Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈτοιμο στο τέλος του έτους το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Πολιτισμός

Έτοιμο στο τέλος του έτους το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, εμβαδού 6.000 τμ., έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Χαλέπας, αποτελώντας ήδη ένα δυναμικό τοπόσημο για την πόλη.

​Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων Χανίων κα Ελένη Παπαδοπούλου, πραγματοποίησε αυτοψία στο υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Το κτίριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου έχει ήδη ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007-2013 και πλέον βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι εργασίες εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων –το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Φραγκίσκο έκλεισε οριστικά τον Σεπτέμβριο 2020- εμβαδού 6.000 τμ., έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Χαλέπας, αποτελώντας ήδη ένα δυναμικό τοπόσημο για την πόλη.

Η υπουργός περιήλθε τους χώρους στους οποίους έχουν μεταφερθεί τα εκθέματα -μια εργασία επίπονη που απαιτεί ειδικές δεξιότητες και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, επιστημονικών και τεχνικών- από το παλαιό μουσείο και τις αποθήκες. Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός των αποθηκών χρηματοδοτήθηκε με 3.300.00 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κρήτης.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία μέσα στον χρόνο, που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο, την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους. Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικούς άξονες, περιλαμβάνει πλήθος νέων εκθεμάτων, που για πρώτη φορά βγαίνουν από τις αποθήκες, ενώ δεν φείδεται των ψηφιακών μέσων, ώστε η έκθεση να γίνεται περισσότερο κατανοητή και ελκυστική στους επισκέπτες της.

Μετά την αυτοψία σε όλους τους χώρους του μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ένα ακόμη νέο μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων σε λίγο ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους. Όλο το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, με επικεφαλής την προϊσταμένη κα Ελένη Παπαδοπούλου, δούλεψε και δουλεύει με αφοσίωση εντός και εκτός ωραρίων, για να φτάσουμε σήμερα ως εδώ. Περισσότερα από 3.500 αντικείμενα συγκροτούν την έκθεση του μουσείου, εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά. Οι εργασίες για την έκθεση ακολουθούν πιστά το χρονοδιάγραμμα και το μουσείο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Το μουσείο παρέχει μεγάλους χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Αποτελεί όχι μόνο κιβωτό για την διαφύλαξη του εξαιρετικά πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό πόρο για την Κρήτη, αλλά και για την χώρα. Τα Χανιά αποκτούν έναν επιπλέον χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024