Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορές'Ξανανοίξτε τα σύνορα με απλουστευμένη διαχείριση κινδύνου, η κατάσταση είναι μπάχαλο', λέει η IATA
Αερομεταφορές

'Ξανανοίξτε τα σύνορα με απλουστευμένη διαχείριση κινδύνου, η κατάσταση είναι μπάχαλο', λέει η IATA

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές βασικές αγορές που είχαν κλείσει έλαβαν μέτρα για να ανοίξουν σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Μεταξύ αυτών, η Ευρώπη ήταν μια πρώτη κίνηση, ακολουθούμενη από τον Καναδά, το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Ακόμη και η Αυστραλία, η οποία έλαβε 'δρακόντειους' περιορισμούς, θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες έως τον Νοέμβριο.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ζήτησε να σταματήσουν οι σκληροί, χωρίς σταθερότητα ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω του COVID-19 που εμποδίζουν την ανάκαμψη των αερομεταφορών. Προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν απλοποιημένα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κινδύνων του COVID-19 καθώς τα σύνορα ανοίγουν ξανά για τα διεθνή ταξίδια.

“Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έδωσαν χρόνο στις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, αυτή η λογική δεν υπάρχει πλέον. Ο COVID-19 είναι παρών σε όλα τα μέρη του κόσμου. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν έναν περίπλοκο και μπερδεμένο ιστό κανόνων με πολύ μικρή συνέπεια μεταξύ τους. Και υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στα σύνορα και την οικονομική καταστροφή που δημιουργούν”, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Τα αποτελέσματα τεστ σε επιβάτες που φτάνουν στο Ην. Βασίλειο καταδεικνύουν ότι οι ταξιδιώτες δε συνιστούν κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό. “Από τα τρία εκατομμύρια αφίξεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου, μόνο 42.000 βρέθηκαν θετικά -ή λιγότερα από 250 την ημέρα. Εν τω μεταξύ, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στο Ην. Βασίλειο είναι 35.000 και η οικονομία -εκτός από τα διεθνή ταξίδια- είναι ορθάνοιχτη. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι εξίσου ελεύθεροι να ταξιδεύουν”, δήλωσε ο Walsh.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές βασικές αγορές που είχαν κλείσει έλαβαν μέτρα για να ανοίξουν σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Μεταξύ αυτών, η Ευρώπη ήταν μια πρώτη κίνηση, ακολουθούμενη από τον Καναδά, το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Ακόμη και η Αυστραλία, η οποία έλαβε ‘δρακόντειους’ περιορισμούς, θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες έως τον Νοέμβριο.

Η IATA υποστηρίζει αυτές τις κινήσεις και ενθαρρύνει όλες τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ακόλουθο πλαίσιο για το άνοιγμα των συνόρων:

  • Τα εμβόλια πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους το συντομότερο δυνατό
  • Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν εμπόδια στο ταξίδι τους
  • Τα τεστ θα πρέπει να επιτρέπουν σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα
  • Τα τεστ αντιγόνου είναι το κλειδί για οικονομικά, αποδοτικά και βολικά κανονιστικά πλαίσια δοκιμών και
  • Οι κυβερνήσεις πρέπει να πληρώνουν για τα τεστ, ώστε να μην αποτελέσουν οικονομικό εμπόδιο για τα ταξίδια

Μια πρόσφατη έρευνα για τις 50 κορυφαίες ταξιδιωτικές αγορές, που αντιπροσωπεύει το 92% της παγκόσμιας κίνησης, αποκαλύπτει την επείγουσα ανάγκη για απλοποίηση των διαφόρων μέτρων που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για τη διαχείριση των κινδύνων από τον COVID-19. “Υπάρχει πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα στον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν ξανά τα σύνορα. Η δυναμική για μια παγκόσμια επανασύνδεση θα μπορούσε να ‘σαμποταριστεί’ από γραφειοκρατίες που ευνοούν αυτόνομες λύσεις ‘φτιαγμένες στο σπίτι’, έναντι προσεγγίσεων που λειτουργούν διασυνοριακά”, δήλωσε ο Walsh.

Τα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

Πολύ λίγες χώρες είναι πραγματικά ανοιχτές
Από τις 50 χώρες που ερευνήθηκαν, οι 38 έχουν κάποια μορφή περιορισμού λόγω COVID-19 για το ποιος μπορεί να εισέλθει σε αυτές. Μόνο επτά δεν είχαν περιορισμούς εισόδου ή απαιτήσεις καραντίνας κατά την άφιξη. Άλλες πέντε δεν έχουν κανένα επιπλέον περιορισμό στο ποιος μπορεί να εισέλθει, αλλά να διατηρήσει μέτρα καραντίνας για λίγο καιρό μετά την άφιξη.

Δεν υπάρχει συνέπεια μεταξύ των 38 χωρών που διατηρούν περιορισμούς εισόδου

  • Είκοσι χώρες εξαιρούν ή προβλέπουν εξαιρέσεις από περιορισμούς σε διάφορες μορφές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αλλά
  • Μόνο έξι επιβεβαιώνονται ότι απαλλάσσουν ανηλίκους (οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν στις περισσότερες αγορές) όταν ταξιδεύουν με εμβολιασμένους ενήλικες. Και δεν υπάρχει συνέπεια στον ορισμό της ηλικίας των ανηλίκων.
  • Εννέα κράτη δεν αναγνωρίζουν τον πλήρη κατάλογο εμβολίων της ΠΟΥ
  • Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί ορισμοί για το χρονικό σημείο μετά τον εμβολιασμό στο οποίο τα εμβόλια θεωρούνται αποτελεσματικά
  • Δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τη διάρκεια της περιόδου ισχύος για να θεωρηθεί ένας ταξιδιώτης εμβολιασμένος
  • Μόνο τέσσερα κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία) αναγνωρίζουν την ανοσία που προκύπτει από προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 ως ισοδύναμη με τον εμβολιασμό
  • Δεν υπάρχει συνέπεια στο τι χρειάζεται για να αποδειχθεί η προηγούμενη μόλυνση

Υπάρχουν σύνθετοι όροι που επιβάλλονται από τα 46 κράτη που απαιτούν τεστ πριν από την αναχώρηση

  • Είκοσι τέσσερις χώρες δέχονται μόνο τεστ PCR
  • Δεκαέξι αναγνωρίζουν τεστ αντιγόνου (εκ των οποίων οι τρεις απαιτούν PCR σε ορισμένες περιπτώσεις)
  • Δεκαοκτώ κράτη απαλλάσσουν τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τα τεστ
  • Είκοσι χώρες παρέχουν εξαιρέσεις από τις απαιτήσεις τεστ για τους αναρρωμένους ταξιδιώτες COVID-19, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες και με εξίσου μικρή συνέπεια για τον τρόπο απόδειξης της προηγούμενης μόλυνσης
  • Τριάντα τρία κράτη απαλλάσσουν ανηλίκους από τεστ, αλλά χωρίς συνέπεια στην ηλικία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαφορετικούς κανόνες εάν ο ανήλικος συνοδεύεται από εμβολιασμένο ενήλικα
  • Το “παράθυρο” του χρόνου για να κάνει κάποιος το τεστ ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένων των προδιαγραφών ανά τύπο τεστ

“Η κατάσταση είναι μπάχαλο και καθυστερεί την ανάκαμψη. Η πλήρης εναρμόνιση είναι απίθανη. Αλλά μερικές απλές βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να κατανοήσουν οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εφικτές”, δήλωσε ο Walsh.

Τα μέτρα λόγω COVID-19 δεν επιτρέπεται να γίνουν μόνιμα. “Τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μόνο για όσο διάστημα χρειάζονται – και όχι ούτε μια μέρα περισσότερο. Όπως κάνουμε με πολλούς κανονισμούς ασφαλείας, απαιτούνται καθορισμένες περίοδοι επανεξέτασης. Διαφορετικά, όπως είπαμε μετά την 9η Σεπτεμβρίου, τα καλοπροαίρετα μέτρα θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ πολύ μετά από την αναγκαιότητά τους ή να καταστούν παρωχημένα τεχνολογικά ή επιστημονικά”, δήλωσε ο Walsh.

Η ασφαλής επαναλειτουργία των συνόρων είναι στην ατζέντα της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τον COVID-19. “Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επιτύχει το ICAO HLCC είναι η δέσμευση των κρατών να μειώσουν την εξελισσόμενη πολυπλοκότητα. Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα θα ήταν η αναγνώριση ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και η παραγωγή εναρμονισμένων οδηγιών για το πως να το κάνουμε, συμπεριλαμβανομένου της μείωσης των μέτρων”, δήλωσε ο Walsh.

Είναι επίσης σαφές ότι τα ψηφιακά διαπιστευτήρια υγείας/κατάστασης εμβολιασμού ή τεστ θα χρειαστούν καθώς ανοίγουν ξανά τα σύνορα. Η εμπειρία ακόμη και στα σημερινά χαμηλά επίπεδα επιβατικής κίνησης μας λέει ότι θα επικρατήσει χάος στα αεροδρόμια αν η βιομηχανία βασιστεί σε διαδικασίες χαρτιού.

“Η Ευρώπη έκανε μια καλή αρχή. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ (EU DCC) είναι ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο πρότυπο για την καταγραφή του τεστ και του εμβολιασμού. Εάν οι κυβερνήσεις αναζητούν ένα πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουν, αυτή είναι η σύστασή μας. Και αν οι κυβερνήσεις αναζητούν μια έτοιμη λύση για τη διαχείριση των υγειονομικών διαπιστευτηρίων στο ταξίδι χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές πύλες, το IATA Travel Pass είναι μια λύση. Ανεξάρτητα από την κυβερνητική χρήση, μια αυτοματοποιημένη λύση είναι απαραίτητη για τις αεροπορικές εταιρείες. Θα πρέπει να διαχειριστούν την επαλήθευση τεκμηρίωσης χρησιμοποιώντας αυτόματα check-in. Αν όχι, οι χρόνοι αναμονής στο αεροδρόμιο και η συμφόρηση θα εκτοξευθούν, καθώς αυξάνεται ο όγκος των ταξιδιών. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, είναι υπέροχο να βλέπεις το IATA Travel Pass να εισέρχεται κανονικά στις διαδικασίες”, δήλωσε ο Walsh.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024