Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξεναγήσεις

Ξεναγοί: Ο μόνος κλάδος του τουρισμού που δε δικαιούται το επίδομα ανεργίας φέτος

Βίκυ Καραντζαβέλου - 26 Νοέμβριος 2021, 11:12

Για όλο το 2020 οι ξεναγοί έλαβαν μόνο 1.868 ευρώ και 50 ένσημα, λέει η ΠΟΞΕΝ. Οι ξεναγοί ζητούν επειγόντως νομοθετική ρύθμιση ώστε και αυτοί να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας.


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), κ. Κρίτων Πιπέρας, σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει ότι όλο το 2020, αλλά και το πρώτο 6μηνο του 2021, οι ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου. “Η στήριξη από την Πολιτεία έφτασε κατόπιν πολλών και χρονοβόρων προσπαθειών της Ομοσπονδίας και των Σωματείων που την απαρτίζουν. Για όλο το 2020 οι ξεναγοί έλαβαν μόνο 1.868 ευρώ και 50 ένσημα! Τελικά, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται από τον φετινό Ιούλιο και, ευτυχώς, η χώρα μας κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού, να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει την ανεργία που αυξήθηκε σε καιρό πανδημίας” σημειώνει.

“Μετά το τέλος της φετινής και εξαιρετικά σύντομης τουριστικής σεζόν ο κλάδος των επαγγελματιών ξεναγών της Ελλάδας βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο. Με 4 μόλις μήνες εργασίας μετά από ενάμιση χρόνο καθολικής ανεργίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η μόνη, ελάχιστη, στήριξη που απομένει είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους 3 μήνες του χειμώνα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ξεναγών. Κινδυνεύουμε, όμως, να χάσουμε και αυτό το επίδομα λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ενσήμων μόνο 50 ένσημα από το 2020, που δεν αρκούν για να μας το εξασφαλίσουν. Για άλλους επαγγελματικούς κλάδους του τουρισμού το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση, στην οποία όμως οι ξεναγοί δεν συμπεριλήφθηκαν”.

Ο κ. Πιπέρας λέει ότι οι ξεναγοί ζητούν επειγόντως τη νομοθετική ρύθμιση ώστε και αυτοί να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας. “Τέλος, καταγγέλλουμε την απαξιωτική αδιαφορία της ηγεσίας των Υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας επί έναν ολόκληρο χρόνο, προσπαθεί μάταια να τους συναντήσει και να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Τέλος, καταγγέλλουμε την απαξιωτική αδιαφορία της ηγεσίας των Υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, η οποία επί έναν ολόκληρο χρόνο, προσπαθεί μάταια να τους συναντήσει και να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top