Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ΠΟΤ και το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθούν τις 'Πολιτιστικές Διαδρομές'
Πολιτιστικός τουρισμός

Ο ΠΟΤ και το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθούν τις 'Πολιτιστικές Διαδρομές'

Οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν πρώτα στη 'σφαίρα' του δημιουργικού τουρισμού, για να επιδείξουν καλές πρακτικές σύμφωνα με το Διεθνές Έτος Δημιουργικής Οικονομίας 2021 και να προωθήσουν περαιτέρω προορισμούς που περιλαμβάνονται στη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές (EPA) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο τουρισμός στις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσουν την τουριστική εμπειρία κατά μήκος των πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης (Cultural Routes).

Οι κοινές δράσεις θα στοχεύουν στην αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν οι πολιτιστικές διαδρομές για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η συνεργασία θα τονίσει επίσης περαιτέρω τις δυνατότητες των διαδρομών αυτών για προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, προς όφελος τόσο της Ευρώπης όσο και των χωρών της, ενισχύοντας τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.

Διεθνές Έτος Δημιουργικής Οικονομίας 2021
Οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν πρώτα στη “σφαίρα” του δημιουργικού τουρισμού, για να επιδείξουν καλές πρακτικές σύμφωνα με το Διεθνές Έτος Δημιουργικής Οικονομίας 2021 και να προωθήσουν περαιτέρω προορισμούς που περιλαμβάνονται στη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές διαδρομές (EPA) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Σε όλη τη διάρκεια των Πολιτιστικών Διαδρομών, ο τουρισμός έχει τη  δύναμη να υποστηρίζει θέσεις εργασίας και να δημιουργεί άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις κοινότητες. Είναι επίσης μια ευκαιρία να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να γιορτάσουμε τη δημιουργικότητα”.

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić προσθέτει: “Το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, εκτός από το ότι αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της διακρατικής συνεργασίας. Είμαστε χαρούμενοι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ θα συνεισφέρει την τεχνογνωσία του στο πρόγραμμα Πολιτιστικές Διαδρομές βάσει αυτού του Μνημονίου Κατανόησης“.

Η εταιρική σχέση θα βοηθήσει επίσης τον UNWTO και το Συμβούλιο της Ευρώπης να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους, καθώς και τεχνικές ικανότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των Πολιτιστικών Διαδρομών, μέσω έρευνας, κατάρτισης και χάραξης πολιτικής. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη χαρτογράφηση των Πολιτιστικών Διαδρομών και στην προώθηση μεγαλύτερης προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία και πρόσβασης ειδικών απαιτήσεων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024