Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο WTTC ανακοινώνει τον πρωτοποριακό 'χάρτη' Net Zero για τα ταξίδια και τον τουρισμό
Βιώσιμος τουρισμός

Το WTTC ανακοινώνει τον πρωτοποριακό 'χάρτη' Net Zero για τα ταξίδια και τον τουρισμό

Ο 'οδικός χάρτης' παρέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, ώστε να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 'ταξίδι' τους προς την επίτευξη του Net Zero (καθαρές, μηδενικές εκπομπές CO2).

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη για την Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα COP26, που ολοκληρώνεται σήμερα (31 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου 2021), για να συζητήσουν συγκεκριμένες δράσεις για την επίλυση των κλιματικών κρίσεων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) έχει ξεκινήσει έναν φιλόδοξο και πρωτοποριακό “οδικό χάρτη” Net Zero, για να καθοδηγήσει τον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών και τουρισμού στη μάχη του ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Το WTTC, το οποίο αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, ανέπτυξε τον “οδηγικό χάρτη” σε συνεργασία με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και την Accenture.

Ο οδικός χάρτης παρέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για να βοηθήσει τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις στο “ταξίδι” τους προς το Net Zero.

Παρέχοντας ορόσημα για ουσιαστική δράση για το κλίμα και μείωση των εκπομπών για διάφορες βιομηχανίες εντός του κλάδου, ο “οδικός χάρτης” καθορίζει τις μελλοντικές προκλήσεις και το πως ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού μπορεί να απελευθερωθεί από τις εκπομπές άνθρακα και να φτάσει το Net Zero έως το 2050.

Η αναφορά δείχνει το πως ο τομέας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, καθώς επηρεάζει προορισμούς σε όλο τον κόσμο, αλλά όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, ενώ είναι επίσης υπεύθυνος για το 8-10% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Ως εκ τούτου, ο τομέας έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα έχει υψηλές απαιτήσεις και διαφοροποιημένες προσεγγίσεις απαλλαγής από τις εκπομπές του CO2, όπως περιγράφεται στον “οδικό χάρτη”.

Η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τον πρωτοποριακό μας χάρτη πορείας Net Zero για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Βοηθά τις ταξιδιωτικές βιομηχανίες να επιτύχουν μεμονωμένους στόχους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Πολλοί προορισμοί επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αποψίλωση των δασών και την απώλεια ειδών ζώων και φυτών. Οι κοινότητες που βασίζονται στον τουρισμό είναι πρώτες στη σειρά που βλέπουν τον αντίκτυπο και θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό. Ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού εκμεταλλεύεται αυτήν την ευκαιρία για να αποτελέσει καταλύτη για την αλλαγή. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Είναι απολύτως κρίσιμο ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να εργαστούμε συλλογικά για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού και την πρόληψη της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Ο τομέας μας μπορεί να είναι μέρος της αλλαγής που απαιτείται επειγόντως, για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή”.

Ο “οδικός χάρτης” παρουσιάζει ένα νέο στόχο με “διαδρόμους” απαλλαγής από τις εκπομπές CO2, που ομαδοποιεί τις επιχειρήσεις Ταξιδιών και Τουρισμού σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα προφίλ εκπομπών τους και τη δυσκολία υποχώρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η διαδικασία συνεργασίας περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σημαντικούς οργανισμούς όπως το World Wide Fund for Nature (WWF), η International Air Transport Association (IATA), η Air Transport Action Group (ATAG), η Cruise Lines International Association (CLIA), η Travalyst και η SHA (Sustainable Hospitality Alliance).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024