Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΔράσεις για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
Πολιτισμός

Δράσεις για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τη διοργάνωση πολιτιστικών, επιστημονικών, σεμιναριακών γεγονότων μόνιμου ή περιοδικού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του έτους μεταξύ των τελετών Αφής Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

​Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι δράσεις Πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν και μετά τις τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί το αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, η οποία υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο.

“Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού”, δήλωσε η κα Μενδώνη “ανταποκρίθηκε, με ιδιαίτερη χαρά, στο αίτημα του δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης ανάμεσα στους τρεις φορείς με αντικείμενο την αναβάθμιση της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω της σημαντικότητας του αρχαιολογικού της χώρου, του πανελληνίου ιερού της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και των μουσείων της, που αναδεικνύουν όχι μόνον το πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού. Η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύ ισχυρά brand names της χώρας μας, τα οποία οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε διεθνώς, στο μέγιστο δυνατό. Η τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί ένα πολυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός το οποίο προβάλλει διεθνώς την Αρχαία Ολυμπία και την Ελλάδα, αλλά και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες των ολυμπιακών ιδεωδών. Η βούληση του Δήμου και της Περιφέρειας για αναβάθμιση της τελετής και πλαισίωσης της με εκδηλώσεις επιστημονικές και πολιτιστικές συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω προβολή της ίδιας της τελετής, επομένως και στην επιθυμητή ενίσχυση της εξωστρέφειας”.

Η Προγραμματική Σύμβαση, έχει τριετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό 329.840 ευρώ. Προβλέπει τη διοργάνωση πολιτιστικών, επιστημονικών, σεμιναριακών γεγονότων μόνιμου ή περιοδικού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του έτους μεταξύ των τελετών Αφής Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, για τους Θερινούς και Χειμερινούς Αγώνες, αντίστοιχα.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως παγκόσμιου κέντρου Πολιτισμού και οικουμενικών αξιών, η γενικότερη τουριστική προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και η ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο την αναβάθμιση του διεθνούς πολιτισμικού χαρακτήρα της. Παράλληλα, στόχο αποτελεί η προβολή και η προώθηση των σύγχρονων μορφών της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σημείωσε: “Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί τη ‘διαμαντόπετρα του στέμματος’ για τη Δυτική Ελλάδα, τον τόπο που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα ως γενέτειρα του Ολυμπισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αναβάθμιση των τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και τη γενικότερη, οικιστική και αισθητική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, ενώνουμε δυνάμεις.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για πρώτη φορά συμμετέχει ενεργά και θεσμικά στην προσπάθεια αναβάθμισης της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εκφράζοντας τη βούλησή της για δυναμική εξωστρέφεια και αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας. Όντας βέβαιοι πως η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, σε συνεργασία με τους ειδικούς, μπορούμε να αποτελέσουμε τους πρωτεργάτες και κύριους εκφραστές ανάδειξης της πλήρους ιστορίας και ομορφιάς του τόπου μας, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και συντονίζουμε τις δράσεις μας, με ένα και μόνο στόχο: Το φως της Ολυμπίας να λάμπει ισχυρό παντού!”.

Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει δύο βασικές κατευθύνσεις:

  • Τη διοργάνωση πολιτιστικών  εκδηλώσεων (δράσεις σύγχρονου πολιτιστικού  και κοινωνικού χαρακτήρα, το  δεκαήμερο πριν την τελετή της Αφής της Φλόγας, υλοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων, όπως Ημέρα  Παγκόσμιας Ειρήνης, Ολυμπιακή Ημέρα, Ημέρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων, εργαστηρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκθέσεων, τιμητικών διακρίσεων -βραβεύσεων).
  • Έργα βελτίωσης εικόνας και προετοιμασίας της πόλης (προετοιμασία και διαμόρφωση χώρων δράσεων – εκδηλώσεων και υποδοχής κοινού  μέσα από μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση απαραίτητων έργων που θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση της λειτουργικότητας, της εικόνας  και των παρεχόμενων υπηρεσιών  της πόλης.

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε: “Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί μοναδικό γεγονός που αντανακλά τη συμμετοχή και τη θέση της Ολυμπίας στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα και ταυτόχρονα κορυφαία στιγμή προβολής της χώρας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το μεγάλο αυτό γεγονός χρειάζεται υποστήριξη για την αναβάθμιση και ανάδειξή του. Στόχος της Δημοτικής Αρχής υπήρξε πάντα η οικονομική στήριξη για την πλαισίωση της τελετής με γεγονότα σύγχρονου πολιτισμού που θα προβάλλουν την περιοχή μας. Η χρηματοδότησή μας από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταδεικνύει τη σπουδαιότητα που αποδίδουν αυτοί οι θεσμοί στη συνεργασία με το Δήμο και στην ανάδειξη του μεγάλου, συμβολικού αυτού γεγονότος για τη χώρα. Ευχαριστώ προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την εξαιρετική συνεργασία στην υλοποίηση αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024