Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού διεξάγεται στη Ρόδο 4-5 Σεπτεμβρίου 2021
Συνέδρια

Το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού διεξάγεται στη Ρόδο 4-5 Σεπτεμβρίου 2021

Το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Rodos Palace Hotel. Θα είναι υβριδικό, δηλαδή θα υπάρξει live streaming, ενώ για φυσική παρουσία επισκεπτών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέσω ηλεκτρονικής εγγραφής που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες.

Συνάντηση με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Νομού Δωδεκανήσου του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αγαπητό Ξάνθη, είχαν οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ.κ. Αντώνης Γιαννικουρής και Γιώργος Σκιαδόπουλος.

Ο κ. Ξάνθης, κατέχει διπλή ιδιότητα αναφορικά με την οργάνωση του Συνεδρίου, καθότι εκτός από εισηγητής, αποτέλεσε τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην Οργανωτική Επιστημονική Επιτροπή. Τα υπόλοιπα μέλη της Ο.Ε.Ε. ήταν ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ κ. Δημήτρης Ξυνομιλάκης, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) κ. Νίκος Φιντικάκης, η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της UIA και καθηγήτρια του Α.Π.Θ κα Φανή Βαβύλη και ο επισκέπτης καθηγητής Politecnico di Milano κ. Νίκος Κτενάς.

Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν, ο κ. Ξάνθης τόνισε: “Εν αναμονή του 4ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου του 2021, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του. Σε μια δύσκολη περίοδο, στον απόηχο της πανδημίας του COVID-19 και μετά από τα ακραία φαινόμενα της φύσης να μαστίζουν τη χώρα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ-Τμήμα Δωδ/σου ξεπερνώντας τα εμπόδια του 2020 δείχνουν τη διάθεση της οργανωτικής αρτιότητας μέσα από την πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων που προβλέπει η πολιτεία.

Ο διάλογος αρχιτεκτονικής και τουρισμού σήμερα κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαίος τη στιγμή μάλιστα που έχουν πληγεί σειρά κοινωνικών αναφορών, όπως είναι ο δημόσιος και ιδιωτικός χώρος, το δομημένο και αδόμητο περιβάλλον, το μοντέλο εργασίας αλλά και ο τρόπος ψυχαγωγίας και της ελευθερίας έκφρασης μέσα από την σκοπιά της υγειονομικής ασφάλειας και των μέτρων συνοδείας. Μέσα σε αυτήν τη κοινωνική ‘δίνη’, σίγουρα η αρχιτεκτονική έχει κύριο λόγο και προσφορά πράξης για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και αυτό θα επιδιώξει το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονική και Τουρισμού με την πλούσια θεματολογία, αλλά και τα αναμενόμενα συμπεράσματά του.

Αλλά και ο τουρισμός ως ανθρωπιστική υπηρεσία που συνδυάζει την ευεξία αλλά και την αισθητική μέσα από την ασφάλεια του περιβάλλοντος αλλά και το χρόνο διαμονής αναγάγει τον άνθρωπο επίκεντρο των δράσεων και των εξελίξεων.

Αυτή η ‘μέγιστη’ υπόσταση της ανθρώπινης παρουσίας είναι που ενώνει την Αρχιτεκτονική και τον Τουρισμού σε μια ολιστική έκφανση, την οποία επιδιώκει με τις -36- ενδιαφέρουσες παρουσίες από όλη τη χώρα να αποκαλύψει το Συνέδριο. Σας αναμένουμε με την ελπίδα της προσθήκης εμπειριών και προβληματισμού στο προσωπικό ‘βιβλιάριο’ γνώσεων”.

Η ομιλία του κ Ξάνθη, με τίτλο “Για μία αειφόρο τουριστική πορεία της Ρόδου…” πραγματεύεται τα παρακάτω ζητούμενα:
“Ο τουρισμός αποτελεί από τα πιο ευπαθή κοινωνικοοικονομικά προϊόντα της σύγχρονης έκφρασης. Η πανδημία του COVID 19, απέδειξε τη σχοινοβασία του τουρισμού και πώς μπορεί οι άνθρωποί του να αντιδρούν, να συντρέχουν, να μελετούν, να αντιμετωπίζουν τα απορρέοντα.

Σε παρόμοιο παρανομαστή μπορεί να ενταχθεί και η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει εξουθενώσει το περιβάλλον σε ασύμμετρους ατραπούς. Αυτό το Περιβάλλον μαζί με τον Πολιτισμό αποτελούν και τους πυλώνες του τουρισμού της χώρας μας . Και εάν προσθέσουμε και τα αλλά τρία -Π-, δηλαδή: την Παιδεία, την Ποιότητα και την Πολιτική, σχηματίζουμε την μεγάλη εξίσωση των 5Π.

Οφείλουν τα -5Π- να συνεργάζονται για να πετύχουν τον επιδιωκόμενο κεντρικό στόχο ο οποίος δεν είναι άλλος από την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη κατεύθυνση, είναι η βέλτιστη ρότα για την αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού (over tourisn) σε συγκριμένες περιοχές, της ελεγχόμενης φέρουσας τουριστικής ικανότητας ενός τόπου αλλά και της διατήρησης του πολιτιστικού και ανθρώπινου κεφαλαίου ενός νησιού του Αιγαίου.

Η μετα COVID-19 εποχή επιτάσσει ένα γενικό επανασχεδιασμό όλων των δράσεων και συμπεριφορών στο πλαίσιο της ασφάλειας, της ατομικής συμπεριφοράς και της συλλογικής ευθύνης. Τα νησιά μας αποτελούν ανοιχτά αρχιτεκτονικά εργαστήρια, που κάθε παρέμβαση οφείλει να ακολουθεί οικολογικές αξίες, πολεοδομικούς κανόνες, ανθρωποκεντρικές αναπτύξεις και κυρίως να μεθοδεύεται η ανάδυση της αλμύρας της θάλασσας του Αρχιπελάγους και η γενναιόδωρη φιλοξενία των νησιωτών.

Η Ελλάδα είναι μια μαγεία, και εμείς οι αρχιτέκτονες κρατάμε το μαγικό ραβδί… ακόμη και στο τουριστικό πεδίο…”

Ο κ. Ξάνθης πρότεινε ακόμη προς τους προέδρους ΤΕΕ και ΣΑΔ να τιμηθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο συνάδελφος αρχιτέκτονας και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, θα λάβει χώρα στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Rodos Palace Hotel. Θα είναι υβριδικό, δηλαδή θα υπάρξει live streaming, ενώ για φυσική παρουσία επισκεπτών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέσω ηλεκτρονικής εγγραφής που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αρχιτεκτονικής archisearch, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024