Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι υπερπόντιοι ταξιδιώτες παραμένουν επιφυλακτικοί για ταξίδια στην Ευρώπη
Τάσεις

Οι υπερπόντιοι ταξιδιώτες παραμένουν επιφυλακτικοί για ταξίδια στην Ευρώπη

Οι Αμερικανοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, θα επιλέξουν χώρες που έχουν επιδείξει καλή διαχείριση της πανδημίας και με λιγότερο κόσμο. Οι Ρώσοι που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες του 2021 θα προτιμήσουν Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία.

Σύμφωνα με το τελευταίο Long-Haul Travel Barometer – γ’ τρίμηνο 2021 (LHTB), οι προθέσεις για ταξίδια στην Ευρώπη το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 παραμένουν αδύναμες σε βασικές αγορές του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι όσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω COVID-19, πολλοί θα παραμείνουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στην επίσκεψη σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ωστόσο, με τα ποσοστά εμβολιασμού να συνεχίζουν να βελτιώνονται σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη από τους ταξιδιώτες μακρινών αποστάσεων να επισκεφθούν την Ευρώπη από ό,τι πέρυσι.

Το LHTB από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) και την Eurail BV προβλέπει βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις σε πέντε αγορές του εξωτερικού – Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες κάθε τέσσερις μήνες. Η πρόθεση για ταξίδια μετριέται σε έναν δείκτη που αντικατοπτρίζει το κυρίαρχο συναίσθημα που εκφράζεται από μια αγορά, είτε θετική είτε αρνητική. Οι τιμές πάνω από 100 υποδηλώνουν μια θετική εξέλιξη, ενώ οι τιμές κάτω από το 100 δείχνουν αρνητική στάση απέναντι στα ταξίδια σε μια δεδομένη περίοδο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του LHTB, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Ενώ είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάποια αύξηση στην επιθυμία για διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη, τα τελευταία αυτά αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί ο τουρισμός στην Ευρώπη από βασικές αγορές του εξωτερικού. Οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να διστάζουν στο να θεωρούν την Ευρώπη προορισμό αυτήν τη στιγμή. Όσον αφορά στο 2022, είναι επιτακτική ανάγκη να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε πιο εναρμονισμένους ταξιδιωτικούς κανόνες στην Ευρώπη και παγκοσμίως και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για τους ταξιδιώτες μακρινών αποστάσεων. Οι εκστρατείες εμβολιασμού συνεχίζουν να προχωρούν και είναι καιρός να μετατοπίσουμε την εστίαση από μια επικίνδυνη χώρα σε έναν επικίνδυνο ταξιδιώτη”.

Σημαντικά βελτιωμένη η τάση των Κινέζων για ταξίδι σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν
Παρ’όλο που το συναίσθημα των μακρινών ταξιδιών παραμένει αδύναμο, η προθυμία (δείκτης τάσης) των Κινέζων να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αυξήθηκε από 69 το Σεπτέμβριο 2020 σε 92 τον Σεπτέμβριο 2021. Ωστόσο, οι κρατικές συμβουλές για την αποφυγή ταξιδιών εκτός Κίνας μπορεί να εμποδίσουν την εμπιστοσύνη και την πρόθεση των Κινέζων να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες.

Οι χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης παραμένουν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των Κινέζων τουριστών που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη. Όσο αυτοί οι προορισμοί διαχειρίζονται αποτελεσματικά την πανδημία του COVID-19, τόσο και όσοι ταξιδεύουν από την Κίνα δεν θα αποθαρρύνονται από τα πλήθη. Εν τω μεταξύ, υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον για ταξίδια σε πάνω από μία χώρες τη φορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο εναρμονισμένους κανόνες ταξιδιού σε όλη την Ευρώπη.

Η επιθυμία των Αμερικανών για ταξίδια αυξάνεται, αλλά τα σχέδια για φθινοπωρινά ταξίδια στην Ευρώπη όχι τόσο
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τάσης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι θετικός (125), αλλά οι Αμερικανοί είναι λιγότερο σίγουροι όσον αφορά στην Ευρώπη (97), λόγω των συνεχιζόμενων αλλαγών των ταξιδιωτικών περιορισμών της τελευταίας στιγμής. Αν και ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί παραμένουν πλήρως ανοιχτοί για τους Αμερικανούς, η διαγραφή των ΗΠΑ από τη λίστα ασφαλών ταξιδιών της ΕΕ έχει δημιουργήσει δισταγμό.

Οι Αμερικανοί ερωτηθέντες, που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, είναι πιθανό να επιλέξουν χώρες που έχουν επιδείξει καλή διαχείριση της πανδημίας, καθώς και προορισμούς με λιγότερο κόσμο. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται οι πιο εφικτοί μήνες για την υλοποίηση των ταξιδιωτικών τους σχεδίων.

Περιορισμοί και ταξιδιωτικά έξοδα αποτρέπουν τους Ρώσους
Οι συνεχείς περιορισμοί λόγω COVID-19 στα ταξίδια και η έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης του εμβολίου Sputnik V σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμποδίζουν την προθυμία των Ρώσων να ταξιδέψουν στην περιοχή (100), ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για ταξίδια σε άλλα μέρη του κόσμου (151). Σε σύγκριση με τις άλλες αγορές που αναλύθηκαν, οι Ρώσοι δήλωσαν ότι ο COVID-19 δεν είχε επηρεάσει την απόφασή τους (22% έναντι 42% σε όλες τις αγορές) όσο το κόστος ταξιδιού (19% έναντι 11% σε όλες τις αγορές) και η διαθεσιμότητα υπηρεσιών και εμπειριών (9% έναντι 5% σε όλες τις αγορές). Όταν ρωτήθηκαν για τα μελλοντικά τους σχέδια, οι Ρώσοι ερωτηθέντες ήταν αισιόδοξοι για μια επίσκεψη στην Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια (39%), με ένα άλλο 38% να δηλώνει αναποφάσιστο, δείχνοντας ότι τα ταξίδια παραμένουν σε κατάσταση αναμονής.

Από τους Ρώσους που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες του 2021, υπάρχει ζήτηση για λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς, με ήπιο καιρό και πιο προσιτές υπηρεσίες. Τουρκία και Ιταλία – και οι δύο με 18%, Ελλάδα και Κύπρος αμφότερες με 15% και η Γαλλία (12%) είναι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί μεταξύ των Ρώσων ερωτηθέντων.

Ιάπωνες και Καναδοί οι πιο επιφυλακτικοί όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη
Στην Ιαπωνία, οι τιμές του δείκτη συναισθήματος παραμένουν αρνητικές με 62 για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και 94 για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη. Λίγοι οι Ιάπωνες ερωτηθέντες (28%) που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες και που δήλωσαν ότι οι προσιτές υπηρεσίες και η διαθεσιμότητα δημοφιλών αξιοθέατων έχουν αυξανόμενη σημασία για την επιλογή του επόμενου τόπου διακοπών τους. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα και τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων παραμένουν τα κύρια κριτήριά τους.

Ομοίως, οι Καναδοί διστάζουν επίσης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς μόνο το 28% των ερωτηθέντων εξέφρασαν θετική πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ευρώπη το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Σχεδόν οι μισοί (46%) από αυτούς που ήταν πιο απαισιόδοξοι για τα ταξίδια δήλωσαν ότι οι ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια είναι ο Νο1 παράγοντας αποφάσεων, ενώ το 33% δεν είχε ποτέ σκοπό να ταξιδέψει το φθινόπωρο.

Οι Καναδοί που κατευθύνονται στην Ευρώπη προτιμούν τις διακοπές στην πόλη κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και προσελκύονται ιδιαίτερα από την ιστορική κληρονομιά της ηπείρου. Πάνω από τους μισούς Καναδούς θα λάβουν υπόψη την ασφάλεια, την προσβασιμότητα, την προσιτή τιμή και τις προσπάθειες των προορισμών να διατηρήσουν τη φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά, όταν επιλέγουν το επόμενο μέρος διακοπών τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024