Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕγκαίνια της έκθεσης των θηραϊκών τοιχογραφιών στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Πολιτισμός

Εγκαίνια της έκθεσης των θηραϊκών τοιχογραφιών στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Πολλές από τις τοιχογραφίες ακόμη κι εκείνες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του ​Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εκτίθενται για πρώτη φορά, στον τόπο προέλευσής τους, στη Θήρα.

​Η έκθεση “Θηραϊκές τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου”, την οποία εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόσο επιστημονικό, όσο και καλλιτεχνικό. Είναι η πρώτη φορά που οι τοιχογραφίες παρουσιάζονται σύμφωνα με τα εικονογραφικά τους προγράμματα, όπως αναπτύσσονταν στα δωμάτια και τα κτήρια του προϊστορικού οικισμού. Είναι η πρώτη φορά που οι τοιχογραφίες παρουσιάζονται ως ολοκληρωμένες συνθέσεις και όχι ως μεμονωμένοι πίνακες. Πολλές από τις τοιχογραφίες ακόμη κι εκείνες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του ​Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εκτίθενται για πρώτη φορά, στον τόπο προέλευσής τους, στην Θήρα.

Η κα Μενδώνη στον χαιρετισμό της ανέφερε: “Μέχρι σήμερα ελαχιστότατα δείγματα από αυτόν τον τεράστιο πλούτο ήταν φυσικά προσβάσιμα και μπορούσε να τα δει το ευρύ κοινό, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τοιχογραφίες αυτές δεν έχουν ποτέ εκτεθεί. Οι σημαντικότερες των τοιχογραφιών εξετίθεντο μέχρι το 1999 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Ο σεισμός της Αθήνας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο τμήμα του κτηρίου του Μουσείου με τις τοιχογραφίες. Ο σεισμός ήταν η αιτία που τότε το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε ένα μέρος των τοιχογραφιών να συνεχίσει να εκτίθεται στο αποκατεστημένο κτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς αποτελούν μοναδικές ψηφίδες των πολιτισμών που άνθησαν στον ελληνικό χώρο, άρα υποχρεωτικά έπρεπε να κοσμούν την έκθεση του Εθνικού μας Μουσείου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του να επιστρέψει και να εκτεθεί στην γενέθλια γη της Σαντορίνης, όπου ανήκουν, προκειμένου να εκπαιδεύουν και να ψυχαγωγούν τους κατοίκους και τις χιλιάδες των επισκεπτών του νησιού… Μεσολάβησαν 22 χρόνια μέχρι να γίνει πράξη εκείνη η απόφαση του 1999. Ολόκληρα 22 χρόνια. Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα, όχι μόνον για την Σαντορίνη και για την Ελλάδα. Για όλο τον κόσμο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσφέρει σήμερα στην Σαντορίνη αυτό που δικαιωματικά της ανήκει. Και δημιουργεί ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Γιατί είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται στην Θήρα, στην Σαντορίνη, οι δικές της τοιχογραφίες. Γιατί είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται κάποιες τοιχογραφίες από τις αποθήκες του Ακρωτηρίου, που μπορούμε να τις θαυμάσουμε όλοι. Γιατί είναι η πρώτη φορά που οι τοιχογραφίες βρίσκουν την αρχική θέση που είχαν σε ένα δημόσιο ή σε ένα ιδιωτικό κτήριο και μπορούμε όλοι, ακόμη και οι ειδικοί, να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε το εικονογραφικό πρόγραμμα κάθε δωματίου, κάθε οικοδομήματος, στο σύνολό του και να συνειδητοποιήσουμε το υψηλότατο επίπεδο ζωής στο Ακρωτήρι, αλλά και τη μαγεία και την αισθητική αυτής της ζωγραφικής τέχνης 4.500 χρόνια πριν”.

Ο προϊστάμενος της Εφορίας Κυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης μεταξύ άλλων ανέφερε είπε τα εξής: “Σύμφωνα με την μουσειολογική πρόταση της έκθεσης, οι τοιχογραφίες δεν παρουσιάζονται ως ζωγραφικοί πίνακες, αλλά ανασυντίθενται ολόκληρα τα εικονογραφικά τους προγράμματα, όπως αυτά αναπτύσσονταν στα δωμάτια των προϊστορικών κτηρίων… Αναμφίβολα, η ανασύσταση των εικονογραφικών προγραμμάτων στον χώρο προσφέρει την δυνατότητα όχι μόνο να αποκτήσουμε την αυθεντική αίσθηση του εκθέματος αλλά και να αντιληφθούμε καλύτερα το σύνθετο νοηματικό τους περιεχόμενο… Η μουσειογραφική πρόταση υλοποιεί αυτόν τον σχεδιασμό με τρόπο απλό και αφαιρετικό: τα δωμάτια σχηματίζονται στον χώρο με τις τοιχογραφίες τους χωρίς καμία απολύτως σκηνογραφική προσθήκη. Λόγω του μικρού μεγέθους των προϊστορικών σπιτιών, αυτά έχουν αποδοθεί σε ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις για να μπορούμε να εισέλθουμε, ενώ στο δάπεδό τους αποτυπώνονται οι αυθεντικές διαστάσεις του κάθε χώρου. Τα προϊστορικά δωμάτια αιωρούνται στον ουδέτερο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος παραπέμπει σε αρχαιολογική αποθήκη, ως υποδήλωση ότι η ανασύσταση του προϊστορικού Ακρωτηρίου είναι μια διαδικασία δυναμική και εξελισσόμενη”.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, κ. Φίλιππος Φόρτωμας και κα Κατερίνα Μονογυιού, ο δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και ο Έπαρχος Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας.

Αυτοψία της Λ. Μενδώνη σε έργα Πολιτισμού στη Σαντορίνη, τη Σίκινο και τη Θηρασιά
​Ακόμη, αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, στο οποίο υλοποιείται από το 2020 το έργο της κτιριολογικής επισκευής, αναβάθμισης και επανέκθεσης της Συλλογής του, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Σύσκεψη στο Δημαρχείο Θήρας για τον Πύργο Γουλά.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ό,τι αφορά στο οικοδομικό σκέλος, ενώ το έργο της επανέκθεσης έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Θήρας -που χρηματοδοτεί την ΠΣ- και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όπως δήλωσε η κα Μενδώνη “στόχος μας είναι το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού να επαναλειτουργήσει το 2022 εμπλουτισμένο με τα σημαντικότερα εκθέματα των τελευταίων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένου και του αγάλματος της δαιδαλικής κόρης από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας”.

Το φυσικό αντικείμενο της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης ήταν ένα από τα  θέματα που συζητήθηκαν  στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  υπό την Υπουργό με τον δήμαρχο Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα και τους αρμόδιους συνεργάτες του με τη συμμετοχή του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, της αρχαιολόγου κας Μάγιας Ευσταθίου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ΠΣ τριετούς διάρκειας, εκτός από τις εργασίες της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, προβλέπεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μελέτες και εργασίες διαμόρφωσης-ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και του του μεσοβυζαντινού ναού της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα, ένταξης των αρχαίων καταλοίπων στους σύγχρονους οικισμούς του Καμαρίου και της Περίσσας, στερέωσης μνημείων στην Αρχαία Θήρα, μελέτη ανάδειξης του θεάτρου στη Σελλάδα, αποκαταστάσεις και στερεώσεις σημαντικών χριστιανικών μνημείων.

Το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ Σαντορίνης ήταν το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά στην σύσκεψη, αφού προηγήθηκε αυτοψία στον χώρο απόρριψης των απορριμμάτων -σημειωτέον ότι ο σημερινός ΧΑΔΑ, όπως και ο υπό χωροθέτηση ΧΥΤΥ βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου- ώστε να αντιμετωπισθεί οριστικά το χρόνιο ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί.

Σε δεύτερη σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον δήμαρχο Σαντορίνης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη και του αντιπεριφερειάρχη και Επάρχου Θήρας κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα, συζητήθηκε η αποκατάσταση του Γουλά στο Εμπορειό. Πρόκειται για μεσαιωνική κατοικία με αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στατικότητας. Κατά τη σύσκεψη δρομολογήθηκε η υπογραφή δεύτερης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Θήρας για την αποτύπωση του Πύργου και την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, τις οποίες θα αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η κα Μενδώνη επισκέφθηκε το Κάστρο του Σκάρου, στην Καλντέρα, έναν από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της Σαντορίνης, στον οποίο βρισκόταν καστροπολιτεία με 200 σπίτια, καλντερίμια και εκκλησίες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εκτελεί εργασίες προστασίας και τεκμηρίωσης του μνημείου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Interreg V-B Balkan Mediterranean 2014-2020”, συνολικού προϋπολογισμού 170.000 ευρώ. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Καλντέρας της Σαντορίνης, με την ανάδειξη, μέσω αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής και φωτογραφικής τεκμηρίωσης, καθαρισμών και σήμανσης, των μνημείων, στα πρανή της. Τα μνημεία αντιμετωπίζονται ως τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος και ως ένα δίκτυο αρχαιολογικών θέσεων, που καλύπτει διαχρονικά όλες τις περιόδους.

Επισκέψεις στη Σίκινο και στη Θηρασία
Στη Σίκινο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε το έργο, που υλοποιεί από το 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο Ναό της Επισκοπής -προϋπολογισμού 880.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου-ΕΣΠΑ 2014-2020- και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Ο Ναός της Επισκοπής (17ος αι.) είναι χτισμένος επί αρχαίου ναόσχημου κτηρίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ιερό του Απόλλωνα Πυθίου. Όμως, κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), το οποίο μετετράπη σε χριστιανική εκκλησία. Το εντυπωσιακό μνημείο, αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα κτηρίων της αρχαιότητας που σώζονται σε καλή κατάσταση, διατηρώντας τις μεταγενέστερες προσθήκες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, ανακαλύφθηκε, σε κρύπτη, ασύλητος κιβωτιόσχημος τάφος γυναίκας, με το όνομα Νεικώ, ο οποίος περιελάμβανε πολύτιμα κτερίσματα. Ήδη από τον 8ο αι., το μαυσωλείο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ενώ τον 14ο αι. τεκμαίρεται μία ακόμη οικοδομική φάση. Δίπλα στο επιβλητικό κτήριο της Επισκοπής βρίσκεται ο ναός της Αγίας Άννας με εξαιρετικά σχέδια και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα. Παράλληλα με το έργο της αποκατάστασης της Επισκοπής, πραγματοποιήθηκε –τον Μάιο 2021- από την Εφορεία Αρχαιοτήτων περισυλλογή σημαντικών γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών από την αρχαία ακρόπολη στο λόφο της Αγίας Μαρίνας. Το δύσκολο έργο της μεταφοράς λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της ΑΜΚΕ “Αιγέας”.

Το παλαιό σχολείο της Σικίνου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπουργού με τον δήμαρχο Σικίνου κ. Βασίλη Μαράκη με τη συμμετοχή του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ, συζητήθηκε η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο νησί στο κτήριο του παλαιού Γυμνάσιου-Λύκειου Σικίνου. Η υλοποίηση το έργου, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, έχει δρομολογηθεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Σικίνου, από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020. Στην ίδια  σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, και το έργο ανάδειξης του μεσαιωνικού κάστρου, σύμφωνα με μελέτη, η οποία έχει ήδη εκπονηθεί. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου.

Τη Θηρασιά επισκέφθηκε η κα Μενδώνη, όπου για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης, στις θέσεις Παλαιόκαστρο και Προφήτης Ηλίας. Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Interreg V-B Balkan Mediterranean 2014-2020”. Τις προοπτικές αειφορικής ανάπτυξης του νησιού συζήτησε η υπουργός με τον πρόεδρο της Κοινότητας Θηρασιάς κ. Πέτρο Καλόγηρο.

Την κα Μενδώνη συνόδευσε στις αυτοψίες στη Σίκινο και τη Θηρασιά η βουλευτής Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογυιού.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024