις της, αποχαιρετούν μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού τουρισμού: τον Ανδρέα Ποταμιάνο, που έφυγε από κοντά μας. Ο Ανδρέας πρωτοστάτησε στην ελληνική κρουαζιέρα, την οποία υπηρέτησε για πολλά χρόνια, υποστηρίζοντας το έργο των τουριστικών γραφείων. Η δυναμική του παρουσία θα είναι πάντα σημείο αναφοράς, θα βρίσκεται πάντα στην σκέψη και στην καρδιά μας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης: “Αδιαμφισβήτητα ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους θεμελιωτές της σύγχρονης ναυτιλίας των Ελλήνων καθιστώντας το όνομα του και το όνομα της “Ηπειρωτικής” συνώνυμο της ελληνικής κρουαζιέρας για περισσότερο από 50 χρόνια.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος αφήνει πίσω του ένα τεράστιο επιχειρηματικό και κοινωνικό έργο μιας και εκτός από άριστος επαγγελματίας υπήρξε και ένας άνθρωπος με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο έχοντας προσφέρει πολλά καθώς επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος των Special Olympics Ελλάδος.

Εξίσου σημαντικό υπήρξε και το έργο του από τις θεσμικές θέσεις που υπηρέτησε επί σειρά ετών στον κλάδο της κρουαζιέρας και γενικότερα της επιβατηγού ναυτιλίας.

Στην διάρκεια των τελευταίων ετών η τεράστια εμπειρία του, και κυρίως ο μειλίχιος και ενθαρρυντικός χαρακτήρας του, τον είχαν αναδείξει σε “Νέστορα” της επιβατηγού ναυτιλίας του τόπου μας. Οι πολύτιμες συμβουλές του, οι παραινέσεις του, το έντονο ενδιαφέρον του για την επόμενη μέρα της επιβατηγού ναυτιλίας του τόπου θα μας λείψουν.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη”.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος (ο οποίος διατέλεσε και υπουργός) και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος. Μεταξύ άλλων, η οικογένεια Ποταμιάνου ήταν αυτή που εισήγαγε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό). Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια, από το 1980 έως το 2002. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (το έργο της οποίας στέφθηκε με επιτυχία, με την Αθήνα να αναλαμβάνει τους Αγώνες), του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Αυγούστου στις 11 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024