Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΜ. Κόνσολας: 'Η χώρα χρειάζεται νέο πλαίσιο για τη δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία'
Τουρισμός και πολιτική

Μ. Κόνσολας: 'Η χώρα χρειάζεται νέο πλαίσιο για τη δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία'

Συγκεκριμένες προτάσεις καταθέτει ο βουλευτής Δωδεκανήσου και προέδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής αλλά και πρώην υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Με παρέμβαση-πρόταση και με την ευχή να περάσουμε σε έργα και πράξεις καταθέτει τις ιδέες του ο βουλευτής Δωδεκανήσου και προέδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής αλλά και πρώην υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες αυτές πυρκαγιές θα έχουν αντίκτυπο σε όλη τη τουριστική πορεία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
 
Οι εφιαλτικές μέρες που ζήσαμε, επιβάλλουν να αλλάξουμε ό,τι δεν κάναμε μέχρι σήμερα σωστά στον τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
 
Στη δημόσιο διάλογο, που έχει ήδη ανοίξει εκ των πραγμάτων, θέλω να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις:
 
1ον: Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Όχι όμως στα χαρτιά. Αναφέρομαι σε μια δομή με τα δικά της εναέρια μέρα και ειδικές επίγειες δυνάμεις που θα επιχειρούν με ταχύτητα. 
 
Ο Ενιαίος Φορέας θα συντονίζει το προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και η αυτοδιοίκηση.
 
2ον: Συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος που θα υπάγεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.
 
3ον: Ενίσχυση και αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας που θα επικεντρωθεί στον τομέα της πρόληψης με την ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων και την υλοποίηση έργων πρόληψης και προστασίας.
 
4ον: Υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ στις δασικές περιοχές. Άμεσα θα πρέπει να επεκταθεί η ένταξη και η χρηματοδότηση αυτών των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
5ον: Αλλαγή του πλαισίου της δασικής νομοθεσίας για να επιτρέπει παρεμβάσεις προστασίας και πρόληψης στις δασικές περιοχές.
 
6ον: Αλλαγή των χρονικών ορίων για την έναρξη και τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, κάτι που επιβάλλεται πλέον από την κλιματική αλλαγή.
 
7ον: Χρηματοδότηση των δήμων για την εκπόνηση και υλοποίηση τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος.
 
8ον: Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Χαρτογράφησης των απαιτούμενων έργων πρόληψης στις δασικές περιοχές.
 
Η συζήτηση για τη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε κομματική αντιπαράθεση ούτε να πάρει τα τοξικά χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών.
 
Ας μιλήσουμε επιτέλους με προτάσεις, ας περάσουμε σε έργα και πράξεις.”
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024