Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟι νέες κλιματικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό
Περιβάλλον

Οι νέες κλιματικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό

Η θερμοκρασία κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και δεν είναι βέβαιο ότι επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Θα υπάρχει περισσότερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για ενέργεια.

Στην προειδοποίηση ότι η Ελλάδα αποκτά συστηματικά υψηλότερη θερμοκρασία, κάτι που επηρεάζει πολλούς παραγωγικούς τομείς -από τον τουρισμό έως τις αγροτικές καλλιέργειες- προχώρησε ο κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης της διαΝΕΟσις για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε στο 1ο Καθημερινή Summits – ESG.

Συνομιλώντας με τον κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλο, διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις, ο κ. Καρτάλης επεσήμανε: “Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hot spot, δηλαδή οι κλιματικές συνθήκες επιδεινώνονται ταχύτερα από άλλες περιοχές του πλανήτη” σημείωσε επιπλέον, αναδεικνύοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας. “Επιταχύνεται ο ρυθμός (του προβλήματος), επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος” έσπευσε να προσθέσει. “Χρειάζεται ένα σχέδιο προσαρμογής για κάθε περιοχή σε ορίζοντα 30ετίας. Να φτιάξουμε έργα που κρατούν το νερό στην επιφάνεια, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και αναδιαρθρώνουν την αγροτική καλλιέργεια” συνέχισε ο κ. Καρτάλης.

Για να συμπληρώσει ότι “η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί βάθος και επιμονή στον χρόνο”. Παρ’ότι δε οι κλιματικές συνθήκες θα έχουν και κάποιες θετικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ότι θα έχουμε λιγότερους παγετούς στη βόρεια Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι οι περισσότερες (επιπτώσεις) θα είναι αρνητικές.  

Οι νέες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν και τον τουρισμό. “Η θερμοκρασία κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και δεν είναι βέβαιο ότι επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Θα έχουμε περισσότερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για ενέργεια”. Πολλά από τα νησιά, συνέχισε, δεν είναι συνδεδεμένα με ένα σταθερό σύστημα παροχής ενέργειας. “Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν καλύτερες θερμικές συνθήκες”, είπε ο κ. Καρτάλης.

Ειδική μνεία έκανε και στις πόλεις, οι οποίες επιβαρύνονται συλλήβδην από την αύξηση του αριθμού των καυσώνων και τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών με υψηλές θερμοκρασίες. “Αυτό σημαίνει περισσότερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για ενέργεια κ.ο.κ.”, σχολίασε ο καθηγητής.

Το κύριο πρόβλημα, επομένως, είναι οι αυξημένες θερμικές συνθήκες, όπως εξήγησε, καθιστώντας αναγκαία την παρέμβαση στις αστικές δομές.

Σε αυτό το πλαίσιο παρέπεμψε στο παράδειγμα του Παρισιού και της Βαρκελώνης, όπου οι αυλές ορισμένων σχολείων έχουν μετατραπεί σε πάρκα τσέπης. “Η τσιμεντένια αυλή γίνεται ένα χώρος δροσιάς, μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά 1 έως 1,5 βαθμό Κελσίου. Και αυτό σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων περιμετρικά από τα σχολεία”. Ο Δήμος Αθηναίων έχει 230 τέτοιες αυλές, υπενθύμισε με νόημα.

Στη φωτογραφία, ο διευθυντής Περιεχομένου διαΝΕΟσις κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024