Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση του ΚΙΝΑΛ για τους τρόπους στήριξης του χειμερινού τουρισμού από την κυβέρνηση
Χειμερινός τουρισμός

Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τους τρόπους στήριξης του χειμερινού τουρισμού από την κυβέρνηση

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών να εξετάσουν τη συνέχιση του προγράμματος 'Συν-εργασία' μέχρι τουλάχιστον και το α' τρίμηνο του 2022, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την ενιαία ρύθμιση των προ πανδημίας οφειλών με αυτές που δημιουργήθηκαν, την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης για τα καταλύματα ορεινού όγκου και την επιδότηση για την αναβάθμιση των κτιρίων των επιχειρήσεων.

Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος Τομέα Τουρισμού κ. Γιώργος Φραγγίδης, με τη συνυπογραφή μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και θέμα την ανάγκη στοχευμένης στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων, ορεινού και ημιορεινού όγκου, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές, υπογραμμίζουν ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις των χειμερινών προορισμών, ιδιαίτερα εκείνες του ορεινού και ημιορεινού όγκου που επί δύο χρόνια είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, διατρέχουν τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας εξαιτίας των πρόσφατων επιδημιολογικών εξελίξεων και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου κύματος ακρίβειας σε βασικά αγαθά και ενέργεια, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ρωτούν με ποιους τρόπους προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει τον χειμερινό τουρισμό και ζητούν την τόνωση της επισκεψιμότητας των εν λόγω τουριστικών προορισμών μέσω έγκαιρης έναρξης της αναγγελθείσας διαφημιστικής καμπάνιας για το εξωτερικό, αλλά και ανάλογης καμπάνιας στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με γενναία στοχευμένα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και Τουρισμού για Όλους για το 2022. Επίσης, ζητούν από τους υπουργούς να εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις των τουριστικών φορέων, όπως τη συνέχιση του προγράμματος “Συν-εργασία” μέχρι τουλάχιστον και το α’ τρίμηνο του 2022, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την ενιαία ρύθμιση των προ πανδημίας οφειλών με αυτές που δημιουργήθηκαν, την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης για τα καταλύματα ορεινού όγκου και την επιδότηση για την αναβάθμιση των κτιρίων των επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Κοινοβουλευτική Ομάδα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια
Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: “Ανάγκη στοχευμένης στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων, ορεινού και ημιορεινού όγκου, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία”

Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος ουσιαστικά δεν άνοιξε. Η καραντίνα και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις άφησαν χωρίς επισκέπτες τους χειμερινούς προορισμούς και χωρίς αντικείμενο τις ευρισκόμενες σε αυτούς τουριστικές επιχειρήσεις. Τα ξενοδοχεία δε συμπεριλήφθηκαν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και ως εκ τούτου δεν έλαβαν κρατική βοήθεια. Ειδικά τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου έμειναν με μηδενικά έσοδα να παλεύουν με λειτουργικά κόστη, οφειλές και σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1500 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε ημιορεινούς και ορεινούς προορισμούς επί δύο χρόνια δε λειτούργησαν καθόλου ή υπολειτουργούσαν, αδυνατώντας να δηλώσουν
εποχικότητα.

Οι μέχρι τώρα επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το 2021 έχουν αποδειχθεί ανώτερες των προσδοκιών της κυβέρνησης και του τουριστικού κόσμου, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους αλλά και στην ελληνική οικονομία. Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο, οι κρατήσεις στην παρούσα φάση δείχνουν μια εύθραυστη ανάκαμψη. Για το δεκαπενθήμερο των εορτών, την κορύφωση δηλαδή της σεζόν, δείχνουν μέση πληρότητα της τάξης του 30%-35%, όταν την ίδια χρονική στιγμή το 2019 έδειχναν πληρότητα 70%. Αντίστοιχα, ενώ τα Σαββατοκύριακα προ πανδημίας η μέση πληρότητα άγγιζε το 90%-95%, την τρέχουσα περίοδο κυμαίνεται στο 50%-60%.

Οι αρνητικές επιδημιολογικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου και η επιβαρυμένη κατάσταση του ΕΣΥ που οδηγούν σε ολοένα και αυστηρότερα μέτρα και πρωτόκολλα λειτουργίας, γεννούν έντονη ανησυχία για την περαιτέρω πορεία του τουρισμού κατά τους χειμερινούς μήνες, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για τα συνολικά τουριστικά έσοδα. Μάλιστα, η νέα μετάλλαξη Όμικρον με την αυξημένη επικινδυνότητα, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Αν για δεύτερη συνεχή χρονιά δε λειτουργήσουν οι χειμερινοί προορισμοί, οι αντίστοιχες τοπικές οικονομίες θα μαραζώσουν και οι κοινωνίες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Εκτός από την πανδημία, ανασταλτικό παράγοντα για τον χειμερινό τουρισμό αποτελεί το συνεχώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα αγαθά.

Πλήττει έντονα τα νοικοκυριά περιορίζοντας την καταναλωτική δαπάνη και την τουριστική κινητικότητά τους ενώ πλήττει και τις επιχειρήσεις, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας τους.

Καθώς ο ελληνικός χειμερινός τουρισμός είναι κατεξοχήν εσωτερικός και αφορά συνήθως μικρής διάρκειας διαμονή (Σαββατοκύριακα και αργίες), αντιλαμβάνεται κανείς τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, αν η πορεία της πανδημίας και της οικονομίας δεν είναι η αναμενόμενη. Η προβολή των χειμερινών προορισμών και των εμπειριών, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη, θα μπορούσαν να τους καταστήσουν περισσότερο δημοφιλείς και επιλέξιμους. Το ίδιο και η παροχή κινήτρων μετακίνησης δικαιούχων προς αυτούς, μέσω στοχευμένου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού αλλά και γενναίου προγράμματος ‘Τουρισμού για όλους’ για το 2022, που θα αφορά τέτοιους προορισμούς και θα επιδοτεί τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. Μεγάλης σημασίας είναι και η έγκαιρη έναρξη της αναγγελθείσας διαφημιστικής καμπάνιας των χειμερινών προορισμών στο εξωτερικό, ώστε να αποκομιστούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη σεζόν.

Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στις επαρχιακές πόλεις, στον ορεινό και ημιορεινό όγκο, στην πλειονότητά τους επιχειρήσεις μικρομεσαίες και οικογενειακές, χρειάζονται δίχτυ προστασίας από την Πολιτεία. Η συνέχιση του προγράμματος “Συν-εργασία” μέχρι τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2022, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων και η δυνατότητα ενιαίας ρύθμισης των προ πανδημίας οφειλών με αυτές που δημιουργήθηκαν, είναι κάποιες από τις προτάσεις των τουριστικών φορέων (ΠΟΞ και τοπικές ενώσεις ξενοδόχων) προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας, προτείνουν επίσης την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης για τα καταλύματα του ορεινού όγκου αλλά και την επιδότηση για την αναβάθμιση των κτιρίων των επιχειρήσεων.

Είναι αναγκαίο να αρχίσει να δίνεται στις επιχειρήσεις στοχευμένη στήριξη από την Πολιτεία, ώστε η βοήθεια να είναι αξιολογημένη και να πηγαίνει εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
1) Με ποιους τρόπους προτίθεστε να στηρίξετε τον χειμερινό τουρισμό;
2) Έχετε εκπονήσει πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για όλους, που θα δίνει έμφαση στους χειμερινούς προορισμούς, κυρίως εκείνους του ορεινού και ημιορεινού όγκου της χώρας;
3) Με ποιες ακριβώς ενέργειες θα προστατεύσετε και θα στηρίξετε τις επιχειρήσεις χειμερινού τουρισμού, που παρέμειναν επί δύο χρόνια με πενιχρό ή μηδενικό εισόδημα, ώστε να συνεχίσουν να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας της ελληνικής επαρχίας;

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2021

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεώργιος Φραγγίδης
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Ιλχάν Αχμέτ
Χρήστος Γκόκας
Μιχάλης Κατρίνης
Βασίλειος Κεγκέρογλου
Χαρά Κεφαλίδου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μπουρχάν Μπαράν
Απόστολος Πάνας
Γεώργιος Παπανδρέου
Ανδρέας Πουλάς
Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024