Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤα ευρωπαϊκά ταξίδια θα επανέλθουν σε επίπεδα προ-πανδημίας από το 2024 και μετά
Τάσεις

Τα ευρωπαϊκά ταξίδια θα επανέλθουν σε επίπεδα προ-πανδημίας από το 2024 και μετά

Ως η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά σε τουρίστες 'COVID-free', η Ελλάδα σημείωσε την ισχυρότερη ανάκαμψη σε διανυκτερεύσεις (-19% έναντι του 2019), σύμφωνα με τα στοιχεία της ETC.

Αν και η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση είναι έτοιμη για σημαντική ανάκαμψη λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στην Ευρώπη, οι όγκοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τις ημέρες πριν από την πανδημία, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεραστούν μέχρι το 2024. Η πιο πρόσφατη έκδοση του “European Tourism Trends & Prospects” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τομέα, εξετάζοντας την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής δραστηριότητας εν μέσω του τρέχοντος “κύματος” του ιού και των συνεχιζόμενων προγραμμάτων εμβολιασμού.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Από την τελευταία μας τριμηνιαία έκθεση ‘European Tourism Trends & Prospects’, πρέπει να δούμε τον κρίσιμο ρόλο που έχουν ήδη διαδραματίσει τα προγράμματα εμβολιασμού στην ανάκαμψη των ταξιδιών. Η κυκλοφορία του εμβολίου για τον COVID-19 ήταν ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση των απαιτήσεων εισόδου και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των ταξιδιών τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, οι προσπάθειες εμβολιασμού δε θα είναι αρκετές. Καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να προσπαθήσει να αποκαταστήσει περαιτέρω την ελευθερία στη μετακίνηση, εφαρμόζοντας πιο ολιστικές και συνεκτικές προσεγγίσεις για ταξίδια εντός και εκτός της ΕΕ”.

Αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκό τουρισμό
Η Ευρώπη έχει επί του παρόντος το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών από όλες τις περιοχές του κόσμου, γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση σημαντικής περιορισμένης ζήτησης. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί απόλαυσαν ήδη μια καλύτερη από την αναμενόμενη θερινή περίοδο, λόγω των επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού. Επιπλέον, η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID-19 ήταν θεμελιώδης για τη διασφάλιση ασφαλών ταξιδιών στην περιοχή και συνέβαλε στην απλοποίηση της διασυνοριακής κινητικότητας. Ως αποτέλεσμα, τα ενδοπεριφερειακά ταξίδια παρουσίασαν άνοδο και αντιπροσωπεύουν το 85% των ευρωπαϊκών διεθνών αφίξεων το 2021, από 77% το 2019.

Η ανάκαμψη των ταξιδιών που παρατηρήθηκε ήταν διαφορετική μεταξύ των προορισμών, με περισσότερο ευνοημένους όσους άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους νωρίτερα για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Ως η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά σε τουρίστες “COVID-free”, η Ελλάδα σημείωσε την ισχυρότερη ανάκαμψη σε διανυκτερεύσεις (-19% έναντι του 2019), αν και οι διεθνείς αφίξεις ήταν αδύναμες. Η ισχυρότερη ανάκαμψη στις αφίξεις σε σχέση με τα ποσοστά του 2019 παρατηρήθηκε στην Κροατία (-37%), η οποία μπόρεσε να επεκτείνει τις εξαιρετικές επιδόσεις της σε περιόδους εκτός σεζόν, καλωσορίζοντας 1,9 εκατ. τουρίστες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αντίθετα, η Τσεχία (-94%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, με τα αυστηρά μέτρα COVID-19 να παρατείνονται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Όλοι οι αναφερόμενοι ευρωπαϊκοί προορισμοί είχαν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας στα ξενοδοχεία αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με το 2020, με βάση τα στοιχεία Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Αρκετοί προορισμοί ανέφεραν ποσοστά πληρότητας κοντά στο 70%, συμπεριλαμβανομένων της Σλοβενίας, του Ην. Βασιλείου, του Μονακό και της Τουρκίας. Η αύξηση των ευρωπαϊκών αεροπορικών επιβατών ενισχύθηκε επίσης τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%) σε σύγκριση με το 2019, αν και το διεθνές RPK (έσοδα ανά χιλιομετρικό επιβάτη) τον Αύγουστο παρέμειναν στο μισό των επιπέδων προ COVID-19. Η σχετική βελτίωση τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών εσωτερικού.

Αν και τα ευρωπαϊκά ταξίδια έχουν σημειώσει θετικά βήματα το 2021, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά, καθώς οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη εξακολουθούσαν να μειώνονται κατά 77% στα μισά του έτους. Μια πιο αργή διαδικασία εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και σε ορισμένες μεγάλες αγορές μακρινών αποστάσεων, μπορεί δυνητικά να καθυστερήσει την ανάκαμψη.

Η ETC παρατήρησε επίσης αξιοσημείωτη απουσία των ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων, με τις αφίξεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη να παραμένουν 90% κάτω από τα επίπεδα του 2019 για το 1/3 των προορισμών που αναφέρουν. Η απουσία Κινέζων τουριστών ήταν επίσης έντονα αισθητή σε όλη την Ευρώπη, με όλους τους προορισμούς να αναφέρουν πτώση άνω του 90% σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι κατά 60% χαμηλότερες από το 2019 μέχρι το τέλος του 2021, με πολλούς άλλους παράγοντες να συνεχίζουν να επηρεάζουν την τουριστική ανάκαμψη της ηπείρου. Αυτά περιλαμβάνουν τους διαρκώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς και πολιτικές για τον COVID-19, τις νέες εξάρσεις στα κρούσματα και τη σύγχυση γύρω από το χρωματικά κωδικοποιημένο ταξιδιωτικό σύστημα της ΕΕ που εφαρμόζεται διαφορετικά στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η υιοθέτηση διαφορετικών συστημάτων για την αποδοχή των εμβολίων που δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) μπορεί επίσης να συνεχίσει να επηρεάζει προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024