Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςETC: Αύξηση των city break και των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών
Τάσεις

ETC: Αύξηση των city break και των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών

Δύο στους τρεις Ευρωπαίους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες. Οι μεσογειακοί προορισμοί πρώτοι στη λίστα επιθυμιών των ταξιδιωτικών προορισμών, με την Ισπανία και την Ιταλία (αμφότερες με 9%), τη Γαλλία (8%) και την Ελλάδα (7%) στις κορυφαίες προτιμήσεις.

Αν και η καλοκαιρινή περίοδος έχει πλέον παρέλθει, η επιθυμία για ταξίδια παραμένει έντονη σε όλη την Ευρώπη. Το 66% των Ευρωπαίων σχεδιάζει ταξίδια μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ενώ η αυξημένη εμπιστοσύνη για το πότε, που και πως θα ταξιδέψουν υποδηλώνει θετικές τουριστικές προοπτικές για τους επόμενους μήνες. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 9″ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Οι ανυπόμονοι ταξιδιώτες είναι πιο ανοιχτοί σε άμεσα ταξίδια
Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020, τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων κατανέμονται ομοιόμορφα τους επόμενους έξι μήνες: το 26% επιλέγει ταξίδια μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, το 28% μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 και το 25% θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων δε βρίσκεται πλέον σε “κατάσταση αναμονής” για να ταξιδέψουν και νιώθουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να κάνουν αυθόρμητα ταξίδια.

Καθώς το ταξιδιωτικό αίσθημα συνεχίζει να βελτιώνεται και οι περιορισμοί της πανδημίας γίνονται η “νέα κανονικότητα”, οι Ευρωπαίοι που είναι έτοιμοι για ταξίδι είναι πιο αποφασισμένοι να τηρήσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια (αύξηση 39% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα), αντί να περιμένουν ή να αναβάλουν.

Τα ευρωπαϊκά city break είναι η προτιμώμενη απόδραση “της τελευταίας στιγμής”
Οι ενδοευρωπαϊκές “αποδράσεις” είναι πλέον στην πρώτη γραμμή, υποδεικνύοντας μια ενισχυμένη άνεση για ταξίδια διεθνώς: πάνω από 1 στους 2 Ευρωπαίους με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια θα κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αύξηση 41% από τον Σεπτέμβριο του 2020. Εν τω μεταξύ, οι προτιμήσεις για ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας (32%) μειώθηκαν κατά 18% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Οι μεσογειακοί προορισμοί κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση στη λίστα επιθυμιών των ταξιδιωτικών προορισμών, με την Ισπανία και την Ιταλία (αμφότερες με 9%), τη Γαλλία (8%) και την Ελλάδα (7%) στις κορυφαίες προτιμήσεις.

Η επιθυμία για διακοπές στην πόλη (18%) έχει πλέον κορυφωθεί το 2021 με άνοδο 43% από το φετινό καλοκαίρι, αν και η ελκυστικότητα των διακοπών στην παραλία παραμένει επίσης έντονη. Ταυτόχρονα, ο προγραμματισμός ταξιδιών γίνεται όλο και περισσότερο της τελευταίας στιγμής, αφού μόνο το 29% των Ευρωπαίων με ταξιδιωτικά σχέδια για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο έχει κλείσει πλήρως το ταξίδι του. Αυτό μειώνεται περαιτέρω, σε 15%, μεταξύ εκείνων που ταξιδεύουν αργότερα μέσα στο 2021. Το υψηλότερο ενδιαφέρον για city break και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι ένας άλλος δείκτης της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα και προς πιο αυθόρμητα ταξίδια στο εγγύς μέλλον.

Περισσότερα city break ταξίδια συνοδεύονται από την αυξημένη δημοτικότητα των συντομότερων ταξιδιών, έως και 3 διανυκτερεύσεων (30% των ταξιδιωτών σε city break). Η συντόμευση της διάρκειας του ταξιδιού επηρεάζει επίσης τους προϋπολογισμούς, καθώς το μερίδιο των ταξιδιωτών που σκοπεύουν να ξοδέψουν έως και 500 ευρώ στο ταξίδι τους αυξάνεται κατά 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, εις βάρος υψηλότερων επιπέδων δαπανών (1.000+ ευρώ).

Η προτίμηση για αεροπορικά ταξίδια αυξάνεται, αν και παραμένοι οι σοβαρές ανησυχίες για υγεία – ασφάλεια
Παρά την παρατεταμένη διστακτικότητα όσον αφορά στα αεροπορικά ταξίδια, πάνω από το 50% των έτοιμων για ταξίδια Ευρωπαίων είναι τώρα πρόθυμοι να στραφούν στις αερομεταφορές (αύξηση 13% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα). Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι βελτιωμένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη χρήση επιβατικών πτήσεων, για τη βελτιστοποίηση του χρόνου ταξιδιού.

Παρά την αυξημένη προθυμία τους να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, το 63% των ταξιδιωτών που κλείνουν νωρίς (“early bird”) εξακολουθούν να βασίζονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα και ασφάλειας στον προορισμό, καθώς τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετα και να απολαύσουν περισσότερο το ταξίδι τους. Οι προορισμοί και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καθησυχάζουν τους ταξιδιώτες μέσω αποτελεσματικών μέτρων για τον COVID-19, ιδιαίτερα σε σχέση με τους τομείς που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, δηλαδή ρτα αεροπορικά ταξίδια, τις μεταφορές εντός του προορισμού και τα τοπικά αξιοθέατα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024