Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αθλητικός τουρισμός

Επιτυχές το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021 με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και περιβαλλοντική πιστοποίηση

Βίκυ Καραντζαβέλου - 16 Σεπτέμβριος 2021, 11:12

Η Οργανωτική Επιτροπή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την εκπόνηση Μελέτης για την 'Αξία προβολής και οικονομικού αποτυπώματος του ΕΚΟ Acropolis Rally'.


Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του “ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021”,  με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα ελληνικά βουνά, όπως διαπιστώθηκε κατά την επιτόπια αυτοψία της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, που σχηματίστηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον Δήμο Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου και το Δασαρχείο Λαμίας.Δεδομένου ότι ο αγώνας είχε σχεδιαστεί να διασχίσει την ειδική διαδρομή μεταξύ Ελευθεροχωρίου και Μενδενίτσας, η οποία εμπίπτει εξολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ GR2440006, “Όρος Καλλίδρομο” του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Η ομάδα εργασίας, στηριζόμενη στο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, που είχε εκπονηθεί από  την οργανωτική επιτροπή, προγραμμάτισε και υλοποίησε τις εξής ενέργειες:

  • τον περιορισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων των θεατών του αγώνα, με πυκνή τοποθέτηση κάδων ειδικής σήμανσης καθ’όλη την έκταση της διαδρομής, δίνοντας έμφαση σε σημεία, όπου βάσει προηγούμενης εμπειρίας προβλεπόταν μεγαλύτερη συγκέντρωση θεατών.
  • την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και για την αποφυγή απόρριψης σκουπιδιών, πρόκλησης φωτιάς ή κοπής κλαδιών, ώστε να διαφυλαχθεί η περιοχή.
  • τη σύσταση αποφυγής διέλευσης τροχοφόρων σε προστατευόμενους οικότοπους, όπως ο εποχικός υγρότοπος της Νεβρόπολης, που είναι εξαιρετικά σημαντικός σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας του Παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/EΟΚ με ονομασία “Μεσογειακά Εποχικά Τέλματα” (3170*). Ελάχιστοι επισκέπτες κινήθηκαν πρόσκαιρα με τα τροχοφόρα τους στην εσωτερική περίμετρο του υγροτόπου την ημέρα του αγώνα.

Οι θεατές του “ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις” ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και διαχειρίστηκαν με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον τα απορρίμματά τους χωρίς να επιβαρύνουν την περιοχή, η οποία καθαρίστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα από τα συνεργεία των εμπλεκόμενων Δήμων, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021.

Η ξεχωριστή βαρύτητα που δόθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στην πρόληψη μέτρων για την αποφυγή πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης επιβραβεύτηκε με την “Πιστοποίηση 2 Αστέρων” που απονεμήθηκε στη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης, το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και περιλαμβάνει αξιολόγηση σε 13 περιβαλλοντικούς τομείς κάθε αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC).

Παράλληλα με αυτήν τη διάκριση, η Οργανωτική Επιτροπή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την εκπόνηση Μελέτης για την “Αξία προβολής και οικονομικού αποτυπώματος του ΕΚΟ Acropolis Rally”. Συγκεκριμένα, θα καταγραφεί το οικονομικό όφελος

  • σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών (Αθήνα, Λαμία, Θήβα, Λουτράκι),
  • σε επίπεδο εθνικής οικονομίας μέσα από δράσεις αθλοτουρισμού,
  • καθώς επίσης θα μελετηθεί η αξία της τηλεοπτικής προβολής της χώρας.

Η καταγραφή της οικονομικής επίδρασης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις σε Αθήνα, Λαμία, Θήβα, Λουτράκι θα αξιολογήσει τη συνεισφορά του στην τοπική τουριστική και εμπορική δραστηριότητα. Η καταγραφή της οικονομικής επίδρασης του αγώνα στην εθνική οικονομία θα αξιολογήσει τη συνεισφορά του στο εθνικό προϊόν, ως ένα σημαντικό αθλητικό, οικονομικό, τουριστικό γεγονός με πανελλήνια εμβέλεια και απήχηση. Η καταγραφή της αξίας της τηλεοπτικής προβολής θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους κατόχους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η Μελέτη θα εκπονηθεί μέσω του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB), το οποίο αποτελεί θεσμοθετημένο ακαδημαϊκό εργαστήριο του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς δήλωσε: “Η επιτυχής ολοκλήρωση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, με την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών, προωθώντας τη συνεργασία διοργανωτών, κοινού και τοπικής κοινωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός χωράει στο φυσικό περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες και σχολαστική εποπτεία”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top