Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-Διατροφή19 τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου φροντίζουν 2.000 στρέμματα δάσους για 10 χρόνια
Περιβάλλον

19 τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου φροντίζουν 2.000 στρέμματα δάσους για 10 χρόνια

Η περιοχή φροντίδας εφάπτεται στον οδικό άξονα Λάρδου – Λαέρμων και εκτείνεται βόρεια προς το φράγμα Γαδουρά. Το εκεί δάσος είχε αποτεφρωθεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2008 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ως έκταση με ελάχιστη βλάστηση.

Την “υιοθεσία” 2.000 στρεμμάτων δάσους και καμένης δασικής έκτασης αναλαμβάνουν από σήμερα 19 μεγάλοι ξενοδοχειακοί – τουριστικοί όμιλοι, επιχειρήσεις και φορείς της Ρόδου και μέσω της κοινωνικής επιχείρησης συλλογικής ωφέλειας “Για τη φύση κοινσεπ” δεσμεύονται ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η περιοχή αυτή θα βρίσκεται σε διαρκή φροντίδα.

Η περιοχή φροντίδας εφάπτεται στον οδικό άξονα Λάρδου – Λαέρμων και εκτείνεται βόρεια προς το φράγμα Γαδουρά, νήσου Ρόδου. Το εκεί δάσος είχε αποτεφρωθεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2008 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ως έκταση με ελάχιστη βλάστηση. Οι συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή δράση αναλαμβάνουν για τα επόμενα δέκα χρόνια:

  • Τον τακτικό καθαρισμό της από σκουπίδια και υλικά που μπορούν υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών να προκαλέσουν εστίες πυρκαγιάς
  • Τη φροντίδα και την ανάδειξη της αυτοφυούς βλάστησης
  • Την αναδάσωση, σύμφωνα με την παλαιά μελέτη της Δασικής Υπηρεσίας και η οποία θα επικαιροποιηθεί με τη συνεργασία του δασολόγου της κοινωνικής επιχείρησης “Για τη φύση” και θα ακολουθήσει όλη την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία περί αναδασώσεων. Το κάθε νέο δέντρο θα έχει ταυτότητα γεωσήμανσης με GPS, θα είναι περιφραγμένο για προστασία από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και θα ποτίζεται τακτικά ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή του
  • Τη φύτευση βοτάνων και φυτών που βοηθήσουν τις μέλισσες να επιστρέψουν στην περιοχή
  • Συντήρηση και καθαρισμό των μικρών κοιτίδων δάσους, όπου ήδη υπάρχουν.

Ποιοι συμμετέχουν
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ένας μεγάλος αριθμός από εμβληματικές επιχειρήσεις τουρισμού συμπαρατάσσονται σε ένα από κοινού όραμα και αναλαμβάνουν δέσμευση πολυετούς φροντίδας μιας μεγάλης δασικής έκτασης. Η κάθε μια από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και φορείς αναλαμβάνει τη δεκαετή ευθύνη φροντίδας 100 στρεμμάτων δάσους και καμένης έκτασης. Αναλυτικά, τη φροντίδα των 2.000 στρεμμάτων αναλαμβάνουν και επιμερίζονται οι επιχειρήσεις και οι φορείς:

1. Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
2. H Hotels (Όμιλος Χατζηλαζάρου)
3. Esperia Group (Όμιλος Βασιλάκη)
4. Rodos Palace & Mediterranean Hotel (Όμιλος Καμπουράκη)
5. Lindos Hotels (Όμιλος Μηνέττου)
6. Olympic Palace & Porto Angeli Resort (Όμιλος Τζακ Γερονικόλα)
7. Markopoulos Group of Hotels (όμιλος Μαρκόπουλου)
8. Atrium Hotels (όμιλος Κωνσταντινίδη – Χατζηκωνσταντίνου)
9. Aeonian Nisos Sublime Hotels & More (Όμιλος Ιωαννίδη)
10. Blu Collection (Όμιλος Καλιουδάκη – Ροδίτη)
11. Harmony Resorts (Όμιλος Κάτρη)
12. Amada Colossos & Park Hotel (Όμιλος Σουλούνια)
13. Sheraton Rhodes (Όμιλος Lampsa)
14. Rhodes Bay & Elite Suites by Rhodes Bay (όμιλος L&R)
15. Semiramis Hotel (οικογένεια Ιντζά)
16. Cactus Hotel & Aquarium View Hotel (Όμιλος Καραγιάννη)
17. Ένωση Τουριστικών Γραφείων
18. GEM Travel (οικογένεια Μιχαλάκη)
19. Marina Rhodes (Μαρίνες Ρόδου)

Οι 19 συμμετέχοντες θα φροντίζουν από κοινού και μια επιπλέον έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων ως εκπαιδευτική εκδρομή.

Ο σχεδιασμός της δράσης έγινε από την κοινωνική επιχείρηση “Για τη φύση κοινσεπ”, η οποία θα έχει και την ευθύνη της υλοποίησής της. Η ίδια δράση εντάσσεται στα προγράμματα “Forest Ambassador” και “Πράσινος Κηδεμόνας“, στο οποία ήδη συμμετέχουν μεγάλα και μικρά καταλύματα, όπως και αρκετές τοπικές επιχειρήσεις.

Όλες οι δραστηριότητες μέσα στην περιοχή θα παρακολουθούνται στενά από τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, η οποία στην όλη φροντίδα θα διατηρεί υψηλή εποπτεία και θα αποτελεί τον θεματοφύλακα τήρησης όλων των νόμων που διέπουν τις δασικές εκτάσεις. Με τη δράση αυτή, στα 2.000 στρέμματα διασφαλίζεται οριστικά ότι δεν θα γίνουν κατασκευές, ούτε διανοίξεις δρόμων, ούτε καταπατήσεις για δημιουργία οικοπέδων, ούτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η όλη έκταση θα τυγχάνει φροντίδας ώστε να αναγεννηθεί ξανά το πράσινο σε όλο το μήκος και το πλάτος της.

Επίσης, τη δράση υποστηρίζουν οι:

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου
  • Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου
  • Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Ρόδου
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία (για όπου χρειαστεί)
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024