Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI Europe: Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης – βραβείο και για τον ΔΑΑ
Αερομεταφορές

ACI Europe: Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης – βραβείο και για τον ΔΑΑ

Στην Κατηγορία '25-40 εκατ. επιβατες' νικητής ήταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Το αεροδρόμιο 'κέρδισε' τους κριτές με ένα σχέδιο ανάκαμψης που εστιάζει στη βελτίωση της εμπειρίας πελατών/επιβατών μέσω της εφαρμογής της ελληνικής έννοιας της φιλοξενίας ('philoxenia'). Στους κριτές άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο το αεροδρόμιο της Αθήνας 'αγκαλιάζει' την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εικονική Πραγματικότητα, στην προσπάθειά του να μεταφέρει την εμπειρία των επιβατών στο επόμενο επίπεδο.

Η ACI Europe ανακοίνωσε τους νικητές των “Best Airport Awards” κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσής της, που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας, με “οικοδεσπότη” το Αεροδρόμιο της Γενεύης (Génève Aéroport).

Τα βραβεία αναγνωρίζουν την αριστεία και τα εξαιρετικά επιτεύγματα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων ενός αεροδρομίου. Η φετινή 17η έκδοση των βραβείων πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα αεροδρόμια, όχι μόνο ανταποκρίνονται, αλλά καινοτομούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ενώ εστιάζουν στους στόχους βιωσιμότητας του τομέα των αεροδρομίων. Τα τελευταία διαχωρίζονται σε πέντε ομάδες σύμφωνα με την επιβατική κίνηση του 2019.

Προκειμένου να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των αεροδρομίων σε βασικούς τομείς, η “βεντάλια” των βραβείων περιλαμβάνει επίσης το Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας (Eco-Innovation), το Βραβείο Προσβάσιμου Αεροδρομίου (Accessible Airport), το Βραβείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Digital Transformation) και το Βραβείο Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συνεργάτη (World Business Partner).

  • Κατηγορία “Κάτω από 5 εκατ. επιβάτες”: Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Cluj Avram Iancu της Ρουμανίας για την ακλόνητη εστίασή του στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας καθ’όλη τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, με σημαντικά μέτρα που ελήφθησαν για τον επαναπροσανατολισμό του εργατικού δυναμικού, ώστε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας. Το αεροδρόμιο επαινέθηκε επίσης για την ταχεία ανάκαμψη της επιβατικής του κίνησης. Οι προσπάθειές του να εισάγει νέες αεροπορικές εταιρείες και νέα δρομολόγια με ισχυρό πρόγραμμα κινήτρων, είχαν ως αποτέλεσμα το Cluj Avram Iancu να υπερηφανεύεται πλέον για περισσότερα δρομολόγια από ό,τι πριν από την πανδημία.

Το Αεροδρόμιο Toulon-Hyères ήταν αυτό που έλαβε διάκριση σε αυτήν την κατηγορία.

  • Κατηγορία “5-10 εκατ. επιβάτες”: Νικητής σε αυτήν την κατηγορία ήταν το Αεροδρόμιο Falcone Borsellino Palermo, που εξασφάλισε το βραβείο για τα ισχυρά του διαπιστευτήρια βιωσιμότητας, με την επίτευξη του επιπέδου 2 “Μείωση” της Airport Carbon Accreditation φέτος, καθώς και με την εισαγωγή έργων προσανατολισμένων στη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης επέκτασης στάθμευσης αυτοκινήτων, ενός project φυσικού καταφύγιου και ενός σχεδίου για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και την ηλεκτροδότηση των GPU και των οχημάτων. Οι κριτές τόνισαν επίσης την εξαιρετική ηγεσία του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αεροδρόμιο του Παλέρμο παρείχε δωρεάν εγκαταστάσεις τεστ  COVID σε υπαλλήλους και επιβάτες και δημιούργησε έναν ανοιχτό διάλογο και υποστήριξη για τους ενδιαφερόμενους φορείς του αεροδρομίου.

Το Αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου ήταν αυτό που έλαβε διάκριση σε αυτήν την κατηγορία.

  • Κατηγορία “10-25 εκατ. επιβάτες”: Το φετινό βραβείο εδώ απονεμήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Vnukovo, που ξεχώρισε για μια σειρά από πρωτοβουλίες και καινοτομίες, ιδίως για τις συνεχείς επενδύσεις του σε ψηφιακές και ανέπαφες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου εξοπλισμού ασφαλείας. Οι κριτές επαίνεσαν επίσης το αεροδρόμιο για την εφαρμογή πολλών σημαντικών μέτρων ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς και για την ενεργό προσέγγισή του στην εμπλοκή των των εργαζομένων με το ζήτημα, προσφέροντας ανταμοιβές για τον εμβολιασμό. Η ισχυρή ανάκαμψη της κυκλοφορίας και η ανάπτυξη δρομολογίων το 2021 προστέθηκαν στα διαπιστευτήρια της βράβευσης.

Το Αεροδρόμιο του Πόρτο ήταν αυτό που έλαβε διάκριση σε αυτήν την κατηγορία.


Ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, παραλαμβάνει το βραβείο από τον διευθυντή Αερομεταφορών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Filip Cornelis.

  • Κατηγορία “25-40 εκατ. επιβατες”: Νικητής σε αυτήν την κατηγορία ήταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα κέρδισε τους κριτές με ένα σχέδιο ανάκαμψης που εστιάζει στη βελτίωση της εμπειρίας πελατών και επιβατών μέσω της εφαρμογής της ελληνικής έννοιας της φιλοξενίας (“philoxenia”). Στους κριτές άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο το αεροδρόμιο της Αθήνας “αγκαλιάζει” την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εικονική Πραγματικότητα (όπως η μέτρηση της συναισθηματικής δέσμευσης των επιβατών, η προσφορά ενός εικονικού βοηθού και μιας τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης στο αεροδρόμιο), στην προσπάθειά του να μεταφέρει την εμπειρία των επιβατών στο επόμενο επίπεδο. Η κριτική επιτροπή τόνισε επίσης τη συνεχιζόμενη ικανότητα διαχείρισης του CO2 του αεροδρομίου, με το επίπεδο Airport Carbon Accreditation Level 3+ να διατηρείται, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Επιπλέον, ο Αερολιμένας Αθηνών δε δεσμεύεται μόνο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2025, αλλά και να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Goals). Ειδικότερα, επαίνεσαν τις προσπάθειες του αεροδρομίου να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκατάστάσεις του.

Το Αεροδρόμιο της Λισαβόνας ήταν αυτό που έλαβε διάκριση σε αυτήν την κατηγορία.

  • Κατηγορία “Πάνω από 40 εκατ. επιβάτες”: Το φετινό Βραβείο στην κατηγορία αυτή απονεμήθηκε στο iGA Istanbul Grand Airport ως αναγνώριση της ηγετικής του θέσης μεταξύ των κόμβων της ηπείρου. Οι κριτές περιέγραψαν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ως “ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο που υποστηρίζει αποτελεσματικές λειτουργίες και προσφέρει υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας στους επιβάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη του αεροδρομίου”. Καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας το αεροδρόμιο έκανε πλήρη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας (ανέπαφη τεχνολογία και βιομετρικά στοιχεία, διαχείριση “ουράς”, διαχείριση ροής κ.λπ.), για να προσφέρει την καλύτερη υγειονομική ασφάλεια στους επιβάτες του, ενώ ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που εξασφάλισε το “ACI Airport Health Accreditation”. Το αεροδρόμιο επαινέθηκε επίσης για το ότι συνέβαλε στην εξαιρετική ανάπτυξη της αεροπορικής κυκλοφορίας της Τουρκίας με τον τομέα αυτό της χώρας να αποδεικνύεται ο πιο ανθεκτικός από όλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης ήταν αυτά που έλαβαν διακρίσεις σε αυτήν την κατηγορία.

  • Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας: Το Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας αναγνωρίζει τις εξαιρετικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες των αεροδρομίων και απονέμεται σε συνεργασία με το Airport Carbon Accreditation. Φέτος, στο πλαίσιο της έναρξης των COP26 στη Γλασκώβη, τα αεροδρόμια που διεκδικούσαν τη βράβευση έπρεπε να επιδείξουν το έργο τους στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το φετινό Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας απονεμήθηκε στο Αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο που διαχειρίζεται η Swedavia, η πρώτη εταιρεία εκμετάλλευσης αεροδρομίων στον κόσμο που πέτυχε καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2. Οι κριτές επαίνεσαν το Arlanda για το ότι είναι “πρωτοπόρος στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης, [που] δίνει το παράδειγμα, καθιστώντας το απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα”. Το αεροδρόμιο ακολουθεί μια “συστηματική και συνεπή” προσέγγιση για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών CO2, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής “έμφασης στη συμμετοχή των εργαζομένων και των ενδιαφερομένων”. Παραδείγματα πρωτοβουλιών του αεροδρομίου περιλαμβάνουν την προμήθεια 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης, αντικατάσταση του κανονικού ντίζελ με 100% ντίζελ άνευ ορυκτού καυσίμου (HVO100), κατάργηση οχημάτων και εξοπλισμού που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ορυκτά καύσιμα ή αντικατάστασή τους με ηλεκτρικές εναλλακτικές λύσεις και πιο αποτελεσματικό φωτισμό (συμπεριλαμβανομένων LED, ανιχνευτών κίνησης και αυτόματων συστημάτων).
  • Βραβείο Προσβάσιμου Αεροδρομίου: Ως μέρος ενός Μνημονίου Συνεννόησης που υπογράφηκε από το ACI Europe και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας (EDF) το 2016, το Accessible Airport Award τιμά το καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη όσον αφορά στο επίπεδο προσβασιμότητας, καθώς και το εύρος και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών Σκοπός είναι επίσης να ενθαρρύνει άλλα αεροδρόμια να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα (PRM) όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Φέτος, το πιο προσβάσιμο αεροδρόμιο της Ευρώπης είναι το iGA Istanbul Grand Airport. Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν με τις καινοτόμες λύσεις προσβασιμότητας που τέθηκαν σε εφαρμογή από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπως το “Accessible Route”, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το “Loud Steps”, το οποίο διαθέτει μια επιφάνεια αφής, πλακόστρωσης μονής λωρίδας που βοηθά τους επιβάτες με προβλήματα όρασης και χρησιμοποιούν μπαστούνι να φτάσουν στις πύλες επιβίβασής τους στον εσωτερικό τερματικό σταθμό. Οι κριτές αναγνώρισαν επίσης τις προσπάθειες του IGA να προσφέρει δυνατότητα επικοινωνίας στη νοηματική γλώσσα, καθώς και τη χρήση της για την παροχή πληροφοριών σχετικά με μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και άλλες πληροφορίες στον ιστότοπο του αεροδρομίου.
  • Βραβείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Η ACI Europe συνεργάστηκε με το SESAR για τη δημιουργία του Βραβείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που αναγνωρίζει ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο το οποίο έχει “αγκαλιάσει” την ψηφιοποίηση, υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες και διαδικασίες για τη βελτίωση της ασφάλειας, της χωρητικότητας, της αποτελεσματικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λειτουργιών του στον αερολιμένα. Ο φετινός νικητής είναι η Aeroporti di Roma S.p.A., εταιρεία εκμετάλλευσης των αεροδρομίων Fiumicino και Ciampino της Ρώμης. Οι κριτές αναγνώρισαν ότι η εστίαση στην καινοτομία και τις ψηφιακές λύσεις έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του DNA του ιταλικού φορέα εκμετάλλευσης αεροδρομίων. Ειδικότερα, η κριτική επιτροπή εκτίμησε την επένδυση του αεροδρομίου στο ολοκαίνουργιο Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροδρομίου, το οποίο άνοιξε νωρίτερα φέτος και αναπτύσσει τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο κέρδισε επίσης αναγνώριση για τα σχέδιά του να δημιουργήσει έναν Κόμβο Καινοτομίας για να καλλιεργήσει τεχνολογικές και διαδικαστικές ανακαλύψεις απευθείας στους χώρους του και για την έναρξη μιας “Πρόσκλησης για Ιδέες”, ενθαρρύνοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να υποβάλουν τα έργα τους για μετέπειτα ανάπτυξη στους ιταλικούς κόμβους.
  • Βραβείο Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συνεργάτη: Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει έναν διεθνή επιχειρηματικό συνεργάτη της ACI Europe, είτε ιδιώτη είτε εταιρεία, ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στον κλάδο των αεροδρομίων. Ο φετινός νικητής είναι ο Tine Haas, Principal της Dornier Consulting International. Ο νικητής είναι ενεργό μέλος του ACI Europe από τον Απρίλιο του 2018 και έχει πολύτιμη συνεισφορά στο Εμπορικό Φόρουμ του ACI Europe, καθώς και στην Επιτροπή Τεχνικής και Λειτουργικής Ασφάλειας.
  • Ειδικό Βραβείο: Η τελετή απονομής “έκλεισε” με ένα Ειδικό Βραβείο Αναγνώρισης, που απονέμεται από την ACI Europe σε συνεργασία με το “Leadership and HR Forum”. Το βραβείο αναγνωρίζει τη μακροχρόνια δέσμευση στο έργο του Φόρουμ Ανθρώπινου Δυναμικού και την εξαιρετική ηγεσία. Αυτό το ειδικό βραβείο δόθηκε στον Marco Verga, διευθυντή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργανισμού, Aeroporto G. Marconi di Bologna S.p.A. Οι κριτές επαίνεσαν την “εξαιρετική δέσμευσή του” και τον περιέγραψαν ως “αναγνωρισμένο ηγέτη στον τομέα του και ζωντανά επικοινωνιακό”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024