Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑσφαλές το π. βασιλικό κτήμα στο Τατόι, εκτός κινδύνου η Αρχαία Ολυμπία
Πολιτισμός

Ασφαλές το π. βασιλικό κτήμα στο Τατόι, εκτός κινδύνου η Αρχαία Ολυμπία

Απομακρύνθηκαν ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Στην Αρχαία Ολυμπία έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει τον αρχαιολογικό χώρο.

Αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεννόηση με την υπουργό κα Λίνα Μενδώνη, απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος.

Μία αντίστοιχη επιχείρηση -για προληπτικούς επίσης λόγους- πραγματοποιήθηκε και κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της υπουργού. Ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2021, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το π. βασιλικό κτήμα. Συνεχώς παρόντα στο Τατόι είναι τα στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η κα Μενδώνη διέκοψε υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα. Με κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο Τατόι και συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Πυρκαγιά και στην Αρχαία Ολυμπία
Μεγάλη μάχη με τις φλόγες έδωσαν χθες το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, κ. Βασίλης Γιαννόπουλος. Όπως εξήγησε, “το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά”.

Σημειώνεται ότι στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία λειτουργούν συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενώνες, εστιατόριο και καφετέρια ενώ ο εξωτερικός χώρος της λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο γλυπτών.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, “το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες”, τονίζοντας ταυτόχρονα, πως “ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται”.

Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024