Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

Γρ. Τάσιος: Η 'βαρυχειμωνιά' των πολλών συναρμοδιοτήτων στον τουρισμό εξακολουθεί να είναι άλυτο πρόβλημα

Βίκυ Καραντζαβέλου - 12 Νοέμβριος 2021, 16:09

Πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.


Παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Συμμετείχαν η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα Βίκυ Λοΐζου, η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε τα εξής: “Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια, με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο, τα σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων. Δυστυχώς, η ‘βαρυχειμωνιά’ των πολλών συναρμοδιοτήτων στον τουρισμό εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο πρόβλημα.Πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή να καταπολεμήσουμε αυτή τη διαχρονική ‘γάγγραινα’, που αποτελεί τροχοπέδη για την επίλυση των μείζονων θεμάτων του κλάδου.

Η ‘άνοιξη’ στην οποία ελπίζουμε από τον Μάρτιο του 2022 ώστε να μεταβούμε επιτέλους στην κανονικότητα, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις σε ζητήματα που είτε έρχονται από παλιά - όπως είναι τα παράνομα καταλύματα και η βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα, ο υψηλός σε σχέση με τον ανταγωνισμό ΦΠΑ στη διαμονή, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μια οριστική και δίκαιη λύση στα θέματα του αιγιαλού - είτε δημιουργήθηκαν κάτω από έκτακτες συνθήκες, όπως είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Φέτος, πετύχαμε το ακατόρθωτο και σηκώσαμε την Ελλάδα ψηλά, ως αποτέλεσμα του επαγγελματισμού, της υποδειγματικής υπευθυνότητας και της σκληρής δουλειάς όλων των ανθρώπων του τουρισμού. Μια διαδικασία που δεν ήταν εύκολη για το ελληνικό ξενοδοχείο, το οποίο σήκωσε στις πλάτες του πολλά βάρη. Απαιτήθηκαν θυσίες και ακόμα και αν καταφέραμε να περιορίσουμε τις απώλειες στο -40% του 2019, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να καλύψουμε τα ελλείμματα του 2020 και του 2021.  

Συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης βήμα – βήμα και χτίζουμε εκ νέου αντοχές, όπως το κάνουμε πάντα ενωμένοι στον τουρισμό. Πρέπει όμως η Πολιτεία να εξακολουθήσει και εκείνη από την πλευρά της να στηρίζει τον κλάδο για να αντιμετωπίσουμε, ξανά όλοι μαζί, πρώτα από όλα αυτό που έχουμε άμεσα μπροστά μας: Τη μεγάλη πρόκληση της συνέχισης της τουριστικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μήνες κατά τους οποίους πάνω από 2.000 επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις και ιδιαίτερα στον ημιορεινό και ορεινό όγκο της χώρας θα δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσουν, μετά από δύο χαμένες τουριστικά χρονιές.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία με την πλήρη σύνθεση της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ να συζητήσουμε ανοιχτά όλα τα θέματα και να λάβουμε δεσμεύσεις για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και για τις συναρμοδιότητες των υπουργείων στον τουρισμό”.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρόεδρων Ενώσεων ορεινών περιοχών με τον κ. Φραγκάκη, όπου εξειδικεύτηκαν τα ζητήματα προβολής των περιοχών στο εσωτερικό της χώρας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top