Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση στη Βουλή για το επίδομα ανεργίας σε εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό
Τουρισμός και απασχόληση

Ερώτηση στη Βουλή για το επίδομα ανεργίας σε εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό

Σύμφωνα και με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), 'η Κυβέρνηση, εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας, αποφάσισε να αφήσει χωρίς εισόδημα χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, καθώς η διάταξη του νόμου 4837/2021 δεν τους καλύπτει για την παροχή επιδόματος ανεργίας'.

Ερώτηση κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ.​ Γιώργο Μουλκιώτη (υπεύθυνο Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), Γιώργο Φραγγίδη (Υπεύθυνο Τομέα Τουρισμού), Δημήτρη Μπιάγκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα “Άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

“Προς τους Υπουργούς: Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια

Άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας

Κύριοι Υπουργοί,

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 71 του ν. 4837/2021) προβλέφθηκε ότι “κατ’εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση
του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 και εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8′.

Ωστόσο, σύμφωνα και με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), η Κυβέρνηση, εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας, αποφάσισε να αφήσει χωρίς εισόδημα χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, καθώς η εν λόγω διάταξη του νόμου 4837/2021 δεν καλύπτει για την παροχή επιδόματος ανεργίας:

  • Χιλιάδες εργαζόμενους του τουρισμού που έκαναν μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν λόγω της εργοδοτικής παραβατικότητας.
  • Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό που είτε δε δούλεψαν φέτος καθόλου, είτε δε συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα (κυρίως περσινά, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν είχε δικαίωμα μονομερής αναστολής και ένσημα το 2020).
  • Χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν πέρυσι επίδομα ανεργίας και τις παρατάσεις αυτού, και έχουν υπερβεί τις 400 ημέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια, καθώς η Κυβέρνηση επανέφερε την διάταξη του νόμου περί εποχικής επιδότησης ανεργίας, όπου υπάρχει πλαφόν 400 ημερών επιδότησης την τελευταία 4ετία.
  • Χιλιάδες εργαζόμενους που ήταν φέτος για πρώτη φορά δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας και οι οποίοι δεν πληρούν την προϋπόθεση των 80 περυσινών ενσήμων, καθώς πέρυσι ο κλάδος δε δούλεψε.
  • Χιλιάδες εργαζόμενους των οποίων ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών συμβάσεων εργασίας του 2020, ενώ ακόμα και σε λίγους που έχουν εμφανιστεί οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, τα ένσημα του Οκτωβρίου είναι με άλλον κωδικό και οι κατά τόπους ΕΦΚΑ ενημερώνουν τους εργαζόμενους πως τα ένσημα αυτά είναι μόνο συντάξιμα.

Επειδή, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, πολλοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό βρίσκονται σε δυσμενή θέση, αλλά και σε μεγάλη ανασφάλεια και επειδή η Πολιτεία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να ενεργήσει, ώστε να μη μείνει απροστάτευτος κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέλλει γενέσθαι για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό; Προτίθεστε να τους συμπεριλάβετε στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2. Τι πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, ώστε να προστατευθούν επαρκώς από την Πολιτεία, αλλά και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Μουλκιώτης
Γιώργος Φραγγίδης
Δημήτρης Μπιάγκης
Βασίλης Κεγκέρογλου”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024