Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΣΙΤΕΣΑΠ: Ο Βόλος έχει πολλές δυνατότητες – χρειάζονται και άλλες θέσεις ελλιμενισμού
Yachting

ΣΙΤΕΣΑΠ: Ο Βόλος έχει πολλές δυνατότητες – χρειάζονται και άλλες θέσεις ελλιμενισμού

Σε συνάντηση του ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ με την πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ΑΕ, η τελευταία επιβεβαίωσε ότι τα επαγγελματικά σκάφη ωφελούνται από έκπτωση 50% επί των τελών ελλιμενισμού, που ισχύει βεβαίως όσο είναι το παρόν καθεστώς, γιατί εφόσον ο λιμένας παραχωρηθεί, οι συνθήκες ελλιμενισμού, τελών και άλλων υπηρεσιών θα διατυπωθούν στους όρους του διαγωνισμού.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ Γιώτινγκ Βόλου, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου – ΟΛΒ ΑΕ, κα Βίκυ Μήτρου, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, σχετικά με το γενικότερο ενδιαφέρον του ΣΙΤΕΣΑΠ για την περεταίρω ανάπτυξη της δραστηριότητας του γιώτινγκ σε όλη την Ελλάδα.

Η περιοχή του Βόλου έχει ήδη θεμελιωθεί ως μία από τις περιοχές – βάσεις του επαγγελματικού γιώτινγκ, αλλά έχει πολλές δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης, διότι και είναι βάση εκκίνησης για τις Σποράδες, αλλά και η ευρύτερη παράκτια περιοχή της Μαγνησίας και του Πηλίου προσφέρονται για θαλάσσιο τουρισμό και για πλόες σκαφών. Όπως ανάφερε στην κα Μήτρου, ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης, ο Βόλος έχει πολλές δυνατότητες και ήδη υπάρχει ανεπτυγμένη δραστηριότητα, αλλά χρειάζονται και άλλες θέσεις ελλιμενισμού για να ικανοποιηθεί και η τοπική ζήτηση, αλλά και να προωθηθεί η περιοχή, γεγονός που υποστηρίζεται και από την
επαναδραστηριοποίηση του Αεροδρομίου της Αγχιάλου. Επίσης επεσήμαναν το ενδιαφέρον, και την προβλεπόμενη ωφέλεια, για την ανάπτυξη και των υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα ελλιμενιζόμενα σκάφη.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΙΤΕΣΑΠ επεσήμαναν το ιδιαίτερο όφελος – σε έσοδα και θέσεις εργασίας – που αποφέρει η ανάπτυξης της δραστηριότητας (μελέτη από την Κροατία ανεβάζει την συνεισφορά στην τοπική οικονομία, σε επίπεδο 160 ευρώ/άτομο ανά διανυκτέρευση ναύλωσης και παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τον κλάδο στην Ελλάδα, καταγράφει ότι η δραστηριότητα του επαγγελματικού σκάφους επηρεάζει 50 επαγγέλματα).

Στη συζήτηση η πρόεδρος του ΟΛΒ εξήγησε ότι δυστυχώς οι δυνατότητες δράσεων και ενεργειών της Διοίκησης του Οργανισμού περιορίζονται από το γεγονός ότι ο Λιμένας Βόλου βρίσκεται σε διαδικασία αναμενόμενου διαγωνισμού παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και υπαγορεύει το πλαίσιο των εφικτών παρεμβάσεων. Σήμερα, όπως εξήγησε η κα Μήτρου, έχουν ήδη διατεθεί το σύνολο των δυνατών χώρων για ελλιμενισμούς σκαφών, και, αν και αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον και την αυξανόμενη ζήτηση, δεν μπορεί να προσθέσει άλλες θέσεις ελλιμενισμού.

Επίσης, η πρόεδρος του ΟΛΒ επιβεβαίωσε ότι τα επαγγελματικά σκάφη (με αντίστοιχη βεβαίωση της συμμετοχής τους στο επαγγελματικό σωματείο – στην περίπτωση αυτή τον ΣΙΤΕΣΑΠ) ωφελούνται από έκπτωση 50% επί των τελών ελλιμενισμού, που ισχύει βεβαίως όσο είναι το παρόν καθεστώς, γιατί εφόσον ο λιμένας παραχωρηθεί, οι συνθήκες ελλιμενισμού, τελών και άλλων υπηρεσιών θα διατυπωθούν στους όρους του διαγωνισμού. Στο σημείο αυτό η αντιπροσωπεία του ΣΙΤΕΣΑΠ εξέφρασε έντονη ανησυχία μήπως ακολουθηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρακτική της Μαρίνας Αλίμου, που,ουσιαστικά, καταλήγει να εκδιώκει τα επαγγελματικά σκάφη.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΙΤΕΣΑΠ ήταν ο κ. Πάρις Λουτριώτης, πρόεδρος, η κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, γενική γραμματέας, ο κ. Δημήτρης Δεληκάρης, έφορος Δημοσίων Σχέσεων, η κα Μυρσίνη Πακιού, υπεύθυνη της Γραμματείας, και ο κ. Χρήστος Πετρέας, επιστημονικός σύμβουλος. Ο κ. Λουτριώτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κα Μήτρου για την φιλική και ενημερωτική συνάντηση, υποσχέθηκε δε ότι θα ακολουθήσει σε σύντομο διάστημα και άλλη, για να συζητηθούν εκτενέστερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024