Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΆ. Γκερέκου: 'Στόχος μας ο δημιουργικός και αναζωογονητικός τουρισμός'
Συνέδρια

Ά. Γκερέκου: 'Στόχος μας ο δημιουργικός και αναζωογονητικός τουρισμός'

Στόχος του ΕΟΤ είναι να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη διαχείριση των αναγκών του εισερχόμενου και εσωτερικού τουρισμού δημιουργώντας σύγχρονες καμπάνιες, ένα μητρώο για επαγγελματίες του τουρισμού, έναν ψηφιακό χάρτη τουρισμού, νέα προϊόντα και ενημερωμένες πληροφορίες για τους σημερινούς ταξιδιώτες, λέει η πρόεδρός του.

Την ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός πράσινου, πολιτιστικού και αναζωογονητικού (regenerative) τουρισμού, που υπερβαίνει  ακόμα και τον αειφόρο τουρισμό και επικεντρώνεται στην “ανταπόδοση” και στη συμβολή στην αναγέννηση κοινοτήτων, πολιτισμών, κληρονομιάς, τόπων και τοπίων, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας χθες κατά την έναρξη των εργασιών του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network – ECTN), που διεξάγεται στην Αθήνα από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο έχει θέμα: “Αναζωογονώντας τον ευρωπαϊκό τουρισμό, μέσω του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργικότητας” και σε αυτό συμμετέχουν μέλη του ECTN, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργανισμών Europa Nostra και European Cultural Routes, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων (ΕΑΑ), της UNESCO και της NESCTOUR, με την κα Γκερέκου να αποτελεί μέλος της οργανωτικής επιτροπής.


Η κα Άντζελα Γκερέκου με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, Αnne Grady.

Ανοίγοντας την ομιλία της, η πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε ότι “όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η επιτυχής ανάκαμψη του κλάδου απαιτεί νέες αφηγήματα και επιχειρηματικές πρακτικές που ενθαρρύνουν μια πλήρη αλλαγή και νέους κανόνες. Για αυτό, οφείλουμε να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε τώρα περισσότερο από ποτέ τις καλές. Η αναζωογόνηση και η στήριξη  στις τοπικές οικονομίες, διατηρεί τους τοπικούς πολιτισμούς και τη βιοποικιλότητα, ενώ προσφέρει αξέχαστες, αυθεντικές μεταμορφωτικές εμπειρίες στους επισκέπτες και επιτρέπει στους προορισμούς να ανθίσουν“.


Η κα Άντζελα  Γκερέκου με τον αντιπρόεδρο του οργανισμού Europa Nostra, Piet Jaspaert, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

Η κα Γκερέκου επισήμανε πως “στόχος όλων μας εδώ πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές βιώσιμες και μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Τώρα είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι από πριν στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων από τον βιώσιμο τουρισμό, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προωθεί τον τοπικό πολιτισμό και προϊόντα, στηρίζοντας παράλληλα ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες να αλληλεπιδρούν στον τουριστικό κλάδο”.


Η πρόεδρος του ΕΟΤ με τον πρόεδρο, κ. Νάσο Χατζηγεωργίου (αριστερά) και τον γενικό γραμματέα του ECTN, κ. Μάνο Βουγιούκα.

Ακόμα, σημείωσε πως αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, ως αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, η προώθηση ενός φιλικότερου προσώπου της χώρας για την προσέλκυση και πραγματοποίηση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών.

Οι στόχοι του ΕΟΤ
“Στόχος μας στον ΕΟΤ είναι να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη διαχείριση των αναγκών του εισερχόμενου και εσωτερικού τουρισμού δημιουργώντας σύγχρονες καμπάνιες, ένα μητρώο για επαγγελματίες του τουρισμού, έναν ψηφιακό χάρτη τουρισμού, νέα προϊόντα και ενημερωμένες πληροφορίες για τους σημερινούς ταξιδιώτες” τόνισε η κα Γκερέκου, προσθέτοντας: “Εκτός από τους διεθνείς επισκέπτες, ενθαρρύνουμε και ισχυροποιούμε με τις δράσεις μας και για τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος αποδεικνύεται ανθεκτικός μπροστά σε κρίσεις και αυξάνει έμμεσα την αντιληπτή αξία των ντόπιων πολιτών για τη δική τους φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δημιουργικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα μονοπάτι για την ανάπτυξη τουριστικών παραδειγμάτων μικρής κλίμακας και πιο ωφέλιμων για όλα τα είδη τουρισμού, με βάση τις ιδιαιτερότητες του τόπου, την πολιτιστική βιωσιμότητα, την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της τοπικής ποιότητας ζωής μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Πιστεύουμε ακράδαντα στην πολυτομεακή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς στο τουριστικό προϊόν και για τον λόγο αυτόν στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η γεφύρωση του πολιτισμού και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με τον τουρισμό, αλλά και την τοπική ανάπτυξη προορισμού σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Ο ΕΟΤ προωθεί πολλά παραδοσιακά προϊόντα και χειροτεχνίες για τον προσδιορισμό της σύγχρονης ταυτότητας ενός τόπου, που είναι βασικά στοιχεία ενός βιώσιμου και πολιτιστικού τουρισμού”.

Ολοκληρώνοντας, η πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων και των τοπικών ομάδων μιας περιοχής, καθώς ο τουρισμός είναι η οικονομία των ανθρώπων και οι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν και να νοιώθουν την ζεστασιά των τόπων και των ανθρώπων από κοντά και αυτή τη ζεστασιά δεν μπορούμε να τη νιώσουμε on line.

Και επισήμανε: “Αυτή είναι η ώρα για τους ηγέτες στον τουρισμό να ενισχύσουν την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τις ικανότητές τους, βασιζόμενοι σε μια βαθύτερη κατανόηση των πολύπλοκων οικοσυστημάτων στα οποία λειτουργούμε και στην αίσθηση της διασύνδεσης της ζωής”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024