Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕκδηλώσεις για την Πανσέληνο με μπλουζάκια των υπαλλήλων να γράφουν 'δουλεύω απλήρωτος'
Πολιτισμός

Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο με μπλουζάκια των υπαλλήλων να γράφουν 'δουλεύω απλήρωτος'

Οι μισοί από τους περίπου 1.500 αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και εργαζόμενους που προσλήφθηκαν στον τομέα της καθαριότητας για τις ανάγκες στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι, αν και έχουν περάσει 4 μήνες από την πρόσληψή τους δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Με μπλουζάκια τα οποία έγραφαν “δουλεύω απλήρωτος” εμφανίστηκαν στους ανοιχτούς, λόγω της πανσέληνου, αρχαιολογικούς χώρους, οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν οι ίδιοι δηλώσει, το κράτος προσέλαβε περί τους 1.500 αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Οι μισοί από αυτούς, αν και έχουν περάσει 4 μήνες από την πρόσληψή τους δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κα Σία Αναγνωστοπούλου, σχολίασε: “Επιτελικό μπάχαλο και στον Πολιτισμό. Για πρώτη φορά η πανσέληνος του Αυγούστου έγινε με τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη να φορούν μπλουζάκια ‘δουλεύω απλήρωτος’. Για πρώτη φορά μουσεία κλείνουν μέσα στη θερινή σεζόν επειδή το προσωπικό δεν έχει λάβει τους μισθούς του εδώ και μήνες. Ντροπή στον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος για την εξαθλίωση εργαζομένων και τη μέγιστη δυσφήμιση για τη χώρα”.

38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ζητώντας να πληροφορηθούν “για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες και πώς το υπουργείο σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους”.

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους εδώ και 4 μήνες

Εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, απασχολούνται κάθε χρόνο στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας μας, που αδιαμφισβήτητα αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και έρχονται σε επαφή με χιλιάδες κόσμου υπό το φόβο μάλιστα της πανδημίας που κατακλύζει για 4η περίοδο τη χώρα μας.

Αντί της αναγνώρισης από την Κυβέρνηση του δύσκολου και σημαντικού έργου που επιτελούν οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, υπάλληλοι στην καθαριότητα, διαπιστώνουμε μέσα από πλήθος δημοσιευμάτων σε ολόκληρη τη χώρα ότι το έργο αυτό απαξιώνεται για τέταρτο μήνα, αφού παραμένουν απλήρωτοι

Εργαζόμενοι σε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως, Κνωσσός, Φαιστός, Σούνιο, Βραυρώνα, Μυκήνες, Αρχαία Επίδαυρος, Ολυμπία, κ.ά, σύμφωνα με καταγγελίες τους, παραμένουν απλήρωτοι για τρεις και τέσσερις μήνες. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο ύστερα από την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει το ίδιο τη μισθοδοσία, χωρίς την απαραίτητη οργάνωση ανάλογου τμήματος.

Επειδή διανύουμε εδώ και 1,5 χρόνο μία υγειονομική κρίση που επιτείνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση χιλιάδων συμβασιούχων στους αρχαιολογικούς χώρους
Επειδή το Κράτος πρέπει να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό σε ένα κλάδο εργαζομένων που καταφέρνει να διατηρεί την εικόνα της χώρας αψεγάδιαστη στο εξωτερικό,
Επειδή όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να αμείβονται στην ώρα τους για την εργασία που παρέχουν,

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι;
2. Πότε σκοπεύει να δώσει λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων αυτών;”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024