Τελευταία νέα
ΑρχικήΔρ. Περικλής Ν. Λύτρας, 1953-2018, 3 χρόνια από το θάνατό του…
Τουριστική εκπαίδευση

Δρ. Περικλής Ν. Λύτρας, 1953-2018, 3 χρόνια από το θάνατό του…

Ο δρ. Περικλής Ν. Λύτρας διετέλεσε αντιπρύτανης και αναπλ. κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθυντής του Διιδρυματικού προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην 'Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό'.

Ο Περικλής Ν. Λύτρας έφυγε από τη ζωή μετά από ένα τραγικό ατύχημα στις 29 Αυγούστου 2018 ως εν ενεργεία πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, αναπλ. κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην ίδρυσή του.

Έφυγε όχι πλήρης ημερών αλλά πλήρης και ικανοποιημένος. “Αν ξανάρχιζα τις ίδιες επιλογές θα έκανα. Το ίδιο επάγγελμα θα επέλεγα, την ίδια σύζυγο, τα ίδια παιδιά”. Αυτά ήταν τα λόγια του λίγους μήνες πριν την αναπάντεχη απώλειά του.

Ο Περικλής Λύτρας, μόλις σε ηλικία 28 ετών, ως κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στις Κοινωνικές Επιστήμες, δύο πανεπιστημιακών πτυχίων Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης και δυο Μεταπτυχιακών στην Πολιτική Κοινωνιολογία και στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στο Paris X Nanterre στο Παρίσι ξεκίνησε την διδακτική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία. Συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια, σεμινάρια, Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, συμμετοχές σε συνέδρια, πλούσιο συγγραφικό έργο, ατομικό και συλλογικό, είναι μόνο λίγα σημεία της πολυετούς καριέρας του.

Η ακαδημαϊκή του πορεία μακροχρόνη και πολύ σημαντική. Τακτικός καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνιολογίας του Τουρισμού και Τουριστικής Ψυχολογίας του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του πρώην ΤΕΙ Αθήνας από το 1989 έως το τέλος, καθηγητής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου του προγράμματος “Σχεδιασμός,Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού” και επισκέπτης καθηγητής ως υπεύθυνος Τουριστικών μαθημάτων των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιά, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και διδάσκων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού. Ο Περικλής Ν. Λύτρας θα λέγαμε πως ήταν ως επιστήμονας “γκουρού” στον τουρισμό.

Όμως, εκτός από τον χώρο του τουρισμού αγαπούσε τις κοινωνικές επιστήμες και είχε ασχοληθεί με πολλούς τομείς αυτών,όπως την ψυχολογία, τις δημόσιες σχέσεις, τον αθλητισμό, την εξωτερική πολιτική και το Κοινοβούλιο κ.λπ. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου
Δυτικής Αττικής για τη σημαντική επιστημονική και κοινωνική προσφορά του στο ίδρυμα, κατόπιν εισηγήσεως του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού αποφάσισε το Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Ι να πάρει το όνομα “Περικλής Λύτρας”, ως φόρο τιμής στο
πρόσωπό του.

Ως αρθρογράφος από το 1980 έως το τέλος της ζωής του στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο, όπως το Έθνος, το Κέρδος, την Ελευθεροτυπία, την Αυγή, την Τουριστική Αγορά, το Travel Daily News έδωσε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπως στη Μηχανή του Χρόνου, το Athens Calling του ΣΚΑΙ 103, τον ΕΡΑ 91.6, τον 89,5 κ.ά. σχετικά με τον τουρισμό, τον αθλητισμό και την ανώτατη Παιδεία. Αν έγραφε ένα άρθρο για τον εαυτό του ακόμα και αν παρέλειπε τις λέξεις: παραδειγματική εργατικότητα, έμφυτες ανθρώπινες αξίες, ανιδιοτέλεια, ευσυνειδησία και εντιμότητα, θα τις συμπλήρωναν όσοι τον γνώριζαν τόσο στους επαγγελματικούς του χώρους, όσο και οι φίλοι και η οικογένειά του.

Η προσφορά του Περικλή Ν. Λύτρα στο ΤΕΙ Αθήνας και μετέπειτα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Με την άοκνη εργασία του, τις πολυεπίπεδες γνώσεις του,τις προωθημένες ιδέες του και με γνώμονα πάντα το καλό για το ίδρυμα και για τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, προσέφερε πολύ σημαντικές και ουσιαστικές υπηρεσίες καθ’όλη τη διαδρομή του σε αυτό από το 1989 μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Ιδιαίτερα θα αναφερθούμε στην περίοδο που διετέλεσε αντιπρύτανης όπου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συνετέλεσε τα μέγιστα στην εξωστρέφεια του ιδρύματος και τη δημιουργία του πανεπιστημίου.

Ειδικότερα και ενδεικτικά,δημιούργησε σχέσεις συνεργασίας με πολλούς εθνικούς φορείς και συνετέλεσε στην υπογραφή 10 πρωτοκόλλων συνεργασίας με την ΕΡΤ, τον ΟΚΑΝΑ, την Εθνική Συνομοσπονδία ΑΜΕΑ, την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Στον τομέα των Διεθνών Συνεργασιών προήγαγε συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Κίνας, της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Παλαιστίνης με τη σύναψη των σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας.

Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου δια Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) προώθησε συνεργασίες τμημάτων και ερευνητικών εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας, πιστοποιήσεις προγραμμάτων σπουδών, πιστοποιήσεις επαγγελματιών, προώθησε συνεργασίες δια της υπογραφής του των σχετικών πρωτοκόλλων με 13 φορείς,όπως με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, το Δήμο Ελευσίνας και το Δήμο Δελφών. Εμπλούτισε τις διμερείς Λειτουργίες Erasmus+ και εκπόνησε τον κανονισμό Λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου. Προώθησε εκθέσεις Τέχνης στο φουαγιέ και δημιούργησε ιστοσελίδα του κέντρου. Εμπλούτισε τις δραστηριότητες του γυμναστηρίου. Δημιούργησε εθελοντική ομάδα φοιτητών για αιμοδοσία. Δημιούργησε πρόγραμμα δωρεών,δώρων και καλλιτεχνικών έργων. Εκσυγχρόνισε την ιστοσελίδα του τμήματος. Δημιούργησε θύλακες Αριστείας. Δημιούργησε και διοργανωσε ετήσιο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Καθιέρωσε την τήβεννο στις εκδηλώσεις αποφοίτησης. Αρθρογράφησε έντονα στην ιστοσελίδα του υπουργείου προκειμένου να συμβάλλει στην δημιουργία του πανεπιστημίου. Με τη συμμετοχή του στο “Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου” της ΕΡΤ και εκλεγείς στο Προεδρείο του παρήγαγε σημαντικό έργο στη διεύθυνση των 13 μηνιαίων ολομελειών της και στις σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές και συνέβαλε στην εξωστρέφεια του ιδρύματος.

Ιδιότητες του Περικλή Ν. Λύτρα στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας (ΤΕΙ Αθήνας) και στο μετέπειτα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στα όργανα αυτού:

  • Διετέλεσε επί δύο θητείες διευθυντής (Κοσμήτορας) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ), αναπλ. διευθυντής και Ex Officio μέλος του Συμβουλίου ΤΕΙ.
  • Προϊστάμενος (πρόεδρος) του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της ΣΔΟ, κατ’επανάληψην και αναπλ. προϊστάμενος.
  • Αναπλ. πρύτανης (αντιπρύτανης) επί Πρυτανείας Μ. Μπρατάκου, με κύριες αρμοδιότητες της Διεθνείς και Δημόσιες Σχέσεις του Ιδρύματος, την Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη και το Συνεδριακό και Αθλητικό του Κέντρο.
  • Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου και αναπλ. κοσμήτορας.
  • Επιστημονικός διευθυντής και μετέπειτα πρόεδρος του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης (Ι.Δ.Β.Ε).
  • Αιρετό (εσωτερικό μέλος) του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας.
  • Αιρετό μέλος του επταμελούς οργάνου της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών του ΤΕΙ Αθήνας (ΕΛΚΕ)
  • Ιδρυματικός υπεύθυνος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος “Βιβλιοθήκη ΤΕΙ-ΑΙ ΕΠΕΑΕΚ και του “Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών” και μέλος του επταμελούς Διοικητικού του Συμβουλίου.
  • Ιδρυματικός υπεύθυνος του ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Τουριστικών Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics.
  • Ιδρυματικός εκπρόσωπος του ΤΕΙ-Α στην Επιτροπή Παιδείας του ΕΒΕΑ
  • Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Πρόγραμμα “Πρακτική Άσκηση”.
  • Ακαδημαϊκός υπεύθυνος για τη διαχείριση της Συμφωνίας με το Αραβο-ελληνικό Επιμελητήριο και μέσω αυτής για τις εξετάσεις Πιστοποίησης της Αραβικής Γλώσσας στην Ελλάδα.
  • Μέλος των τριμελών και επταμελών Εξεταστικών Επιτροπών για την υποστήριξη Διδακτορικών Διατριβών σε πολλά Πανεπιστήμια και συμμετοχή σε πολλά ανά την Ελλάδα εκλεκτορικά.
  • Ακαδημαϊκός υπεύθυνος Προγράμματος Erasmus για τον Αθλητισμό.
  • Δημιουργός και αιρετός διευθυντής του Δια-ιδρυματικού και Δια-τμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα” μεταξύ του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Ιδιότητες του Περικλή Ν. Λύτρα εκτός ΤΕΙ και Πανεπιστημίου
Η δράση του Περικλή Ν. Λύτρα δεν περιορίστηκε στα όρια του Πανεπιστημίου αλλά άφησε πίσω του αξιόλογο έργο σε όλους τους χώρους που κινήθηκε. Ενδεικτικά,διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ΕΣΥΠ) ως εκπρόσωπος του υπουργείου καθώς και επιστημονικός σύμβουλος και εξεταστής του ΙΚΥ ιδρύματος κρατικών υποτροφιών, διοικητής της Επιτροπής Διοίκησης του συγχωνευμένου Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, μέλος της Επιτροπής Αθλητικού Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής Ψυχολογικής Υποστήριξης του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ).

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΘ στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του ΤΕΙ Αθήνας στον νεοσυσταθέντα και για πρώτη φορά λειτουργούντα θεσμό του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ, στον οποίο συμμετείχαν φορείς και κληρωθέντα φυσικά πρόσωπα και εκλεγής στο Προεδρείο αυτού, όπου προήδρευσε στις περισσότερες συνεδριάσεις του κ.λπ. Η Κοινωνική – Σωματειακή – Συνδικαλιστική Δράση ήταν μεγάλη και υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και συγγραφέων Τουρισμού F.I.Z.E.T., αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Ελλάδος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διδακτόρων Ε.ΔΙ.Κ.Τ.Ι ΤΕΙ και πρόεδρος του παραρτήματος της Αθήνας, μέλος του Συλλόγου του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” και μέλος της Ελεγκτικής του Επιτροπής κ.ά.

Υπήρξε σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων στις Εκδόσεις Παπαζήση ΑΕΒΕ, στην εταιρεία Σκουρόπουλος ΑΕΒΕΕ, συνεργάτης της τηλεόρασης και ραδιοφωνίας της ΕΡΤ1, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη Σχολή Ικάρων κ.λπ.

Συγγραφικό Έργο
Συνέγραψε 18 έργα ως μόνος συγγραφέας με επίκεντρο το τομέα του τουρισμού, συμμετείχε σε 12 συλλογικά έργα, επιμελήθηκε 7 βιβλία, τόμους και ξενόγλωσσες εκδόσεις, υπήρξε εκδότης επιστημονικών περιοδικών και μέλος σε 7 επιτροπές εκδόσεων. Συμμετείχε σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες ως μέλος, πρόεδρος και εισηγητής της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής τους.

Τιμητικές Διακρίσεις
Έλαβε πολλές τιμητικές Διακρίσεις για το έργο του. Ειδική πλακέτα του ΤΕΙ Αθήνας για την προσφορά του στο ίδρυμα ως διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, πλακέτα για την προσφορά του στον επιστημονικό αθλητισμό από την εταιρεία αθλητικής Ψυχολογίας και έπαινο τουριστικής συγγραφής από την Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων σε αναγνώριση της προσφοράς του στην εδραίωση του θεσμού των δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα κ.ά.

Ο Περικλής Ν. Λύτρας, πέρα από το μεγάλο και αξιόλογο έργο του στον επαγγελματικό, επιστημονικό και κοινωνικό τομέα, ήταν ένας άνθρωπος απαλλαγμένος από κάθε κακία, με παιδιάστικο ενθουσιασμό, ευαισθησία και αγνότητα, ισορροπημένος, ανιδιοτελής και ολιγαρκής σε σχέση με τα υλικά αγαθά, μεγάλης αντοχής και παραδειγματικής εργατικότητας, υποδειγματικής αγάπης για τους συνανθρώπους του έβρισκε πάντα τρόπο να συνδράμει με απαράμιλλη ευσυνειδησία και εντιμότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Φύσει δραστήριος και ανήσυχος, αποτελεσματικός σε ό,τι αναλάμβανε είχε το θάρρος της γνώμης του, πολυπράγμων, ατένιζε τη ζωή με αισιοδοξία και γνώμονα το καλό. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται το χιούμορ του, η αγάπη του στο τραγούδι, ήταν ενθουσιώδης φίλαθλος, παρακολουθούσε όλα τα αθλήματα, αλλά ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, έπαιζε από μικρός, του άρεσε να γράφει ιστορίες γεμάτες φαντασία και στίχους διότι είχε το χάρισμα τοσο του γραπτού όσο και του προφορικού λόγου.

Απολάμβανε να παίζει με τα παιδιά, τα τρία δικά του και τα 5 ανίψια του και να πετά χαρταετό κάθε Καθαρά Δευτέρα επί σειρά ετών μαζί τους. Σκόπευε μετά την συνταξιοδότησή του μαζί με πολλά άλλα που σαν “έφηβος” ονειρευόταν να κάνει να ασχοληθεί με τη συγγραφή στίχων, ποιημάτων και λογοτεχνημάτων και πολλά άλλα που δυστυχώς δεν πρόλαβε να κάνει…

Το μεγαλύτερο χόμπι του, όμως, τη διδασκαλία, που τόσο αγαπούσε, την έκανε επάγγελμα, που ουδέποτε άφησε – από το 1980 έως το τέλος.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024