Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι ευρωπαϊκές χώρες σε νέο ρόλο, μετά το πλήγμα στον αστικό τουρισμό λόγω COVID
Αστικός τουρισμός

Οι ευρωπαϊκές χώρες σε νέο ρόλο, μετά το πλήγμα στον αστικό τουρισμό λόγω COVID

Παρά τη δύσκολη χρονιά, οι τρεις πρώτες πόλεις όσον αφορά στο σύνολο των διανυκτερεύσεων το 2020 παρέμειναν οι ίδιες με το προηγούμενο έτος: Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο.

Η 17η έκδοση του European Cities Marketing Report (ECM) Benchmarking Report περιλαμβάνει 107 ευρωπαϊκές πόλεις και παρουσιάζει τα αποτελέσματα για το 2020. Μέχρι τότε, οι πόλεις ήταν οι σαφείς ηγέτες της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας και οι προορισμοί που συμπεριλαμβάν9οντας στο ECM αντιπροσώπευαν συνολικά 690 εκατ. τουριστικές διανυκτερεύσεις το 2019 (ECM Benchmarking Report, 2020). Για χρόνια, ο αστικός τουρισμός ήταν η κυρίαρχη και πιο δυναμική πτυχή του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Το 2020, σημείο καμπής για τον ευρωπαϊκό αστικό τουρισμό
Όπως ήταν αναμενόμενο, το 2020 ήταν μια ταραγμένη χρονιά για την τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας του COVID-19, η οποία κυριάρχησε σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η αναφορά του ECM διαπίστωσε ότι οι πόλεις που περιλαμβάνονται στην αναφορά είχαν μια μέση μείωση κατά 60,9%, η οποία απέχει πολύ από τον ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου έτους (4,3%).

Παρά τη δύσκολη χρονιά, οι τρεις πρώτες πόλεις όσον αφορά στο σύνολο των διανυκτερεύσεων το 2020 παρέμειναν οι ίδιες με το προηγούμενο έτος, δηλαδή το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Μεταξύ των κορυφαίων 15, η Στοκχόλμη και το Αμβούργο είχαν τις χαμηλότερες μειώσεις το 2020, κάτι που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξής τους σε σχέση με το 2019: Η Στοκχόλμη από την 13η θέση βρέθηκε στην 6η θέση και το Αμβούργο από τη 12η στην 7η.

Οι αγορές μακρινών αποστάσεων “χτυπήθηκαν” περισσότερο
Αναλύοντας τις κύριες πηγές αγορών της Ευρώπης, είναι προφανές ότι όλες κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις. Οι πλέον πληγείσες ήταν οι αγορές μεγάλων αποστάσεων, που ήταν αναμενόμενο λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών σε περιόδους πανδημίας: η Κίνα (-88,9%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (-88,2%) και η Ιαπωνία (-84,8%).

Οι ευρωπαϊκές πόλεις επλήγησαν περισσότερο από χώρες ή περιοχές
Ενώ το 2019 υπήρχαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία για την οικονομική σημασία του σύγχρονου αστικού τουρισμού, το περασμένο έτος εμφάνισε αρνητικό μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των διεθνών διανυκτερεύσεων τόσο στις πόλεις που υπάρχουν στην αναφορά του ECM (-77,0%) όσο και στις 28 χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης(-57,8%).

Οι πόλεις είχαν μείωση επίσης πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές (-68,5% έναντι -32,6%) σε όρους συνολικού όγκου διανυκτερεύσεων. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης της χωρητικότητας κλινών για τις πόλεις που αναφέρονται στο ECM ήταν -5% το 2020. Όσον αφορά στην πληρότητα κλινών, ο μέσος όρος αναφοράς ήταν μόνο 21,3%. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο χειμώνας (δηλαδή η περίοδος πριν από την πανδημία) ήταν η πιο περίοδος με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις, με μέσο όρο 1,67 ανά πολίτη.

Πράγματι, η Ευρώπη διαθέτει τις πόλεις και τους προορισμούς με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, καθώς και κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού. Ο αντίκτυπος είναι οικονομικός και κοινωνικός, επηρεάζοντας τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων και των προμηθευτών του τουρισμού και μεταφορών, καθώς και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων. Όλοι οι προορισμοί επλήγησαν, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη γεωγραφική θέση, την ελκυστικότητά τους. Η φήμη τους ως ασφαλείς προορισμοί αμφισβητείται σε μεγάλο βαθμό. Παρά αυτό το “δύσκολο” σενάριο, οι DMOs (Destination Marketing Organisations) συμφωνούν σχεδόν απόλυτα ότι η κρίση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον (το 89% συμφωνεί εν μέρει ή πλήρως – ECM DMO Funding Survey 2020).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024