Τελευταία νέα
ΑρχικήΗ Κομισιόν προτείνει 9μηνη ισχύ για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κομισιόν προτείνει 9μηνη ισχύ για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ανησυχία (και σύσκεψη) στον ΠΟΥ για τη νέα μετάλλαξη, με τη Βρετανία να σταματά ήδη τις πτήσεις σε έξι αφρικανικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της COVID-19 να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Didier Reynders παρουσίασε την επικαιροποίηση των κανόνων για τον συντονισμό της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, οι οποίοι θεσπίστηκαν ως απάντηση στην πανδημία COVID-19. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει μεγαλύτερη εστίαση σε μια προσέγγιση “βασισμένη σε άτομα” για τα ταξιδιωτικά μέτρα και μια τυπική περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού 9 μηνών από την αρχική σειρά εμβολιασμού. Η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από 6 μήνες. Η Επιτροπή προβλέπει μια επιπλέον περίοδο 3 μηνών, για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο του ταξιδιού, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αρνούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί λιγότερο από 9 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού. Επίσης, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη να λάβουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν πλησιάζουν το όριο των 9 μηνών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, “ένα άτομο που διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δεν πρέπει κατ’ αρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ”, ωστόσο τα άτομα χωρίς Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ μπορεί να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ που πραγματοποιείται πριν ή μετά την άφιξη.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε: “Από την αρχή της πανδημίας η Επιτροπή είναι πλήρως ενεργή στην κατεύθυνση εύρεσης λύσεων, που εγγυούνται την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, με συντονισμένο τρόπο. Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και των επιστημονικών δεδομένων, κάνουμε μια νέα πρόταση, η οποία θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο. Με βάση το κοινό μας εργαλείο, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο έχει γίνει πραγματικό πρότυπο, κινούμαστε σε μια προσέγγιση βασισμένη σε άτομα. Ο κύριος στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα αποκλίνοντα μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό ισχύει και για το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του ιού”.

Ο κ. Reynders σημείωσε ακόμη ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης δε θα πρέπει να στερηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, γι’αυτό και θα συνεχίσουν να υποβάλονται σε τεστ για να ταξιδέψουν. Σημείωσε ότι σε κάθε κράτος-μέλος το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο και εκεί οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ίσως να μην μπορούν να μετακινηθούν παντού.

Η Επιτροπή πρότεινε την προσαρμογή του “χάρτη των φωτεινών σηματοδοτών” της ΕΕ, ο οποίος συνδυάζει νέα κρούσματα με τη λήψη εμβολίων σε μια περιοχή. Ο χάρτης θα είναι κυρίως για σκοπούς ενημέρωσης, αλλά θα χρησιμεύει επίσης για τον συντονισμό μέτρων για περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό (“πράσινο”) ή ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (“σκούρο κόκκινο”) κυκλοφορίας του ιού. Για αυτούς τους τομείς θα ισχύουν ειδικοί κανόνες κατά παρέκκλιση από την “προσέγγιση με βάση τα άτομα”. Για ταξιδιώτες από “πράσινες” περιοχές δε θα πρέπει να ισχύουν περιορισμοί. Τα ταξίδια από και προς τις “σκούρες κόκκινες” περιοχές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, δεδομένου του μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων εκεί, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμαστικό τεστ πριν αναχωρήσουν και σε καραντίνα μετά την επιστροφή.

Ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις από ορισμένα μέτρα ταξιδιού: θα πρέπει να ισχύουν για διασυνοριακούς μετακινούμενους, παιδιά κάτω των 12 ετών και βασικούς ταξιδιώτες. Η λίστα των απαραίτητων ταξιδιωτών θα πρέπει να μειωθεί καθώς πολλοί ταξιδιώτες που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα λίστα είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν στο μεταξύ.

Τέλος, η διαδικασία έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην καθυστέρηση της εξάπλωσης πιθανών νέων παραλλαγών του COVID-19 ή στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευθεί και να λειτουργήσει περισσότερο. Θα περιλαμβάνει την κοινοποίηση από ένα κράτος-μέλος προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Πολιτικής Κρίσης (IPCR) του Συμβουλίου.

Για να δοθεί επαρκής χρόνος για την εφαρμογή της συντονισμένης προσέγγισης, η Επιτροπή προτείνει αυτές οι ενημερώσεις να ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ για τη νέα μετάλλαξη
Σήμερα οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συζητήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείεςη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Β.1.1529. Η παραλλαγή φέρει πάνω από 30 μεταλλάξεις, κάτι που την καθιστά θεωρητικά πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα στην Μποτσουάνα, στη Νότια Αφρική και στο Χονγκ Κονγκ, όπου κατέληξαν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική.

Οι πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Εσουατίνι και τη Ζιμπάμπουε θα ανασταλούν από σήμερα τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και από τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι Βρετανοί που θα ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024