Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας μένει πίσω στην παγκόσμια ανάκαμψη, λέει το WTTC
Τάσεις

Ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας μένει πίσω στην παγκόσμια ανάκαμψη, λέει το WTTC

Με εκατομμύρια περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες αναμένεται να ανακάμψουν σχεδόν κατά 80% το 2022.

Πρόσφατη έρευνα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) δείχνει ότι η ανάκαμψη του τουριστικού/ταξιδιωτικού τομέα της Ευρώπης μπορεί να επιτύχει, σε ετήσια βάση, ανάκαμψη μόνο κατά 23,9% αυτόν τον χρόνο.

Τα στοιχεία του WTTC αναφέρουν πως αυτή η αργή ανάκαμψη οφείλεται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα το α’ εξάμηνο, το οποίο συνέχισε να εμποδίζει την ανάκαμψη του τομέα.

Πριν το πλήμα της πανδημίας, η συνεισφορά του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ “μεταφραζόταν” σε 1,92 τρισ. ευρώ (9,5% της συνολικής οικονομίας). Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα και με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ θα μπορούσε να σημειώσει αύξηση λιγότερο από το 1/4 (23,9%) το 2021, υπολειπόμενη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του τομέα σε διεθνές επίπεδο κατά 30,7%.

Τα στοιχεία επίσης αποκαλύπτουν ότι το 2022 η συνεισφορά των ταξιδιών και του τουρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να είχε περαιτέρω ετήσια άνοδο κατά 38%, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 439 δισ. ευρώ.

Αν και απέχει αρκετά από τα επίπεδα πρίν την πανδημία, η ανάπτυξη του κλάδου έχει σημειώσει μικρή άνοδο λόγω του επιτυχημένου προγράμματος εμβολιασμών και της κινητικότητας εντός Ευρώπης, η οποία υποστηρίζεται από το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουλίου αυτού του χρόνου. Αλλά με τα σύνορα κλειστά διεθνώς, η Ευρώπη έχει δυσκολευτεί να ανακάμψει.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι, ενώ η αύξηση των εγχώριων ταξιδιών έχει προσφέρει κάποια “ανακούφιση”, δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη που χρειάζεται η περιοχή για να σώσει την οικονομία της Ευρώπης και εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι, ενώ οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 30,2% σε ετήσια βάση το 2021, οι διεθνείς δαπάνες αναμένεται να σημειώσουν μικρότερη αύξηση (μόλις 19,3%) φέτος, φτάνοντας τα 242 δισ. ευρώ, πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν της πανδημίας, τα οποία ήταν 560 δισ. ευρώ το 2019.

Το επόμενο έτος, οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 27,7%. Ωστόσο, με χαλαρούς περιορισμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και με εκατομμύρια περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, οι διεθνείς δαπάνες αναμένεται να ανακάμψουν κατά 77,2% ετησίως.

Το 2019, ο ευρωπαϊκός τομέας Ταξιδιών & Τουρισμού υποστήριξε περισσότερες από 38 εκατ. θέσεις εργασίας. Μετά την απώλεια 3,6 εκατ. θέσεων εργασίας τον περασμένο χρόνο, όταν η πανδημία οδήγησε τα διεθνή ταξίδια σε σχεδόν πλήρη αδιέξοδο, η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει στάσιμη φέτος. Παρ’όλα αυτά, η έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού αποκαλύπτει μια αναμενόμενη αύξηση 15,7% στις θέσεις εργασίας το 2022, κατά 5,5 εκατ. θέσεις εργασίας επιπλέον, για να φτάσει τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024