Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

ForwardKeys: Η Ελλάδα είχε μακράν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη τον Ιούλιο-Αύγουστο

Τατιάνα Ρόκου - 06 Σεπτέμβριος 2021, 15:42

Η χώρα μας πέτυχε το 86% των αφίξεων Ιουλίου και Αυγούστου του 2019. Ακολούθησε η Κύπρος, η οποία πέτυχε το 64,5%, η Τουρκία με 62,0% και η Ισλανδία με 61,8%.


Νέα έρευνα από την ForwardKeys αποκαλύπτει ότι οι διεθνείς πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτασαν το 39,9% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά καλύτερο από πέρυσι (26,6%), όταν η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε τα εκτεταμένα lockdown και τα εμβόλια δεν είχαν ακόμη εγκριθεί. Ωστόσο, η εικόνα ήταν ανάμεικτη, με ορισμένους προορισμούς να παρουσιάζουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλους. Επίσης, οι προοπτικές δε βελτιώνονται, καθώς οι κρατήσεις επιβραδύνθηκαν προς το τέλος της θερινής περιόδου.


Όσον αφορά στις επιδόσεις ανά χώρα, η Ελλάδα ξεχωρίζει: Πέτυχε το 86% των αφίξεων Ιουλίου και Αυγούστου του 2019. Ακολούθησε η Κύπρος, η οποία πέτυχε το 64,5%, η Τουρκία με 62,0% και η Ισλανδία με 61,8%. Η Ελλάδα και η Ισλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ότι θα δεχόντουσαν επισκέπτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή/και θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR και/ή πιστοποιητικό νόσησης από τον COVID-19. Οι χώρες που πήγαν χειρότερα ήταν εκείνες που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό μακρινών αποστάσεων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία και εκείνες που επέβαλαν τους πιο σκληρούς και ασταθείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παρέμεινε χαμηλά στη λίστα, επιτυγχάνοντας μόλις το 14,3% των επιπέδων του 2019.


Εξαιρουμένων των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις αποτέλεσαν το 71,4% των αφίξεων, έναντι 57,1% το 2019. Η σχετική “εξαφάνιση” των επισκεπτών μακρινών αποστάσεων, που συνήθως μένουν περισσότερο, ξοδεύουν περισσότερα και εστιάζουν την προσοχή τους σε πόλεις και αξιοθέατα φαίνεται ολοκάθαρα στην κατάταξη των τοπικών προορισμών με τις καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις. Τα ταξίδια προς Λονδίνο ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά, στο κάτω μέρος της λίστας με τις πιο πολυσύχναστες ευρωπαϊκές πόλεις, επιτυγχάνοντας μόλις το 14,2% των αφίξεων του 2019. Επικεφαλής αυτής της λίστας ήταν η Πάλμα Μαγιόρκα, επίσης ένας σημαντικός προορισμός για παραθαλάσσια θέρετρα, φτάνοντας το 71,5% των επιπέδων του 2019 και η Αθήνα, μια “πύλη” σε πολλά νησιά στο Αιγαίο, στο 70,2%. Οι επόμενες μεγάλες πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Κωνσταντινούπολη (56,5%), η Λισαβόνα (43,5%), η Μαδρίτη (42,4%), το Παρίσι (31,2%), η Βαρκελώνη (31,1%), το Άμστερνταμ (30,7%) και η Ρώμη (24,2%).


Συγκριτικά, οι προορισμοί αναψυχής αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί. Στην κατάταξη όλων των σημαντικών τοπικών προορισμών (δηλαδή εκείνοι με μερίδιο αγοράς άνω του 1%) κυριάρχησαν οι παραδοσιακοί παραθαλάσσιοι προορισμοί διακοπών ή η πύλη προς αυτούς. Στην κορυφή ήταν το Ηράκλειο και η Αττάλεια, που ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την πανδημία κατά 5,8% και 0,5% αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη με 98,3%, η Ίμπιζα με 91,8%, η Λάρνακα με 73,7% και η Πάλμα Μαγιόρκα με 72,5%.

Εκτός από τις γενικές τάσεις, ορισμένοι προορισμοί βρέθηκαν σε σχετικά καλύτερη ή χειρότερη μοίρα για πιο τοπικούς λόγους. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, η οποία είναι ο αγαπημένος προορισμός των παραθεριστών του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέφερε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξε τον χαρακτηρισμό της από “πράσινη” σε ‘πορτοκαλί” τον Ιούνιο και η Ισπανία υπέφερε στα τέλη Ιουλίου όταν η Γερμανία προειδοποίησε με ταξιδιωτική οδηγία αποφυγής ταξιδιών (εκτός των αναγκαίων) στη χώρα.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top